Bardai: "Mes atiduodame visą save"

Bardai: "Mes atiduodame visą save"

"Važinėjame po visą Lietuvą ir puikiai jaučiame publikos pulsą. Klaipėdiečiai mus myli ir palaiko, o mes atsakome tuo pačiu, ir, nenutylėsiu, - esate geri klausytojai", - sakė bardas Olegas Ditkovskis, drauge su Kostu Smoriginu "Muzikuojančiame kelte" liepos 20 d. 20.30 val. pakviesiantis į dainuojamosios poezijos vakarą.

Ne pirmą kartą koncertuosite kelte. Ar suteikia romantikos dangus, vanduo ir nedidelė minia žmonių, ta kelioms valandoms sutelkta bendraminčių bendruomenė?

Tai - išties savotiškas jausmas. Iš pradžių šiek tiek trikdė variklio garsas, bet paskui jį nustelbdavo rūpestis žmonių nuotaika. Mūsų klausytojai žino, kur eina, kas mes tokie, neužklysta šiaip kas be niekur nieko.

Netikėtumų buvo. Kartą, jau įsėdus į keltą, visiškai neliko "šansų" muzika pramušti vėjo sieną, prasidėjo audra, lietus pylė kaip iš kibiro, nieko nesimatė. Žmonėms taip pat nebeliko priedangos, ir koncertas neįvyko. O šiaip romantiški jausmai gal svarbesni žiūrovams, mums - profesionalus atlikimas, kad jie tą jaudulį patirtų.

Ką išgirsime šį kartą?

Kostas Smoriginas išleido savo naują kompaktinę plokštelę, kuri vadinasi "Albumas". Buvo parinkti ryškiausi Kosto teatre suvaidinti personažai, kurie prabilo poezijos ir muzikos kalba. Mes norime kuo daugiau žmonių supažindinti su "Albumo" dainomis, nes jame yra prasmingi Kosto suvaidintų personažų monologai iš spektaklių "Dėdė Vania", "Makbetas"...

Jūsų atliekamos dainos yra maži monospektakliai. Ar pasakytumėte, jog tuo metu įvyksta kažkas neįprasto, kai aktorinį meistriškumą jumyse nustelbia tikrasis, vidinis žmogaus balsas?

Vis dėlto esame aktoriai, ir improvizuojame, bet labai daug kas priklauso nuo klausytojo. Jeigu tu jį paveiki, aktorių žargonu - "pramuši", vadinasi, jis pats iš tikrųjų to nori, nori mūsų atvirumo, atsivėrimo. Kiekvienam svarbūs skirtingi dalykai, ir mūsų pasirodymas įgauna daug prasmių, iš kurių kiekvienas išsirenkame, pajaučiame sau svarbiausią.

Kokio amžiaus žmonėms artima bardų muzika? Gal tiems, kurie visą gyvenimą išlieka jaunatviški?

Amžiaus cenzas nesvarbus - aš matau ir vyresnius žmones, ir penkiolikmečius, kurie su mumis kartu dainuoja per visą koncertą. Žiūrėdamas televiziją gali nueiti išgerti kavos, pavalgyti, ir tau nereikia sekti vyksmą, o dainuojamoji poezija yra gyvo žmogaus ryšys su kitu žmogumi čia ir dabar. Teatras ir bendravimas yra tikros, amžinos vertybės.

Kaip gimsta bardų dainos?

Tai yra gyvenimo būdas. Jau nuo studijų laikų iki šiol nenutrūksta kūrybinis procesas. Mes nedainuojame kitų kompozitorių dainų - grynai savo. Kai tu supranti, apie ką šneki, dainuoji, yra viena, o kai vaidini spektaklyje, vieni personažai tau yra priimtini, kiti ne, įdomu dirbti arba ne, kyla vidinis konfliktas. Mes atiduodame visą save.

Ar bus kas jus pakeičia, kai ateis laikas?

Aš manau, kad yra ta naujoji jaunų, talentingų bardų karta. Mes sakome: jeigu dar yra kam mūsų klausyti, vadinasi, dar esame reikalingi. Dabar poezijos kita kalba, kitoks ritmas, ir tai natūralu. O aš kiekvieną dieną sėdžiu prie pianino ar pasiimu gitarą, darau tai, ką, mano manymu, moku gerai daryti.

Kalbame apie rimtus, gilius dalykus, tačiau gal koncertų metu įvyksta kas nors juokinga?

Negalvokite, kad mes kalbame tik rimtai, pasielgiame ir labai nerimtai. Žmonės puikiai žino, kad turime ironiškų, sarkastiškų, "prieš plauką šukuojančių" dainų. Mes nepataikaujame publikai ir nelinksminame jos - tai ne mūsų žanras ar paskirtis.

Yra daug dainų, kurių vis dar tarsi nerandame priežasties dainuoti. Gal dar ateis jų laikas. Yra daug dainų, prie kurių žmonės jau yra įpratę, ir ateina jų paklausyti. Šviesaus atminimo Vytauto Kernagio kartą klausiau, kodėl jis nedainuoja naujų dainų. Jis atsakė: "Tu gali sudainuoti žmonėms gerą naują dainą, ir jie vis tiek lauks, kol padainuosiu "Severiutę", "Kai sirpsta vyšnios Suvalkijoj"... Laiko patikrintų dainų magija tokia stipri. Galbūt naujos mūsų dainos irgi prasiskins savo kelią, ir publika sakys: norime šitos.

Informacija

Bilietus galite įsigyti visose "Bilietų pasaulio" kasose, koncerto dieną - Senosios perkėlos kavinėje, prie kurios ir prasidės renginys. Bilieto kaina - 63 Lt.
Organizatoriai - "Promo Plius", tel. 869871942, el.paštas - [email protected], www.muzikuojantiskeltas.lt.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder