Brolybė su latviais - nuo Klaipėdos iki Agluonos

Brolybė su latviais - nuo Klaipėdos iki Agluonos

Šį savaitgalį uostamiestyje jau vienuoliktą kartą Klaipėdos apskrities latvių asociacijos "Aptūta" iniciatyva bus švenčiama Baltų vienybės diena.

Ši diena bus paminėta ir pirmą kartą rengiamu bendru Lietuvos ir Latvijos vyriausybių posėdžiu, šventiniais renginiais Rokiškyje bei paminklo karaliui Mindaugui ir karalienei Mortai atidengimu Agluonoje, Latvijoje.

Pasak "Atpūtos" vadovo Gotfrido Tapino, šiemetinės Klaipėdoje vyksiančio minėjimo programos tema - "Lietuva ir Latvija bendros šaknys ir esame visai artimi". Šeštadienį 13 val. Klaipėdos miesto piliavietėje (Pilies g. 4) pasirodys Lietuvos ir Latvijos kolektyvai. 18 val. programos tęsinys vyks Palangoje, kur ant tilto vyks žuvusiųjų jūroje pagerbimo ceremonija. O sekmadienį 13 val. Klaipėdos piliavietėje prasidės latvių kultūros dienos renginiai.

G. Tapinas apgailestavo tik dėl vieno - kad šios tradicinės nemokamos šventės neremia nei Lietuvos, nei Latvijos kultūros ministerijos. Paramos esą nesulaukta ir iš Klaipėdos savivaldybės, į kurią buvo kreiptasi su atitinkamu prašymu.

Pirmą kartą organizuojamas Lietuvos ir Latvijos vyriausybių bendras posėdis vyks Rokiškyje rugsėjo 18 d. Šeštadienį šiame mieste netrūks įvairių renginių, kuriuose dalyvaus Lietuvos Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė ir Latvijos Saeimos pirmininkė Inara Mūrniecė, abiejų šalių tarpparlamentinių grupių nariai, Lietuvos ir Latvijos ambasadoriai, kiti svečiai.

Sekmadienį Agluonoje, Latvijoje, bus atidengtas paminklas karaliui Mindaugui ir karalienei Mortai. Šioje ceremonijoje dalyvaus Lietuvos ir Latvijos kultūros ministrai, abiejų šalių Katalikų bažnyčios dvasininkai. Istorinė legenda byloja, kad Mindaugo žmona Morta (latviškai vadinama Marta) buvusi kilmingo Latgalijos Medelonų pilies valdytojo duktė, o pats Mindaugas buvo palaidotas Agluonoje.

Grupė Lietuvos ir Latvijos visuomenės veikėjų idėją Agluonoje pastatyti bendrą paminklą vieninteliam baltų karaliui iškėlė dar 2010-aisiais. Po metų surengtame konkurse geriausiu buvo pripažintas skulptoriaus Vidmanto Gylikio projektas. 2012 m. buvo sukurta bendra iniciatyvinė grupė paminklo projektui įgyvendinti. Iš Lietuvos pusės jai vadovavo kunigas Rimantas Gudelis, iš Latvijos - Rezeknės latgaliečių kultūros draugijos vadovas Peteris Keišs.

Šiemet sukanka 15 metų, kai Lietuvos ir Latvijos parlamentai rugsėjo 22-ąją - Saulės mūšio dieną - paskelbė Baltų vienybės diena.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder