„Borusijos“ eskizą pagaliau galima išvysti muziejuje

„Borusijos“ eskizą pagaliau galima išvysti muziejuje

Liepos 7 dienos popietę savo kraštui neabejingi klaipėdiečiai ir miesto svečiai gausiai sugūžėjo į Mažosios Lietuvos istorijos muziejų, kur vyko parodos „Praėjusio laiko herojai ir ženklai“ atidarymas. Ši paroda, skirta Klaipėdos kaip laikinosios Prūsijos sostinės 210 metų sukakčiai paminėti, leidžia geriau susipažinti su 1807-1813 metų įvykiais Prūsijoje ir Klaipėdoje. Nors pristatomas ne vienas unikalus eksponatas, bene didžiausiu parodos akcentu tapo Vilhelmo II ranka pieštas „Borusijos“ paminklo eskizas iš privačios dr. Gitano Nausėdos kolekcijos.

1907 metų pergalės prieš Napoleoną 100 metų sukakties proga priešais Klaipėdos rotušę pastatyto ir sovietmečiu galutinai nugriauto paminklo eskizą G. Nausėda įsigijo prieš kelerius metus Berlyne vykusiame aukcione.

„Turbūt kaip Liudas Mažylis aptiko Vasario 16-osios aktą, taip ir kitų vokiškosios praeities pėdsakų lengviausia ir patogiausia ieškoti Vokietijoje“, − samprotavo ekonomistas.

Pasak G. Nausėdos, apie tai, kad egzistuoja Prūsijos karaliaus ranka pieštas „Borusijos“ paminklo, dar vadinamo Tautiniu paminklu, eskizas, anksčiau jis net neįtarė. Tad supratęs, kokį unikalų eksponatą aptiko, kolekcininkas ilgai nesvarstė, ir nusprendė žūtbūt jį įsigyti, nes antrą kartą tokia galimybė tikriausiai nebūtų pasitaikiusi. Tiesa, paklaustas apie kainą, G. Nausėda nedaugžodžiavo ir tikslios sumos įvardyti nenorėjo, bet leido suprasti, jog eskizas atsiėjo nepigiai.

Nors „Borusijos“ paminklas dabar – jau istorija, o apie jo egzistavimą praėjusiame amžiuje byloja tik vyresnių kartų atstovų prisiminimai ir istorinės relikvijos, auditorijoje užvirė kalbos apie legendinio paminklo atstatymą. Parodos pristatyme dalyvavęs profesorius dr. Vasilijus Safronovas teigė, kad tai – svarstytinas klausimas, tačiau priminė, jog paminklo kaina siektų apie 500 tūkstančių eurų. Na, o G. Nausėda šiuo klausimu buvo kategoriškas: „Pasisakyčiau prieš, nes tai būtų mėginimas pamėgdžioti, mechaniškai atkartoti istoriją“.

Parodoje pristatomas ir dar vienas eksponatas iš G. Nausėdos kolekcijos – 1807 m. Prūsijos karaliaus Friedricho Vilhelmo III Klaipėdoje pasirašyti dokumentai. Tais metais Prūsiją užpuolė Napoleonas, o karališkoji pora – Vilhelmas III ir karalienė Luizė – persikėlė į Klaipėdą. Tuomet pastaroji ir tapo laikinąja Prūsijos sostine. Pasak G. Nausėdos, šie dokumentai – įrodymas, kad net ir Prūsijai dramatišku laikotarpiu buvo tikima šviesesne valstybės ateitimi, ir toliau vyko jos valdymas.

G. Nausėda sakė, kad jį domina viskas, kas susiję su Klaipėda, taip pat su Lietuva apskritai. Anksčiau jis kolekcionavo tik knygas, kurias renka jau apie 20 metų, tačiau palaipsniui jo kolekcija buvo papildyta ir piešiniais, litografijomis. Be to, jis džiaugėsi, jog dabar atsirado proga su savo kolekcija supažindinti plačiąją visuomenę, ir teigė besitikintis, kad bendradarbiavimas tarp privačių kolekcininkų ir muziejų tęsis ir ateityje.

Parodos atidaryme dalyvavo ir Šarūnas Toliušis, kurio eksponatai taip pat demonstruojami parodoje. Jis antrino G. Nausėdai ir tvirtino, kad nuolatos ieško įdomių su Klaipėda susijusių istorinių vertybių, kuriomis galėtų papildyti turimą kolekciją. Daugiausia tokių jis rado Vokietijoje ir Prancūzijoje. Tiesa, kolekcininkas prisipažino, kad įsigyti norimą eksponatą jam pavyksta ne visada, nes kartais to padaryti neleidžia finansinės galimybės.

Parodos lankytojai gali išvysti ne tik Vilhelmo II ranka pieštą „Borusijos“ paminklo eskizą, Vilhelmo III Klaipėdoje pasirašytus dokumentus, bet ir Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje saugomus dokumentus, kurie 1971 m. buvo aptikti kapsulėje, įlietoje į „Borusijos“ paminklo papėdę, taip pat paminklo atidengimo iškilmių vaizdus iš Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos AdM archyvo.

Norintys apsilankyti parodoje „Praėjusio laiko herojai ir ženklai“ tam turi dar kelis mėnesius – ji lankytojams bus atvira iki rugsėjo 16 dienos.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder