„Naktigonėse 2017“ – nostalgiški teatralų vakarai

„Naktigonėse 2017“ – nostalgiški teatralų vakarai

Šią savaitę „Naktigonių“ lankytojų laukia du susitikimai: pirmadienį – Poezijos ir muzikos valandoje – su aktore Nijole Sabulyte, penktadienį – Dainuojamosios poezijos vakare – su aktoriumi Vidu Petkevičiumi. Abu teatralai, turintys ilgametę kūrybinę patirtį, neslepia nostalgijos, kad šiandieniniame teatre nebeliko šeimos pojūčio.

2017-ųjų pavasarį aktorė Nijolė Sabulytė, minėdama kūrybinio darbo Klaipėdos dramos teatre 50-metį, įgyvendino svajonę – surengė vakarą „Myliu savo senąjį teatrą“, prisiminė jai brangius žmones, dirbusius teatre, kūrusius teatrą, tačiau jiems išėjus, nepelnytai greitai užmirštus...

Pasak aktorės, mes „privalome atsiminti savo ištakas, iš ko mes mokėmės, kur mes atėjom, kas mus augino“. Tąsyk nuotaikingame vakare skambėjo dainos, netruko prisiminimų apie pirmuosius įspūdžius, kai 1966-aisiais „visam gyvenimui“ atvyko į Klaipėdą, apie linksmus ir net kuriozinius teatrinius nutikimus.

Ir šiandien, liepos 24 d., 17 val. X poezijos ir muzikos šventės „Naktigonės 2017“ susitikimą „Vasaros vėjuose“ pradėsime nuo minčių apie teatrą, bet apie kitokį teatrą – vieno aktoriaus-skaitovo teatrą. Kada buvo jo pradžia? Kas pastūmėjo? Kaip keitėsi repertuaras, pasirenkama literatūra? Aktorė Nijolė Sabulytė skaitys mylimiausių poetų – Justino Marcinkevičiaus, Henriko Nagio, Rabindranato Tagorės – lyriką. Susitikime Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos Konferencijų salėje dalyvaus ir gitaristas Julius Kurauskas.

Vidas Petkevičius. Redakcijos archyvo nuotr.

Prieš metus teatro ir kino aktorius Vidas Petkevičius, poeto Rimvydo Stankevičiaus paklaustas, ką galėtume ir privalėtume atlikti mes, kultūros ir meno žmonės, kad Lietuvos gyvenimas įgytų daugiau turinio, „Respublikai“  sakė:

„Atsimenu, kokios anksčiau būdavo Teatro dienos šventės, kaip sugužėdavome vieni į kitų premjeras, kaip „sirgdavome“ vieni už kitus ir džiaugdavomės vieni kitų pasiekimais... Nes tai buvo mūsų visų pasiekimai, lietuvių kultūros pasiekimai, Lietuvos valstybės pasiekimai. Teatro visuomenė buvo sukurta kaip šeima – toks buvo ir mūsų Jaunimo teatras.

Dabar nėra įprasta aktoriams ateiti į kolegų premjeras, net – į savojo teatro spektaklius. Per šventes vėlgi išsiskirsto kas sau... Netgi šitai jiems jau nebėra brangu.

Šiandien, deja, nebeliko šeimos pojūčio nei teatre, nei visuomenėje. Manau, kol nesuvoksime, kad visi esame vienos šeimos nariai, kol neimsime nuoširdžiai ir natūraliai linkėti vieni kitiems gero, tol nesies mūsų tarpusavyje ir bendri interesai.“

Penktadienį, liepos 28 d., aktorius svečiuosis X poezijos ir muzikos šventėje „Naktigonės 2017“. Ievos Simonaitytės bibliotekos kiemelyje / kavinėje „Pauzė“ 19.30 val. prasidės Vido Petkevičiaus dainų vakaras „Kontrastai“. Intriga – į „Naktigones“ bardas planuoja atvykti ne vienas. Kviečiame!

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Klaipėdos miesto savivaldybė. Rengėjas VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“.

Parengta pagal dienraščių „Respublika“ ir „Vakarų ekspresas“ publikacijas

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder