Apuolėje - senovinių ginklų žvangesys

Apuolėje - senovinių ginklų žvangesys

Savaitgalį Skuodo rajone, ant Apuolės piliakalnio, vyko tradicinis Baltijos jūros regiono senovės genčių karybos ir amatų festivalis "Apuolė 854". Jau septintą kartą vykęs renginys susilaukė didžiulio susidomėjimo.

Festivalio organizatoriai - senovės Baltų kovų brolija "Vilkatlakai" ir VšĮ Ylakių kultūros centras - šiemet į Skuodo rajoną sukvietė karius ir amatininkus iš Lietuvos, Latvijos, Baltarusijos, Čekijos ir Lenkijos.

Neapsieita be aukų

Didžioji kova, kai danų vikingai puolė kuršius, sulaukė daug stebėtojų bei nemažai palaikymo šūksnių.

Po inscenizuotos kovos žiūrovai turėjo galimybę susipažinti su senaisiais baltų amatais. Buvo pristatoma ginklakalystė, tekstilės darbai (juostų vijimas, rūbų siuvimas, audimas, nėrimas adata), auksakalystė.

Daug smalsaujančiųjų stebėjo batų, gertuvių, druskinių, piniginių gamybą, domėjosi senąja žolininkyste ir medicina. Apuolės svečiai galėjo susipažinti ir su puodininkyste - amatininkai ant piliakalnio buvo įsikūrę dirbtuves, žiūrovų akivaizdoje lipdė ir degė puodus, puodynes. Dėmesio sulaukė ir senoviniai rūbai, šarvuotės, ginkluotės bei baltiškų šalmų paroda ir kovos būdai.

Atvykusiems į festivalį buvo pasiūlyta ir patiems sudalyvauti rungtyse. Specialiai žiūrovams organizatoriai paruošė "Kario bandymą" bei "Beginklių rungtynes".

Norinčių išmėginti "Kario bandymą" atsirado nedaug - šešetas vyrų ir pora merginų. Drąsiausieji gavo ginklus, kuriais nešini turėjo įveikti kliūtis, "tempti grobį", trauktis nuo priešų. Greičiausiai viską atlikusiam atiteko sidabrinis senovinio kirvuko formos pakabukas - archeologinio radinio kopija.

"Beginklių rungtynėse" pagrindiniai įrankiai buvo lazdos - jomis vienai komandai reikėjo numušti ant trikojo pastatytą "genį", kita komanda privalėjo neleisti pelnyti taško. Šis senovinis žaidimas kiek užsitęsė - šiuolaikiniams kariams buvo sunkoka įvaldyti lazdas. Tiesa, šios rungties metu buvo ir nukentėjusiųjų. Kažkam pajuokavus, viena mergina buvo pririšta prie žaidžiančiojo ir, jam ėmus bėgti, buvo pargriauta ant žemės. Šiai žiūrovei prireikė medikų pagalbos - jai lūžo ranka.

Vakarop dėmesio centru tapo kovos ratas. Jame poromis kovėsi entuziastai iš Lietuvos bei svečiai iš kitų šalių. Stebintieji itin emocingai reagavo į kiekvieną stipresnį smūgį kardu ar kirviu, kai kurie stebėjosi, jog šios dvikovos nepanašios į suvaidintas. Tai liudijo lūžtantys kardai, linkstantys šalmai, į šipulius byrantys skydai bei skausmo iškreipti veidai, kai priešininkas pataikydavo į mažiau apsaugotą vietą. Rungties organizatoriai įspėjo žiūrovus, jog prie pat kovos rato stovėti pavojinga - įsismarkavę kariai, dėvintys sunkius šarvus, ne sykį krito ant apsauginio statinio, jį tiesiog sulaužydami.

Vėlai vakare laukė dar viena didžioji kova - šįkart buvo inscenizuotos kautynės tarp švedų vikingų ir kuršių. Po šios kovos savo atliekamomis dainomis ištvermingiausius visą naktį džiugino folkloro ansambliai iš Skuodo, Mosėdžio ir Barstyčių.

Sekmadienį, antrąją festivalio dieną, vyko šauniausios kuršės rinkimai. Dėl šio titulo kovojo keturios merginos - dvi lietuvaitės ir dvi viešnios iš Lenkijos. Dalyvių laukė keturios užduotys: avies galvos metimas, kiaušinių mėtymas į priešą, svogūno pjaustymas kariškais peiliais bei ugnies įkūrimas. Šauniausia kurše tapusiai merginai festivalio organizatoriai padovanojo lininę suknelę.

Kaip ir pirmąją festivalio dieną, daugiausiai aistrų sukėlė kovos rate vykusios dvikovos - šįkart keturi stipriausi kariai kovojo finale, kad išsiaiškintų, kuris vertas geriausiojo vardo.

Jau popiet vyko stipriausios draugovės kova. Penkių karių draugovės kovėsi su priešininkais inscenizuotame laive, pilyje ir mūšio lauke.

Po šios kovos kaip festivalio pabaigos ženklas buvo užgesinta dvi dienas kruopščiai kūrenta ir saugota Apuolės ugnis.

Šventė tobulėja

VšĮ Ylakių kultūros centro direktorė Virginija Žitkuvienė džiaugėsi, jog šiais metais į pagalbą organizatoriams atskubėjo Skuodo šaulių 7-oji kuopa. Jaunieji šauliai pagelbėjo įrengiant amatininkų pastoges, tvarkant aplinką bei prižiūrint tvarką festivalio metu.

Organizatorė sakė, jog kasmet stengiasi kviestis vis naujus kolektyvus, tačiau ne visuomet tai pavyksta.

"Lietuvoje nėra labai daug kolektyvų, atliekančių archajinę muziką, tad kviečiamės ir svečius iš kaimyninių šalių. Lenkija turi daugiau tokių kolektyvų, tačiau ne visuomet ir jie gali atvykti - daugumai sukliudo tolimas kelias", - pasakojo kultūros centro direktorė.

Moteris sakė, jog į koncertuosiančių svečių paieškas pasitelkiami ir patys festivalio lankytojai - internetiniame socialiniame tinkle "Facebook" yra sukurta speciali grupė, kurioje žiūrovai gali siūlyti muzikantus, atliekančius archajinę, baltišką muziką.

Festivalio organizatorė pasakojo, jog jau nebe pirmus metus į šį renginį ji kviečia atvykti ir mokinius su mokytojais, tačiau niekuomet nesulaukdavo norinčiųjų. O šiais metais į festivalį jau atvyko mokiniai iš Sedos.

"Labai džiaugiamės, jog jau esam įsibėgėję, beveik nebekyla jokių nesklandumų, nebereikia keisti programos, viskas vyksta sklandžiai. Be to, čia atvažiuoja specifinė publika. Tokiems, kurie daužo butelius, reikia popsinės muzikos. Čia renkasi tie, kurie supranta senąją kultūrą, vertina ją, mėgsta senovinę muziką. Labai džiugu, kad atvykstantys į Apuolę, moka pasirūpinti ir gamta - niekur nesimatė besimėtančių šiukšlių ar butelių", - mintimis dalinosi V. Žitkuvienė.

Žiūrovų atsiliepimai

Nors festivalis buvo orientuotas į archajinės kultūros entuziastus, tačiau ir muzikos mėgėjai rado sau įdomios veiklos. Karių ir užstalės dainas atliko vyrų kuopa "Karužė" iš Kauno. Jautrias sielas bandė suvirpinti Daiva Šeškauskaitė, pritardama kanklėmis, smuiku, gitara, atlikusi senovines giesmes bei savo kūrybą. Šeštadienio vakare, nurimus aistroms po dvikovų, koncertavo svečiai iš Latvijos "Auli". Tai kolektyvas, senovinę muziką atliekantis būgnais ir dūdmaišiais.

Renginio dalyvė klaipėdietė Justė sakė, jog iš visų pasiūlytų pramogų jai labiausiai patiko būtent "Auli" pasirodymas. Virgina iš Skuodo teigė, jog ji yra didžiulė "Auli" gerbėja, tad moteris labiausiai ir laukė svečių iš Latvijos koncerto.

Giedrė iš Pasvalio, festivalyje apsilankiusi pirmąkart, pasakojo, jog pamatė įdomių kovų, kurios buvo tokios tikroviškos, jog mergina pasijuto lyg IX amžiuje. Taip pat ji sakė stebėjusi amatininkų darbą, kūrenusi Apuolės ugnį.

Net iš Kauno atvykęs Jonas sakė, jog jam įdomiausias reginys buvo kovos rate vykusios dvikovos. Apuolė, anot jo, yra itin gera vieta tokio pobūdžio festivaliui.

Skuodiškė Simona, kasmet atvykstanti į Apuolę, sakė, jog šiais metais čia atvyko daugiau žmonių iš kitų miestų nei pernai. Mergina teigė šiemet stebėjusi visą festivalį nuo pradžios iki pat galo, tad džiaugėsi, jog net pertraukose tarp rungčių buvo ką veikti, buvo daug veiksmo.

"Esu didelė šaudymo iš lanko gerbėja, tad kasmet einu pašaudyti. Manau, tai didelis pliusas organizatoriams, kad rungtyse leidžia dalyvauti ir žiūrovams. Mano visą šeimą labai žavi "Auli", tad jų labiausiai ir laukėme", - pasakojo Simona.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder