Kūdikėlių paslaptis išduos darbai parodoje

Kūdikėlių paslaptis išduos darbai parodoje

Minint Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namų 70-metį, rugsėjo 22 d. 17 val. I. Simonaitytės bibliotekos galerijoje "3A" įvyks fotografijų parodos "Mažų širdelių paslaptys" atidarymas.

"Per tiek daug metų Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namuose gyvenę ir dabar gyvenantys vaikučiai paliko daugybę savo mažų pėdučių įspaudų uostamiesčio pajūrio smėlyje. Suėjus tokiam brandžiam jubiliejui, norime švęsti", - neslėpė jaudulio įstaigos direktorė Aušra Nikolajevienė.

Paklausta, kaip per tiek daug metų pasikeitė Kūdikių namai, direktorė tikino, jog jie tapo atviresni visuomenei. Dažniau iš įstaigos išvyksta ir patys vaikai, kurie lankosi įvairiuose miesto renginiuose: "Mūsų vaikams dalyvaujant renginukuose su kitais vaikais, žmonės stebisi: "Jie tokie patys! Jie niekuo nesiskiria." Ir tai yra tiesa! Šie vaikai yra mūsų gėlės."

70. Per tiek metų Kūdikių namuose gyvenę ir dabar gyvenantys vaikučiai paliko daugybę savo mažų pėdučių įspaudų uostamiesčio pajūrio smėlyje. Egidijaus Jankausko nuotr.

Jubiliejaus proga fotografė Diana Jagėlaitė-Čeginskienė du mėnesius lankėsi šioje įstaigoje ir įamžino išskirtines bei jautrias vaikučių kasdienio gyvenimo akimirkas.

"Norime parodyti vidinį ir išorinį mažųjų pasaulį. Vaikai, gyvenantys šioje įstaigoje, tikrai turi paslapčių. Pažvelgę į jų akis, mes dažnai suklūstame ir bandome atspėti, ką mažyliai galvoja, jaučia savo širdele", - dėstė pašnekovė.

Parodos atidaryme dalyvaus nuotraukų autorė D. Jagėlaitė-Čeginskienė ir vaizdus atspaudęs bei parodai juos paruošęs fotomenininkas Vytas Karaciejus.

Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namai 1946 metais įkurti Giruliuose. Čia atvyksta vaikai iš šeimų, kurios susiduria su sociodemografinėmis rizikomis: skurdu, nedarbu, priklausomybe nuo alkoholio ar narkotikų, vaikų nepriežiūra, skyrybomis.

Kūdikių namai siekia sudaryti sąlygas vaikų visapusiškam fiziniam, socialiniam ir psichologiniam vystymuisi. Nesant galimybei vaikams grįžti į biologinę šeimą, siekdami apginti jų teisėtus interesus augti visavertėje šeimoje, Kūdikių namai siekia vaikus išleisti į įvaikintojų ar globėjų šeimas.

Nuo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo į įstaigą atvyko 949 vaikai, 136 vaikai apsigyveno globėjų šeimose, 170 vaikų priglaudė lietuvių įvaikintojų šeimos ir 174 išvyko į užsienio piliečių šeimas. Net 316 vaikučių grįžo pas biologinius tėvus, o 169 papildė kitų globos įstaigų auklėtinių gretas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder