Knygų mugė sutraukė minią skaitytojų

Knygų mugė sutraukė minią skaitytojų

Jau 13-oji tarptautinė Vilniaus knygų mugė ir vėl galėjo pasigirti sutraukusi platų būrį knygų mylėtojų iš visos Lietuvos ir užsienio.

Tris dienas trunkantis renginys svečius pasitiko šūkiu „Atversk pasaulį!“, kuriuo norima pabrėžti išliekančią pagrindinę mugės misiją – skatinti skaityti, pažinti save ir pasaulį per knygos puslapius.

Laimė aplankyti šį „Litexpo“ parodų rūmus kiekvienais metais užpildantį grandiozinį renginį nusišypsojo ir VE.lt redakcijai, kuriai pirmoji maloniai nustebinusi detalė buvo užsakyti autobusai, vežantys kiekvieną norintį nuo Arkikatedros iki pat knygų mugės ir atgal. Kadangi itin didelę dalį lankytojų kiekvienais metais sudaro moksleiviai, studentai ir pensijinio amžiaus žmonės, toks organizatorių sumanymas yra sveikintinas.

Jau atvykus prie parodų rūmų, pasitinka sausakimšos automobilių stovėjimo aikštelės ir ilgos eilės prie bilietų kasų. Tiesa, šios juda ypač greitai – įgudę kasininkai neužtrunka parduodami netgi keliasdešimt bilietų vienai ar kitai moksleivių grupei.

Įveikęs formalumus, patenki į savotiškai žavų „pasistumdymą“. Ne paslaptis, jog kiekvienais metais rengiamos mugės lankytojų skaičius vis auga, o sienos nesiplečia. Tačiau patekęs į šią žmonių raizgalynę niekur neskubi ir nesinervini – tai nėra tas pats, kas brautis per minią parduotuvėje vykstant išpardavimui. Čia tu judi sraute žmonių, kuriuos vienija kilnesnis tikslas, nei nusipirkti pigesnio tualetinio popieriaus. Bendraminčių knygos mylėtojų būryje nusiramini, mėgaujiesi šurmuliu ir nors žinai norimo pasiekti tikslo vietą – neskubėdamas vis stabteli apžiūrėti akį patraukusio knygų stendo.

Būtent laiko neskaičiavimas šią mugę išskiria iš kitų parodų ar renginių. Jo ekscelencija Valdas Adamkus dalina autografus, pristatydamas savo garsiai nuskambėjusią knygą. Eilė – keliasdešimties ar net šimto žmonių, tačiau niekieno tai negąsdina ir gauti parašo noriai stoja vis nauji mugės lankytojai. Šioje skubančioje visuomenėje tai itin seniai matytas reiškinys.

Daugelis sako, jog į Vilniaus knygų mugę reikia atvykti jau išmokus visą jos programą ir nusistačius griežtą pirkinių sąrašą. Tačiau mano nuomone, tikram skaitymo mėgėjui to nereikia. Mugės lankymo tikslas neturėtų būti apsipirkinėjimas – tą galima atlikti kiekvieną dieną viename iš daugelio miesto knygynų. Tokio renginio esmė – pabūti gausiame būryje žmonių, kurių mintys ir norai tą akimirką sutampa. Paliesti naują, dar neišleistą knygą, ją pavartyti, galbūt susipažinti su jos autoriumi, o pavargus prisėsti vienoje iš parodų rūmuose įsikūrusių kavinukių ir pailsinti kojas išgeriant puodelį kavos – to kiekvieną dieną nepadarysi. Vartotojiškumą turėtų pakeisti noras pažinti, suprasti, priartėti prie pačios knygos gimimo ir atsidūrimo knygų lentynoje.

Dalyvavo ir klaipėdiečiai

Tryliktoji knygų mugė atviliojo ir klaipėdiečius. Didžiausią naujovę atsivežė Sauliaus Jokužio leidykla-spaustuvė, pristačiusi akliesiems skirtą knygos „Eglė, žalčių karalienė“ versiją. Ši knyga atspausta ne tik Brailio, bet ir įprastu raštu – taip norima panaikinti atskirtį tarp matančių ir silpnaregių, suteikiant galimybę skaityti drauge.

Dar viena naujovė – tūrinės knygos iliustracijos, leisiančios pirštais išvysti pasakos vaizdus. Spaustuvės atstovai tikino, jog tai tik projekto pradžia, todėl ateityje turėtume sulaukti ir daugiau panašių knygų, padėsiančių akliesiems ir silpnaregiams pajusti skaitymo džiaugsmą.

Su savo skaitytojais VE.lt redakcija dalinasi nuotraukomis ir filmuotomis mugės akimirkomis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder