Menininkus įkvėpė prie jūros gyvenančių žmonių pasakojimai

Menininkus įkvėpė prie jūros gyvenančių žmonių pasakojimai

Klaipėdos komunikacijų centro Parodų rūmai metus baigia tarptautine paroda „Baltijos sakmės“. Joje – aplink Baltijos jūrą esančių šalių menininkų darbai, įkvėpti paprastų prie jūros gyvenančių žmonių pasakojimų.

Gdansko Šiuolaikinių menų centro sumanytame, dvejus metus trukusiame projekte dalyvavo 20 Baltijos šalių – Lenkijos, Švedijos, Vokietijos, Danijos, Lietuvos ir Rusijos Kaliningrado srities – menininkų ar jų duetų. Pasak parodos rengėjų, tai buvęs savotiškas meninis tyrimas, nes kūrėjai turėjo interpretuoti tikras istorijas, prisiminimus ar dabarties įspūdžius.

„Tyrimą menininkai atliko apklausdami žmones, kurie vienaip ar kitaip susiję su jūra, jų gyvenimas susijęs su jūra – tai darbininkai, doko darbininkai, žvejai, žmonės, gyvenantys pamaryje ar tiesiog rasti daiktai, kurie ir padiktavo tas istorijas“, – sako Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro direktorius Ignas Kazakevičius.

Menininkų papasakotų „Baltijos sakmių“ temos – nuo pokario pabėgėlių prisiminimų iki jūros vandens druskingumo ir jame gyvenančių mikroorganizmų interpretacijos. Daugiausiai parodai pateikta vaizdo instaliacijų, tačiau yra ir tapybos, fotografijos darbų. Pasak parodos rengėjų, bene labiausiai iš visų šalių menininkų išsiskiria kaliningradiečių darbai.

„Kaliningrado menininkai dėl savo regioninio uždarumo įdomesni, jų istorijos yra arčiau išeities taško, arčiau tos istorijos, kuri dar ne visai yra nutolusi nuo mūsų, – kalbu apie sovietinę teritoriją, karines bazes, tam tikrą miestiečių uždarumą“, – teigia I. Kazakevičius.

Paroda jau pristatyta Lenkijoje ir Kaliningrade. Parodų rūmuose Klaipėdoje ji veiks iki sausio vidurio.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder