Ievos Simonaitytės bibliotekoje - Sauliaus Paukščio ir Gintaro Sodeikos performansas

Ievos Simonaitytės bibliotekoje - Sauliaus Paukščio ir Gintaro Sodeikos performansas

Ievos Simonaitytės bibliotekoje Klaipėdoje vyko fotografo Sauliaus Paukščio ir kompozitoriaus Gintaro Sodeikos hepeningas, inspiruotas Kazachstano respublikos gamtos ir vaizdų. Jame - Sauliaus Paukščio fotografijos, kuriose naujosios Kazachstano sostinės Astanos architektūra ir žmonės, bei Gintaro Sodeikos kūrinys "VIL. – KAZ.", atliekamas egzotišku elektroniniu instrumentu "Thermenvox", kuris generuoja garsą reaguodamas į žmogaus skleidžiamas elektromagnetines bangas.

"Kazachstanas susikūrė senosios klajoklių kultūros pagrindu ir jam neblogai sekasi. Žmonių pragyvenimo lygis Vidurinėje Azijoje pats aukščiausias. Santykiai su Kazachstanu – nuoširdūs ir sparčiai vystosi – visomis prasmėmis. Metinė Lietuvos prekybos apyvarta su Kazachstanu siekia pusę milijardo eurų." - per hepeningo pristatymą Vilniuje, Šlapelių muziejuje kalbėjo buvęs Lietuvos ambasadorius Kazachstane Rokas Bernotas.

Kazachstane, pasak ambasadoriaus R. Bernoto, didelė lietuvių bendruomenė ir didelės galimybės verslui.

Kazachstane – dirba lietuvių architektai, lietuviai prekiauja statybinėms medžiagomis, buities įranga, dirba IT specialistai, medikai. Patys kazachai atviri viskam, kas nauja. Lengvai mokosi naujovių, pasiryžę išbandyti viską, kas nauja.

Per hepeningo pristatymą kalbėjęs ambasadorius R. Bernotas ir Kazachstano diplomatai pabrėžė, kad Kazachstanas tampa modernia, šiuolaikiška šalimi. Knygą "G GLOBAL – globalus pasaulis" lietuvių kalba išleidęs šalies prezidentas Nursultanas Nazarbajevas stengiasi kurti patrauklios šalies įvaizdį. Prezidentas yra subūręs tarptautinę patarėjų grupę – joje buvęs Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasnesvkis, buvęs Europos komisijos vadovas Romano Prodi, Didžiosios Britanijos premjeras Tony Bleras, konsultuojantys jį pačiais įvairiausiais klausimais. Kazachstanas aktyviai dalyvauja įvairiose tarptautinėse iniciatyvose. Yra viena aktyviausių šalių kovojančių už branduolinį nusiginklavimą.

Naujoji šalies sostinė Astana – Kazachstano fenomenas. Buvęs žemdirbių miestas Celenogradas per dešimtmetį tapo moderniu miestu. Žymūs architektai iš viso pasaulio Astanoje rado erdvę ir galimybes realizuoti savo kūrybai – modernūs, stiklo ir plieno statiniai, erdvūs bulvarai ir daugybė fontanų.

"Astanos erdvės ir formos – tiesiog užburiančios, o ir žmonės labai malonūs – tiesiog visur daugybė šypsenų", – apie savo idėją surengti meninį hepeningą pasakojo fotografas Saulius Paukštys

Tiesa, klimatas šaltas čia atšiaurus - minus 40 laipsnių šalčio nė retenybė. Šalies šiaurėje nėra kalnų, vėjas įsibėgėja nuo Arkties ir atlekia su didžiule jėga ir košia kiaurai.

Vasaros Astanoje – virš 30 laipsnių. Visame mieste aibė fontanų ir alėjų. Pora pastarųjų vasarų vis saikingai palyja, užauga geras derlius, ir tai džiugina. Sakoma, kad jeigu kazachai neturėtų naftos ir dujų, galėtų puikiai verstis su saulės ir vėjo energija. Šito gero čia labai daug.

"Prakalbus apie Kazachstaną, daugelis pagalvoja apie gyvenimą jurtoje. Tačiau Kazachstanas – šiuolaikiška šalis, jurtas galima pamatyti tik tradicinėse kazachų šventėse. O stepių erdvės , besitęsiančios šimtus kilometrų – tikras įkvėpimas menininkui. Grojimas "Thermenvox" instrumentu – labai tinkamas tokiam erdvių ir gamtos jėgų ir progreso perfrazavimui – perteikimui", – kalbėjo kompozitorius Gintaras Sodeika.

Kazachija – įdomi šalis. Pietuose yra kalnai, Alatau, rytuose – Altajaus kalnai, yra ir mažesnių kalnų masyvų, pietuose – pusdykumės, smėlis, akmenys, žolės, prasideda stepės ir lengvai banguojantis peizažas.

"Meninis įspūdis – vienas svarbiausių žmonių bendravime. O kalbant apie skirtingų kultūrų bendravimą – kultūrinis aspektas ne mažiau svarbus nei verslo santykiai. Ir šis dviejų menininkų sukurtas hepeningas – šio teiginio ryškus pavyzdys", – pabrėžė ambasadorius R. Bernotas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder