Klaipėdiečiai susitiko su „Neregėtos Lietuvos" albumo autoriumi Mariumi Jovaiša

Klaipėdiečiai susitiko su „Neregėtos Lietuvos" albumo autoriumi Mariumi Jovaiša

Rugsėjo 25 dieną Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje vyko atviras susitikimas su Lietuvos fotografu, keliautoju, leidėju bei žymaus fotografijų albumo „Neregėta Lietuva“ autoriumi Mariumi Jovaiša.

Susitikimą organizavo Elektronikos platintojų organizacija, dar vadinama EPA. Susitikimas su M. Jovaiša buvo skirtas supažindinti Klaipėdos bibliotekos skaitytojus su fotografija, pačio albumo autoriaus linksmomis istorijomis keliaujant, gamtos fotografijos ypatumais bei žmogaus paliekamu pėdsaku gamtoje.

Susitikimą Marius Jovaiša pradėjo apibendrindamas, kas yra Elektronikos platintojų organizacija (EPA) ir kokią naudą ji teikia gamtai bei žmonėms, pabrėždamas svarbiausius aspektus – naujų elektronikos prietaisų atvežimą į šalį, bei jų saugų sutvarkymą, kai prietaisai virsta atliekomis.

Tęsdamas susitikimą, fotografas papasakojo ir apie save, aktyvų laisvalaikį bei, kaip atrado savo aistrą fotografuoti. Jau nuo ankstyvos jaunystės pradėjo lankyti fotografijos kursus, įkvėpimo pasisėmęs iš savo tėvų, kurie dirbo su archeologiniais radiniais. Tačiau, kaip pats M. Jovaiša pasakojo, sulaukęs 20-ies, nuo fotografijos atitrūko ir pradėjo studijuoti Vilniaus pedagoginiame universitete, dabar pavadintame Lietuvos edukologijos universitetu (LEU). Jame įgijo istorijos mokytojo specialybę. Vis dėlto, vėliau pradėjęs dirbti reklamos versle, kuriame susidūrė su reklaminių video kūrimu ir montažu, vėl pasinėrė į fotografiją ir nuo to laiko su ja nesiskiria.

Jau penkiolika metų dirbantis su profesionalia fotografija „Neregėtos Lietuvos“ autorius pasakojo apie apkeliautą pasaulį, kelionėse jį palaikančią šeimą bei iššūkius, su kuriais tenka susidurti, norint užfiksuoti kadrą kitokiu kampu. Būtent dėl to, fotografas dažnai fiksuoja vaizdus iš aukštai bei save mini, kaip didelį rūko ir aukštumų gerbėją: „Rūkas suteikia galimybę išryškinti tam tikrą objektą, užmaskuojant visumą“. Pasakodamas apie fotografinės kūrybos paslaptis, nepamiršo paminėti ir daugybės aplankytų šalių, linksmų istorijų ir nutikimų, bei svarbiausia – fotografijų, kurios atima žadą.

„Kai išleidau albumą „Neregėta Lietuva“, net neįsivaizdavau, kad mane gali aplankyti tokia sėkmė. Albumo išleidimas kardinaliai pakeitė mano gyvenimą“ – su pasididžiavimu kalbėjo jau 11 kalbų išleistos fotografijų knygos autorius. Surengęs daugiau nei šimtą parodų visame pasaulyje, dabar M. Jovaiša vadovauja „Neregėtos Lietuvos“ albumo leidybos įmonei Unseen Pictures bei išleido daug tokio pobūdžio pasaulio šalių fotografijų albumų. Švenčiant „Neregėtos Lietuvos“ albumo 10-metį, 2018 metais fotografas ketina išleisti naują, dar labiau nematytos Lietuvos pusės albumą, kuriame bus užfiksuoti Lietuvos senieji paveldai, dvarai, archeologiniai radiniai, interjerai, šalies pasididžiavimai bei Lietuvos veržliųjų industrijų kuriami projektai. „Šis albumas atskleis dar didesnę ir dar labiau neregėtą Lietuvą“ – kalbėjo Marius Jovaiša.

Susitikimą fotografas užbaigė Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešajai bibliotekai padovanodamas albumą „Neregėta Kuba“ ir gražiu linkėjimu: „Gyvename nepaprastai gražioje šalyje, apsupti nuostabios gamtos, linkiu visuomet ir išlikti arti jos“.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder