"Čiurlioniada" ir su Čiurlioniu kitaip

"Čiurlioniada" ir su Čiurlioniu kitaip

Rugsėjo mėnesio antroje pusėje M. K. Čiurlionio kultūros ir paveldo fondas, minint Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gimimo 137-ąsias gimimo metines ir Europos paveldo dienas, ta proga organizuoja ČIURLIONIADĄ...ir trijose Lietuvos vietose pristato programą „Čiurlionis kitaiP“ (M.K. Čiurlionio kūrinių citatos džiazo ritmu). Tai bus daroma kartu su Švėkšnos ir Lukšių seniūnijomis bei Informaciniu centru „Užpalėnų krivūlė“. Renginiai vyks, - rugsėjo 21 d. 19 val. Švėkšnos dvaro viloje „Genovefa“, rugsėjo 2 d. 15 val. Zyplių dvaro sodyboje bei rugsėjo 23 d. 12.30 val. Užpalių Šv. Nikolajaus Stebukladario cerkvėje.

Programa „Čiurlionis kitaiP“ jau perkopė pirmą dešimtį, kai ji pasieks dar ne vieną Lietuvos kampelį ir antrą kartą, - Zyplių dvaro sodyboje (čia jau buvome pereitų metų gruodžio 18 d.). Dabar gi koncertas vyks dar ir Zyplių dvaro atidarymo po restauracijos proga. Iki šiol programą, kurioje M. K. Čiurlionio kūrinių citatos ataidi džiazo ritmu, Druskininkų džiazo kolektyvas jau yra pristatę Druskininkuose, Vilniuje, Klaipėdoje, Kaune, Zyplių dvaro sodyboje Šakių rajone, Rietavo dvare, - dabartiniame Oginskių kultūros istorijos muziejuje, rašytojo Thomo Manno memorialiniame muziejuje Nidoje, Bikuškio dvare Utenos rajone, Kurtuvėnų dvaro parke....O Zyplių dvaro sodyboje tas pats koncertas „Čiurlionis kitaiP“ bus skirtas Zyplių dvaro atidarymo po restauracijos proga. Čia dar ta pačia proga nuo 17 val. dar vyks ir koncertas, - „Romansų Vakaras“.

O druskininkiečių sumanymas – gana drąsus ir rizikingas. Kur gi matyta – ne fortepijonu, ne orkestro ar choro, o džiazo grupės atliekama M.K.Čiurlionio muzika! Bet atrodo, kad publika vis lieka sužavėta. „Tai buvo tikrų profesionalų muzikavimas. Ypač smagu, kad jie kompozitoriaus kraštiečiai, neabejingi tam, ką groja“, – pasipylė atsiliepimai po pirmųjų koncertų. Ypač tai akcentavo Kaune, Teatro klube klausę šios programos. O po paskutinio pasirodymo Rietave, Oginskių kultūros istorijos muziejaus direktorius Vytas Rutkaukas stebėjosi ir džiaugėsi, kad jaunas Druskininkų džiazo kolektyvas M. K. Čiurlionio kūrinių aranžuotes sugebėjo pateikti ne tik įtaigiai, bet ir pakankamai subtiliai.

Projekto „Čiurlionis kitaiP“ idėja kilo rengiant druskininkiečio muzikanto L.Bankausko autorinį koncertą pernai pavasarį. Repeticijos vyko kurorto M. K. Čiurlionio memorialinio muziejaus patalpose, ir kaip „duoklę" tiems namams buvo nuspręsta atlikti vieną M. K. Čiurlionio miniatiūrą – preliudą F-moll. Rengėjų manymu ir pagal žiūrovų reakciją bei autoritetingų svečių vertinimus premjera pavyko.

Tad muzikantai nutarė sudaryti ir parengti valandos trukmės M. K. Čiurlionio miniatiūrų programą „Čiurlionis KitaiP“ – t.y. kompozitoriaus temas groti džiazo stiliumi, jas praplečiant improvizacijomis. Pasak atlikėjų, M. K. Čiurlionio preliudų ir styginių kvarteto temos, jų citatos yra palankios plėtoti improvizuojant.

Koncerto programoje – septynių M. K. Čiurlionio preliudų aranžuotės, tarp jų – ir iš Druskininkų kūrybos periodo, styginių kvarteto temų ir ekspromto citatos aranžuotės. Iš viso – devynios pjesės.

Programą „Čiurlionis kitaiP“ pristatys Druskininkų džiazo kolektyvas: Linas Bankauskas (aranžuotojas ir gitaristas), Tomas Čiukauskas (saksofonai), Ričardas Meškerys (bosinė gitara), Valdas Meškerys (mušamieji), Lukas Zinkevičius (gitara).

Programą „Romansų Vakaras“, kurią ves Alvidas Jancevičius, atiks Jaunimo teatro aktoriai – ansamblis „Be grimo“. Ansamblį „Be grimo“ sudaro grupė Jaunimo teatro aktorių: Giedrius Arbačiauskas, Povilas Keblikas, Janina Matekonytė, Saulius Sipaitis, Vytautas Taukinaitis.

Šiais metais rugpjūčio 12 d. ši programa buvo parodyta Antano Smetonos vardo mokyklos-muziejaus kieme (Užulėnio kaimas, Taujėnų seniūnija, Ukmergės rajonas), kai buvo minimos Prezidento Antano Smetonos gimimo 138-ąsias metinės. „Romansų vakaro“ programoje skambės partizanų dainos, lietuviški „smetoniško“ laikotarpio romasai, rusų ir kitų tautų romansai...o taip pat bus galima pamatyti vaidybines sceneles ar šmaikščias parodijas.

Visi renginiai – atviri visiems ir nemokami.

 

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder