„Klaipėdos galerijoje“ - Monikos Jakimauskaitės paroda

„Klaipėdos galerijoje“ - Monikos Jakimauskaitės paroda

2017 m. birželio 1 d., ketvirtadienį, 17.30 val. „Klaipėdos galerijoje“, Bažnyčių g. 6, Klaipėdoje, vyks Monikos Jakimauskaitės parodos JUODA/BALTA atidarymas.

Monikos Jakimauskaitės autorine technika, (tekstilė, fotografija) sukurtoje serijoje „Juoda/balta“ – esminiai autorės gyvenimo momentai. Jos praeitis Lietuvoje, vaikystė ir ankstyva jaunystė Klaipėdoje. Ir dabartis – sąmoningas pasirinkimas gyventi Anglijoje. Iš realybės atkarpų, užfiksuotų tėvynėje ir dabartinėje gyvenamojoje vietoje, autorė dėlioja savo, kintančios asmenybės identitetą. Žmogaus, kuris beveik prieš dešimt metų išvyko iš gimtinės ir jau spėjo įsitvirtinti svetimoje šalyje. Taip bandoma išsiaiškinti, kokias transformacijas patiria asmenybė, fiziškai atitrūkusi nuo savo šaknų ir susidūrusi su kitomis tautomis, kultūromis bei papročiais.

Autorė kalba apie natūralius ir dirbtinius procesus, apie puoselėjamas ir žlungančias viltis. Apie tai, kaip suvokia save ir jaučiasi kiekvieną dieną naujose erdvėse bei kintančiose sąlygose. Tai – buvusio, esamo ir įsivaizduojamo gyvenimo kaleidoskopas. Kur praeitis ir dabartis reflektuojama konkrečiais fotografiniais vaizdais, o ateities vizijos formuojamos tekstilinėmis priemonėmis.

Taip įvairių objektų, užfiksuotų fotografijose, linijos audinyje nusidriekia siūlų dygsniais, subtiliais išsiuvinėjimais ar papildomos skirtingų faktūrų aplikacijomis.

Autorė neklasifikuoja savo išgyvento laiko į juodus ir baltus periodus. Tiek tada, tiek ir dabar jos gyvenimas pripildytas įvairių patirčių. Taip ji keliauja nuo švarios baltos, per skirtingų tonų pilką iki juodos, užgniaužiančios bet kokį šviesos proveržį. Visa tai – ne tik realūs jausmai ar išgyvenimai, bet ir apmąstymai, nuojautos ir sapnai.

Paroda „Juoda/balta“ – dvi kraštutinės spalvos, dvi kraštutinės nuotaikos, kontrastingos patirtys ir emocijos. Apie praeitį ir dabartį. Apie tai, kas buvo, yra ir tai, kas galėtų būti.

M. Jakimauskaitė gimė 1983 m. Klaipėdoje. Šiuo metu gyvena ir kuria Braitone (Anglija). 2005 m. VDA Taikomojo meno fakultete, Tekstilės katedroje, įgijo menų bakalauro laipsnį. 2012 m. Braitono ir Hovo miesto koledže išklausė „Šiuolaikinės tekstilės technikos“ kursą, 2008 m. Braitono universitete – kursą apie analoginę fotografiją.

Menotyrininkė Danguolė Ruškienė


Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder