Jaunieji atlikėjai virpino graudulio ir juoko stygas

Jaunieji atlikėjai virpino graudulio ir juoko stygas

"Reikėjo pakabinti ne tokią liūdno Maironio nuotrauką, nes klausydamasis tokių nuotaikingų kūrinių jis tikrai šypsotųsi", - sakė gegužės 7 d. I. Simonaitytės bibliotekoje vykusio lietuviško žodžio konkurso "Ant aukuro širdį nešiau", skirto Maironiui paminėti projekto vadovė, aktorė, UNICEF Geros valios ambasadorė Virginija Kochanskytė.

"Šiais metais man teko dalyvauti keliuose moksleivių meninio skaitymo konkursuose, ir čia pirmą kartą patyriau, jog jaunimas surado labai gerą įtikinamą Maironio kūrinių interpretaciją. Nuostabiai ir dainavo Maironį, mokytojos šauniai parinko įtaigius tekstus", - sakė žinoma šalies skaitovė V. Kochanskytė, pasidžiaugusi, jog didėja susidomėjimas tradiciniu "Vakarų ekspreso" inicijuojamu Klaipėdos miesto ir apskrities moksleivių skaitymo ir dainuojamosios poezijos konkursu, ir plečiasi erdvė tų, kurie geba save per žodį, muziką save išreikšti. Anot aktorės, konkursas dėl to yra toks simpatiškas, jog tai yra bendrystės šventė - nuoširdi, žavinti, suteikianti galimybę būti išgirstiems panašiems į save. Įdomu tai, jog moksleiviai "nesilaikė raidės", rinkosi išties sau artimus autorius: Marcelijų Martinaitį, Vytautą Mačernį, ankstyvąją Jurgos Ivanauskaitės novelę, Jurgos Šeduikytės dainas.

Literatūra - gyvenimo mokytoja

"Ne tik dėl to, jog šie metai yra paskelbti Maironio metais su bendraminčiais pasirinkome deklamuoti ir dainuoti jo eiles. Poetas, kaip žinome iš jo biografijos, yra lyriškas ir jausmingas, kurybingas žmogus. Jeigu nebūtume skaitę, supratę, nebūtume jo ir "atstovavę", sakyčiau - skelbę jo žodžį. Dabar jaučiamės dar labiau įsigilinę į poeto kūrybos klodus. Tokie konkursai ugdo sugebėjimą įsiklausyti, suprasti kitus žmones, pastebėti savo ir kitų pranašumus bei klaidas", - sakė Gargždų "Kranto" vidurinės mokyklos moksleivis Marius Rupainis, sutikdamas su mintimi, jog literatūra - gyvenimo mokytoja.

"Ši knyga buvo išrinkta Metų knyga, ir, kai mokytoja pasiūlė ją perskaityti, susidomėjau, patraukė, nes pasirodė artima sielai", - sakė Palangos senosios gimnazijos ugdytinė Justina Smėliauskaitė, konkurso metu skaičiusi ištrauką iš Kristinos Sabaliauskaitės romano "Silva Rerum". Mergina išsiskyrė tuo, jog dramatišką kūrinio fragmentą apie beviltišką vaikino meilę vienuolės celę pasirinkusiai Uršulei skaitė su ironija, savitai interpretuodama išgyvenimus.

"Aš lankau dramos būrelį, tad turiu tam tikrų įgūdžių, ir ta ironija plaukia natūraliai, iš vidaus. Pernelyg dramatizuoti nemėgstu. Kristinos Sabaliauskaitės stilius man labai tiko, jis dvelkia senoviškumu, įdomu skaityti. Maironis man galbūt atrodo sentimentalus, kai kuriuos žmones net pravirkdo. Nors tai, ką jis rašė apie Lietuvą, man labai brangu, patinka Tėvynės idėja. O tokie konkursai padeda įveikti scenos baimę, pasižiūri į konkurentus, pasimokai iš kitų. Visada praktika praverčia", - sakė Justina.

" Šiaip aš antrą tokį linksmą kūrinį skaitau, nes liūdnesni ar lyriški kūriniai man nelabai patinka. Linksmi labiau tinka man prie veido ir charakterio",- Palangos Vlado Jurgučio pagrindinės mokyklos septintokas Valentas Norvilas, konkursui pasirinkęs humoristinį Kazio Sajos kūrinėlį "Ir nutrauksim sliekui koją". Berniukas pripažino, kad jam daug padėjo mokytoja Alma Pranckūnienė.

Ta lietuvių literatūra, kurios mokosi iš vadovėlių, kaip sakė Valentas, jį žavi ne visada, bet skaityti ją tikrai patinka, nes tada ją tarsi pamatai "iš vidaus". Be to, skaitovai, mokytojo padedami, gali pasirinkti tą kūrinį, kuris sudrumsčia, atgaivina jausmus.

"Aš stengiuosi iš tokių konkursų pasiimti kuo daugiau, - dikcijos, jėgų, mokytis raiškiai kalbėti, vaizdingai reikšti mintis, o tai bet kokiu atveju pravers gyvenime. Kaip ir tie laimėjimai ar pralaimėjimai. Todėl manau, kad tokių konkursų reikia daugiau, - kad vaikai galėtų tarti savo žodį", - samprotavo Valentas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder