Į Aludarių dieną sukvietė maisto ir muzikos meistrus

Į Aludarių dieną sukvietė maisto ir muzikos meistrus

Aštuoni žymūs šalies atlikėjai, dvi muzikos scenos, dešimt maisto ir gero skonio ekspertų, vienuolika alaus rūšių ir laukiami dešimt tūkstančių lankytojų - tokia bus šį šeštadienį "Švyturio" organizuojama tarptautinė Aludarių diena.

Liepos 18 d. antrą kartą Lietuvoje vyksiančioje šventėje renginio organizatoriai atveria Klaipėdos "Švyturio" daryklos duris ir į vieną vietą suburia savo sričių meistrus.

"Pernai Aludarių diena sulaukė didelio Klaipėdos bendruomenės susidomėjimo, todėl šiemet renginys smarkiai plečiasi. Parinkome tokią šventės programą, kurios atstovai daro tai, ką sugeba geriausiai - kuria muziką, ypatingo skonio maistą, ir, žinoma, verda alų. "Švyturio" meistrai pakvies į ekskursijas po daryklą, todėl tikimės, kad žmonės gerai praleis laiką, suderindami aludarystės pažinimą su pramogomis", - teigia renginį inicijuojančios įmonės "Švyturys-Utenos alus" vadovas Rolandas Viršilas.

Alaus darykloje visą dieną vyks ekskursijos, kurių metu bus galimybė pamatyti, kur per keturias savaites gimsta "Švyturio" alus. Taip pat lankytojai galės išvysti alaus virimo procese naudojamus ingredientus - salyklą, apynius, mieles. Taip siekiama šviesti lankytojus apie alaus sudėtį ir supažindinti juos su tradicinėmis, ilgus metus skaičiuojančiomis alaus virimo technologijomis. Taip pat renginyje vyks įvairių alaus rūšių degustacijos, bus pristatomi skirtingi alaus stiliai.

Visi koncertai, ekskursijos - nemokami. Šventė atvira visiems, bet asmenys iki 18 metų įleidžiami tik su tėvais.

Ir Jazzu su Leonu Somovu

Šiemet Aludarių dienoje ypač didelis dėmesys skiriamas muzikinei renginio programai. Net dviejose muzikos scenose koncertuos Lietuvos muzikos atlikėjai, atstovaujantys skirtingiems muzikos stiliams - nuo alternatyvios ar indie roko iki populiariosios muzikos ar hiphopo.

Prasidėjus Aludarių šventei svečiai galės pasiklausyti roko grupės "Arbata", atlikėjo Marko Palubenkos ir indie roko grupės "Deeper Upper". Vakarui įsibėgėjus bus galima išvysti "Colours of Bubbles" pasirodymą, išgirsti "Biplan" dainų, o 21 val. - vienus iš žymiausių populiariosios elektroninės muzikos altikėjų Lietuvoje - Jazzu ir Leoną Somovą. Sutemus į sceną žengs klaipėdiečių repo muzikos kolektyvas "Jama &W", o po vidurnakčio vakarėlio atmosferą padės palaikyti jaunas ir perspektyvus atlikėjas "Ba".

Alaus ir pasaulio virtuvių deriniai

Visos šventės metu Klaipėdos aludariai siūlys svečiams paraugti 11 alaus rūšių, kurias sudarys tiek jau žinomi "Švyturio" alaus skoniai, tiek netradiciniai "Raudonų plytų" dirbtuvių eksperimentai.

Maistas ir alus vis dažniau tampa neatskiriama pora, todėl šventėje organizatoriai parūpino ne tik skirtingų alaus rūšių, bet ir maisto patiekalų iš viso pasaulio virtuvių: ispanų, italų, amerikiečių, meksikiečių, indų ir kita.

"Aludarių šventėje dalyvaujame jau antrus metus iš eilės, nes labai pasiilgstame savo herojų iš pajūrio, o ir neapolietiškos picos puikiai dera su šaltu alumi", - teigia itališkomis picomis Aludarių dienoje svečius vaišinsiantys "Jurgio ir Drakono" atstovai.

"Crooked Nose &Coffee Stories" kavinės sumanytojas Emanuelis Ryklys pabrėžia alaus ir kavos dermę.

"Šiuolaikinių aludarystės meistrų alus, taip pat kaip ir kava - nenuspėjamas ir kompleksiškas. Todėl Aludarių dienoje ir bus galima išmėginti šių dviejų gėrimų derinį", - komentuoja E. Ryklys.

Renginyje taip pat bus galima paragauti legendinių "Meat Lovers" burgerių, klaipėdiečių "Kaštono" dešrainių, gurmaniškų "Pankolio" ir "Rene" patiekalų, "Sweet Morello" ledų, "Voyager" meksikietiškų buritų bei kitų virtuvės meistrų išskirtinių patiekalų. Savo meistrystę taip pat rodys "Kūno kultūra", "Gaspar Fernandes" ir "Tapas.lt".

Puoselės alaus kultūrą

"Švęsdami tarptautinę Aludarių dieną siekiame parodyti tai, ką patys sugebame geriausiai - kaip virti alų, vertinamą ir pripažįstamą ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Juk esame daugiausiai pasaulinių apdovanojimų pelniusi aludarių įmonė Lietuvoje. Todėl norime atskleisti tradicinės aludarystės paslaptis visuomenei ir taip puoselėti šimtmečius skaičiuojančio gėrimo kultūrą. Esame atviri ne vieną dieną, tai mūsų įmonės filosofija - darykloje yra kameros, kurios transliuoja vaizdą iš gamybos, ir jį galima matyti viešai internete ištisus metus, o būsimas daryklos projektas dar padidins mūsų atvirumą alaus mėgėjams", - komentuoja R. Viršilas

Šventė vyks Klaipėdos "Švyturio" daryklos kieme, kuris jau netrukus gerokai pasikeis: rudenį prasidėsiančių darbų metu bus nugriautos sovietiniais laikais pastatytos administracijos patalpos, jų vietoje iškils pagal senąją Klaipėdos architektūrą projektuojamas pastatas, kuriame įsikurs "craft" alaus gamybos linija, lankytojų centras bei restoranas. Rekonstrukciją numatoma įvykdyti per porą metų.

Pernai bendrovės "Švyturys-Utenos alus" iniciatyva Aludarių dieną lietuviai šventė pirmą kartą. Ekskursijos po daryklą sulaukė didelio susidomėjimo - jose dalyvavo daugiau nei 1 000 žmonių. Iš viso renginys pritraukė daugiau kaip 5 000 Klaipėdos bendruomenės narių ir miesto svečių.

Tarptautinė aludarių diena liepos 18-ąją pradėta minėti 2008 m. JAV. Šios dienos iniciatorius - JAV žurnalistas, rašęs apie alų - Džėjus Broksas (Jay Brooks). Jis teigė, kad aludariai praturtina mūsų gyvenimą nuo pat žmonių civilizacijos pradžios, todėl šią dieną mes jiems turime skirti ypatingą dėmesį ir įvertinti jų pastangas bei amatą.

Reklama

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder