"Karakumų asilėlio" svečiai vaikys pabaisas

"Karakumų asilėlio" svečiai vaikys pabaisas

Kiekvienas lėlių teatras - tarsi mažas pasaulis su savo kūrėjais, sistema, siekiais, atradimais. Labai svarbu, kokia kryptimi pasaulis juda. Kokia kryptimi juda to pasaulio kūrėjai. Siekdami dangaus kartais privalome plaukti pavėjui, o kartais - prieš vėją. Bet privalome plaukti, skristi ar važiuoti, o ne dreifuoti ar išmetę inkarą stovėti. Šių metų esminis festivalio akcentas - lėlė, jos atgijimo stebuklas, jos judėjimo paslaptis. Festivalio spektakliai labai skirtingi, todėl bus galimybė susitikti, pasidalinti savo mintimis, atradimais, taip pat stebėti lėlių judėjimą iš labai arti", - sako Klaipėdos lėlių teatro vadovė Aušra Daukantaitė. Atmosferinis lėlių judėjimas su kompozitoriumi Driezhu paskelbs festivalio atidarymą Klaipėdos lėlių teatro kiemelyje gegužės 8 d.

Ryškiausias šių metų lėlių teatro šventės akcentas bus Auksinį scenos kryžių šiais metais pelniusio Vilniaus teatro "Lėlė" spektaklis "Smėlio žmogus", kurį režisavo klaipėdiečių ir vilniečių kūrybinė komanda, vadovaujama režisierės G. Radvilavičiūtės. Žiūrovai išvys ir praeitų metų Auksinio scenos kryžiaus laurus pelniusį "Stalo" teatro iš Vilniaus spektaklį "Tarmių stalas". Klaipėdietiškam teatralų apdovanojimui "Padėkos kaukei" šiemet nominuotą spektaklį "Arklio Dominyko meilė" parodys klounų studija "Dulidu", Klaipėdos lėlių teatras pristatys naujausią savo spektaklį "Nepaprasta Edvardo Tiuleino kelionė", teatras "Lino lėlės" - "Lietuvišką pasaką apie tris seseris", o "Psilikono" teatras - "Šiltnamio istorijas".

Svečiai iš užsienio į festivalį "Karakumų asilėlis" buvo atrinkti pačiame garsiausiame Europos lėlių teatrų festivalyje Šarlevilyje (Prancūzija). Lėlių teatro šventę atidarys svečiai iš Ispanijos - teatras "Dromosofista". Trupė 2007 m. įkūrė lėlių teatro menininkai Rugiada ir Timoteo Grignani (sesuo ir brolis) ir gatvės muzikantai iš Argentinos, broliai Facundo ir Santjago Moreno. Skirtingo išsilavinimo menininkus suvienijo bendra gatvės filosofija ("dromo" - liet. "gatvė", "sofia" - liet. "filosofija"). Festivalyje "Karakumų asilėlis" svečiai parodys spektaklį "Ambrazijaus istorija", kuris sujungia teatrą, muziką, lėles, šešėlius, pasaką ir misteriją. Italijos nacionalinė gatvės meno federacija pripažino šį spektaklį geriausiu jaunųjų menininkų projektų kategorijoje, geriausio spektaklio prizu jis įvertintas ir Tarptautiniame gatvės muzikantų festivalyje Gente (Belgija).

Festivalio svečiai iš Prancūzijos trupė "Label Brut" jau kurį laiką analizuoja pabaisų temą: kur jos slypi, kodėl jos egzistuoja ir kodėl jos mums reikalingos. Klaipėdoje svečiai parodys spektaklį "Mooooooooonstrai", kurio veiksmas gimsta ir vystosi lovoje, nes būtent čia gimsta didžiausios vaikystės baimės. Spektaklio siužetas perteikiamas beveik be žodžių, tik per daiktų transformaciją ir objektų manipuliaciją.

Svečiai iš Lenkijos - Balstogės lėlių teatras parodys spektaklį "Lienka", kuris sukurtas pagal Katalin Szegedi knygą "Lienka". Lienka yra ryžtinga raudonplaukė mergaitė, labai mėgstanti piešti. Ji labai panaši į kitus bendraamžius - linksma, draugiška, plepi. Skirtumas yra tas, kad ji šiek tiek apvalesnė… Ar tai kliudys jai susirasti tikrų draugų, žiūrovai pamatys spektaklyje.

Festivalio spektakliai bus rodomi Klaipėdos lėlių teatre, kultūros centre Žvejų rūmuose, Klaipėdos "Kultūros fabrike". Lėlių teatrų šventės žmonės ir lėlės klaipėdiečius džiugins ne tik festivalio metu, bet ir miesto viešosiose erdvėse. Šią savaitę, balandžio 24 d., klaipėdiečiai mieste išvys originalią šiųmečio festivalio staigmeną - keliaujantį Klaipėdos lėlių teatro namelį, o gegužės 4 d. VIII tarptautinio lėlių teatro festivalio "Karakumų asilėlis" kviesliai važinės uostamiesčio gatvėmis su dviračiais.

SINTEZĖ. "Drmosofista" trupės tikslas - kurti poetišką vizualų teatrą gatvėje sujungiant į visumą gyvą muziką, lėlių teatro meną ir kūno kalbą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder