Festivalis "Karakumų asilėlis" stebins rimtumu ir įvairove

Festivalis "Karakumų asilėlis" stebins rimtumu ir įvairove

"Spektaklis apie Žmogų, pasimetusį tarp fantazijų ir realybės, apie sielą, nykstančią dėl egoizmo, netikėjimo, abejonės. Apie balansavimą ties beprotybės riba, susitikimą su kiekvieno mūmyse slypinčiu fantomu - šešėline, nematoma asmenybės puse", - taip režisierė Gintarė Radvilavičiūtė pristato lėlių spektaklį jaunimui ir suaugusiems "Smėlio žmogus", kuris bus neabejotinas VIII tarptautinio lėlių teatrų festivalio "Karakumų asilėlis" favoritas.

Spektaklį "Smėlio žmogus" pagal vokiečių romantizmo klasiko E. T. A. Hoffmano apsakymą Vilniaus teatre "Lėlė" sukūrė bendra klaipėdiečių ir vilniečių komanda: režisierė Gintarė Radvilavičiūtė, dramaturgas Mindaugas Valiukas, scenografė Renata Valčik, kompozitorė Rita Mačiliūnaitė, aktoriai Sigita Mikalauskaitė, Šarūnas Datenis, Martynas Lukošius, Deivis Sarapinas, Dainius Tarutis.Vizualiai išraiškingame spektaklyje pasitelkiamas šviesos ir šešėlių žaismas, o fantastikos ir grotesko elementai žadina giliausius vaizduotės klodus. "Smėlio žmogus" šiais metais pelnė aukščiausią Lietuvos teatralų apdovanojimą - Auksinį scenos kryžių.

Meilės tematika

Net du uostamiesčio teatrai festivalyje pristatys spektaklius meilės tema. Klaipėdos lėlių teatras žiūrovams parodys šį sezoną sukurtą lėlių spektaklį "Nepaprasta Edvardo Tiuleino kelionė" pagal Kates DiCamilo kūrinį. Tai be žodžių su senais vaikų žaislais pasakojama labai jautri istorija apie Triušį, kuris mokosi mylėti. "Mokytis mylėti - tai mokytis teisingo tarpusavio ryšio su tuo, kurį myli. Kiekviena meilė yra kelias. Šiandien, manau, tai labai aktualu. Galvoti ne apie tai, kodėl manęs nemyli, bet ką aš myliu ir kaip myliu. Ką padariau, kad mylimas žmogus jaustųsi laimingesnis. Juk meilė - tai duoti, dalintis, nelaukiant atsako", - sako spektaklio režisierė Gintarė Radvilavičiūtė. Spektaklyje vaidina Renata Kutaitė ir Vytautas Kairys.

Klaipėdiečių klounų studija "Dulidu" festivalyje pristatys vaidinimą "Arklio Dominyko meilė" pagal Vytauto V. Landsbergio pasaką, kuris taip pat kupinas švelnaus humoro, nuoširdžių draugystės, ištikimybės, meilės jausmų. Popierinėmis (origami) lėlėmis, lietomis akvarele, šį kūrinį perteikia režisierė Kamilė Kondrotaitė, dailininkė Liuda Liaudanskaitė, kompozitorė Aušra Vaštakaitė. Spektaklyje vaidina Liudas Vyšniauskas ir Kamilė Kondrotaitė. Šiais metais šis spektaklis buvo nominuotas klaipėdietiškam teatralų apdovanojimui "Padėkos kaukė".

TEMA. "Mane domina lėlės ir aktoriaus transformacija, susidvejinimas, dvilypumas. Tai yra magiškiausias nejaukumą keliantis dalykas - abejonė, ar gyva esybė yra gyva, ir, priešingai, ar negyvas daiktas vis dėlto nėra gyvas," - spektaklio "Smėlio žmogus" temą apibūdina režisierė G. Radvilavičiūtė.

Pasakų interpretacijos

Praeitų metų Auksinio scenos kryžiaus laurus pelnęs Stalo teatro iš Vilniaus spektaklis "Tarmių stalas" ("Apie ožką, karalių, Bezduką ir griūvantį dangų") - nuostabus kūrybinis pavyzdys, atskleidžiantis Lietuvos etnografinę įvairovę. Aktoriai Saulius Čėpla, Saulė Degutytė, Jurgita Orlovaitė ir Edita Zizaitė spektaklyje seka pasakas keturiomis tarmėmis ir animuoja senus lietuviško kaimo buities daiktus bei liaudies menininko Vlado Šiekštelės (1892-1978 m.) drožinius. Visus spektaklio rekvizito medžio drožybos darbus atliko V. Šiekštelės proanūkis Severinas Šiekštelė. Spektaklyje naudojamoms skulptūroms - mažiausiai 40 metų. Spektaklio režisierė ir scenografė - Saulė Degutytė, kostiumų dailininkė - Ligita Skukauskaitė, kompozitorė - Snieguolė Dikčiūtė. Pasakas į dzūkų ir žemaičių tarmes vertė Violeta Šoblinskaitė-Aleksa.

Klaipėdiečio lėlių teatro kūrėjo Lino Zubės įkurtas teatras "Lino lėlės" "Lietuvišką pasaką apie tris seseris" pasakoja pasitelkdamas iš faneros išpjautas lėles ir dekoracijas. Šiame spektaklyje lėlininkas subtiliai, neįkyriai, elegantiškai ir kultūringai kviečia apmąstyti proto ir kvailumo, nuoširdaus kuklumo ir pikto pavydo kategorijas, gyvenimo suteikiamą galimybę rinktis ir per kančią, per pasmerkimą gauti atlygį - daug vertingesnį nei materialieji turtai.

Eksperimentai

Unikalų spektaklį aštria ekologine tema "Šiltnamio istorijos" festivalio svečiams parodys dailinininkės Auksės Petrulienės įkurtas "Psilikono" teatras. Tai pirmas šio teatro kūrinys visai šeimai, kurio premjera įvyko 2013 m. Vašingtone (JAV), festivalyje "Kids Euro". "Šiltnamio istorijos", sukurtos bendradarbiaujant su VDU Kauno botanikos sodo mokslo darbuotojais, atveria žiūrovams tylų ir pažeidžiamą augalų pasaulį. Genetiškai modifikuotų organizmų keliamas pavojus ar spartus retų rūšių nykimas ekrane atgyja kaip pasaka, kurioje vyksta nuolatinė gėrio ir blogio kova.

Svečiai

Svečiai iš užsienio į festivalį "Karakumų asilėlis" buvo atrinkti pačiame garsiausiame Europos lėlių teatrų festivalyje Šarlevilyje (Prancūzija). Gatvės filosofiją kuriantis teatras iš Ispanijos "Dromosofista" parodys spektaklį "Ambrazijaus istorija", kuris sujungia teatrą, muziką, lėles, šešėlius, pasaką ir misteriją. Festivalio svečiai iš Prancūzijos trupė "Label Brut" spektaklyje "Mooooooooonstrai" analizuos pabaisų temą. Balstogės lėlių teatras iš Lenkijos papasakos istoriją apie apvalainą raudonplaukę mergaitę Lienką.

Lėlių teatrų šventė "Karakumų asilėlis" vyks gegužės 8-10 dienomis Klaipėdos lėlių teatre, kultūros centre Žvejų rūmuose, Klaipėdos "kultūros fabrike".

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder