Klaipėdos galerijoje atidaryta Valdimaro Kalninio darbų paroda

Klaipėdos galerijoje atidaryta Valdimaro Kalninio darbų paroda

Klaipėdos galerijoje atidaryta klaipėdiečio dailininko Valdimaro Kalninio grafikos kūrinių paroda. Joje – vėlesni ir naujausi, prieš metus amžinybėn išėjusio, menininko darbai.

1975 m. baigęs Kauno taikomosios dailės technikumą, o dar po aštuonerių metų – ir tuometinio valstybinio dailės instituto Klaipėdos fakultetą, V. Kalninis gyventi ir dirbti liko uostamiestyje. Pasinėręs į estampų, koliažų ir karikatūrų kūrimą, kiek vėliau ir netikėtai, pasak menotyrininko, dailininkas susidomėjo grafika. Retrospektyvinėje, prieš metus amžinybėn išėjusio menininko parodoje – paskutiniai darbai. V. Kalninio grafikos lakštuose ne tik įspūdžio, bet ir subjektyvių išgyvenimų, nuotaikų atspindys.

„Tikrai labai įdomūs darbai. Jis ieškojo tokių naujų formų, medžiagų. Jo grafika kombinuota. Ne gryna, bet kombinuota yra grafika. Na, kurioje ir formos ieškodamas jis perteikdavo ir savo vidinius išgyvenimus tam tikrus. Na, ir jei taip žiūrėti, yra darbuose tam tikro dramatizmo“, – aiškino menotyrininkas Petras Šmitas.

V.Kalninio spalvota grafika – artima tapybai. Pats dailininkas teigė, negalvodavęs tapyba tai ar grafika. Tiesiog paimdavęs spalvą komponuodavęs. Mišria technika suskurtus grafikos darbus autorius vadino „impresijomis“.

Autorine technika atliktiems atspaudams autorius dažniausiai nesuteikdavo pavadinimo. Jis leisdavo pačiam žiūrovui pajusti ir susikurti savo įspūdį. Pasak menotyrininko, pats menininkas nelabai vertino savo kūrybą, keletą paskutinių darbų jis sunaikino.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder