Kur žiemą ošia žodis ir muzika

Kur žiemą ošia žodis ir muzika

Gruodžio 7 d. Klaipėdos senamiestį užplūs dainuojamosios poezijos kūrėjai ir mylėtojai. Apeirono teatre, Tiltų g. 16, nuo 15-os valandos šurmuliuos „Dpoezijos Ošas“.  Pavadinimas eilinei ausiai skamba panašiai kaip ABRAKADABRA, todėl, norėdami sužinoti daugiau, kalbiname klaipėdietį bardą, dainų kūrėją ir vieną šio renginio organizatorių Joną Baltoką.

Jonai, kas yra „Dpoezijos Ošas“?

Tai yra toks viduržiemio renginys tarp dviejų „Dpoezijos Šaltinio“ festivalių, kurie vyksta vasarą Raseiniuose, organizatoriai yra tie patys, kurie organizuoja ir vasarinį  festivalį . Dažniausiai tai poetai, muzikantai, dailininkai ar šiaip žmonės, turintys keistų minčių. Geografija - visa Lietuva. Nors skaičius nuolatos kinta, bet branduolys daugiau mažiau nusistovėjęs. Ošas yra prisiminimų, susitikimų, pasvajojimų vakarėlis, kaskart užgimsta vis kitoks, smagus, performatyvus žiemos koncertas.

Šaltinis, galima sakyti, kūrybinė versmė, o iš kur OŠAS?

Nes... Pradinis renginio pavadinimas buvo "Dpoezija Ošia Klaipėdoje". Paskui sutrumpinom. Ošia, nes renginio metu būna tikrai daug veiksmo ir emocijų.

Ošiate Klaipėdoje, ar tai reiškia, kad scenoje matysime tik klaipėdiečius?

Tiesą sakant, klaipėdiečių scenoje bus mažuma. Ošas, kaip ir „Dpoezijos šaltinis“, nepririštas prie konkrečios geografinės vietos. Daug kauniečių, vilniečių.

Galima pavardžių?

Štai atlikėjai: J. Daubaraitė, G.Vaškys, Tautvydas iš „Baltojo Kiro“, Ž. Adomaitienė , Irma ir Povilas, Giedrė ir Juozapas, D. Šeškauskaitė, M. Jokubauskas iš Pramanų, J. Kaminskaitė, D. Kirstukaitė, G. Pukelytė ir grupė, I.Stonkus, D. Karpiūtė, A. Stankutė, J. Žilinskas, Gintarius Ir Kiti, J. Baltokas, JieDu ( Vilija ir Ramūnas Šepučiai), A. Stalaučinskis, D. Leveckis ir Rytas, D. Ročka. Įdomu tai, kad sąrašas vis dar pildosi. Dauguma jų tikrai žinomi dainuojamosios poezijos žanro mylėtojams.

Oho! Didžiulis būrys! Kaip išsirinkote erdvę, galinčią patogiai sutalpinti atlikėjus ir žiūrovus?

 Erdvė yra vienas svarbiausių klausimų organizuojant Ošą: šiais metais tai - Apeirono teatras. Visada sakiau, kad geriems žmonėms nutinka geri dalykai - šiais metais gavome patalpas pačiame miesto centre už... apkabinimą ir komunalinius mokesčius! Tiesą sakant, sekasi mums nuolatos: pirmasis Ošas gimė, kai geri žmonėspasiūlė pasinaudoti šviežiai įkurta renginių sale. Tada pamaniau - kam praleisti progą, ir sukviečiau Klaipėdon vasarinio festivalio kompaniją. Taip įvyko pirmasis, po to antrasis žieminis koncertas, o šitas – jau trečias. Panaši istorija buvo ir su vasaros festivaliu - Raseiniuose gyvenantis nuolatinis renginių lankytojas Rosvaldas pasiūlė perkelti „Dpoezijos Šaltinį“ pas jį,  ir jau penkti metai iš eilės kiekvieną vasarą organizuojame festivalį jaukioje ir svetingoje jo sodyboje.

Nuo 2015 metų esi asociacijos „Dpoezija“ prezidentas. Kūrėjams reikia vienytis?

Manau, kad aukščiausia pasitenkinimo forma žmogui yra kūryba. Idealiame pasaulyje kūryba neturėtų būti perkama, parduodama, nes pats kūrybinis procesas yra neįkainojamas. „Dpoezija“ yra mano kūdikis, mano gyvenimo svajonės ir filosofijos įsikūnijimas, ji tarnauja kūrybos dievui, o asociaciją įkūrėme, nes realybėje yra pajamos, sąmatos ir išlaidos. Nors ir maži tie mūsų biudžetai ir viskas vyksta savanoriškais tikslais, bet rašom projektus, ieškom finansavimo. Kūrėjai būna profesionalai, kurie valgo iš to duoną ir paprastai nelabai gali leisti sau savanoriauti, ir mėgėjai - mokytojai, girininkai, vairuotojai, studentai, IT specialistai (pavyzdžiui, aš...), verslininkai. Visi jie turi savo pragyvenimo šaltinius, bet negali nekurti. „Dpoezija“ vienija ir mėgėjus, ir profus.

Grįžtam prie Ošo programos. Kas bus be dainuojamosios poezijos?

Vieną renginio valandą vyks slemas –  performatyviosios poezijos varžybos, kuriose gali dalyvauti iš anksto užsiregistravę skaitovai, šią renginio dalį kuruoja garsi „slemerė“ Renata Karvelis. „Dpoezija“ jungia įvairius menus, vasarą vyksta dailininkų plenerai, o žiemą visada organizuojame fotodienoraščių konkursą. Šių metų tema - SLĖPYNĖS. Konkursą kuruoja  Lietuvos spaudos fotografų klubo prezidentas, senovės lietuvis Jonas Staselis. Renginio dieną iki  pietų visi norintys fotografuoja Klaipėdos pamarius, pajūrius, užkaborius, svarbiausia – pataikyti į temą. Ir, žinoma, jau pamėgtas slaptasis Kalėdų senelis.

Kuo Ošo Kalėdų senelis skiriasi nuo kolegos iš Laplandijos?

Bus ne vienas, o penkiasdešimt Kalėdų senelių - renginio dalyviai, organizatoriai dalyvauja slaptame Kalėdų senelio dovanų apsikeitimo žaidime, kai žinai tik tą asmenį, kuriam teiksi dovaną ir jo vardui sukurtą ketureilį, bet nežinai, kas apdovanos tave. Smagu.

Klaipėdiečiai džiaugiasi, kad  jūsų renginys nemokamas ir atviras kiekvienam. Gal dalyvaujate projektuose? Turite rėmėjų?

Mane asmeniškai veža mintis, kad su šiuo renginiu mes nedalyvaujame jokiuose projektuose ir ta prasme esame nepriklausomi - tiesiog džiaugiamės kūryba, procesu. O pagalbininkų turime: dalyvių maitinimu rūpinasi „Mėsos taškas“ Klaipėdoje, „Anitos Žuvys“, UAB „Toluta“, stogą virš galvos suteikė „Apeirono Teatras“, o informaciniai rėmėjai – „Vakarų Ekspresas“.

Ko palinkėsite žiūrovui, Jonai?

Visų pirma, neužmiršti pasipuošti šaliku – jis yra šių metų Ošo aprangos kodo pagrindinis aksesuaras – ir įsilieti į veiksmą. Tapti dalyviu, vienam vakarui tapti vienu iš keistuolių „Dpoezijos“ alchemikų,  kuriems procesas svarbiau už aukso sukūrimą.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder