Studija "Grock": apie naujus talentus ir muzikos naudą

Studija "Grock": apie naujus talentus ir muzikos naudą

Prasidėjus naujiems mokslo metams, rudeninės savo veiklos startą paskelbė ir studija "Grock". Nors, anot muzikos kūrėjo, mokytojo ir studijos vadovo Lino Švirino, vasarą "Grock" auklėtiniai niekur nedingo - toliau repetavo ir intensyviai koncertavo, tačiau, atėjus naujam sezonui, studijos veikla keitėsi ir pažėrė kaip niekad daug naujovių.

Studijos "Grock" vardas muzikalių ar tiesiog muzikai neabejingų klaipėdiečių linksniuojamas jau maždaug 15 metų. Be studijoje susibūrusių naujų muzikos grupių ar subrendusių ryškių solistų, 2008-aisiais "Grock" auklėtiniai sukūrė pirmąją Klaipėdoje roko operą "Eglė žalčių karalienė".

Šis visą uostamiestį nustebinęs vyresnių klasių mokinių kūrinys du kartus buvo rodomas Jūros šventės metu, keletą kartų jaunuoliai didžiulei auditorijai pasirodė ir Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro scenoje.

Auganti studija

Vis dėlto L. Švirinas studijos gyvavimo metų neskaičiuoja: "Sulaukus dvejų, trejų, penkerių metų, šis skaičius atrodo svarbus, reikšmingas. Tačiau dabar vis didesnę reikšmę įgauna pati idėja, kuri per visus 15 metų keitėsi, transformavosi."

Šiandien studijoje "Grock" pamokos kiekvienam auklėtiniui dažniausiai vyksta vieną arba du kartus per savaitę. Mokytojas su savo mokiniu dirba individualiai, tačiau vyksta ir kolektyviniai užsiėmimai. Ir tai, pašnekovo teigimu, padeda auginti jaunuolių atsakingumą, sukurti darnų kolektyvą.

GIMSTA. Kasmet studijoje gimsta naujos grupės, subręsta nauji solistai. Čia sukuriamos ir įrašomos dainos. Gabrielės Uselytės nuotr.

Verta pabrėžti, jog kasmet čia gimsta naujos grupės, subręsta nauji solistai. Studijoje sukuriamos ir įrašomos dainos.

Šioje muzikantų kalvėje galima išmokti arba patobulinti dainavimo įgūdžius. Pedagogai čia moko groti gitara, bosine gitara, klavišiniais, mušamaisiais, ukulele. Galbūt todėl, kad grojimas pastaruoju instrumentu nėra sudėtingas, jo gabaritai nedideli, susidomėjimas šia mini gitara neslūgsta jau kokius penkerius metus.

Šiemet studija bandys ūgtelėti, siekdama sukurti saksofono ir smuiko klases.

Mokomi ir naujų technologijų

Vyresnių klasių moksleivius studija "Grock" sieks supažindinti ir su garso įrašymo technologijomis. Šiomis žiniomis pasidalinti žada kvalifikuotas specialistas, neseniai baigęs garso režisūros magistro studijas.

"Tikimės, jog šios žinios bus naudingos ir muzikos mėgėjams padės patiems kurti muziką. Juk kažkada Klaipėda garsėjo kaip elektroninės muzikos miestas", - prisiminė L. Švirinas.

Vis dėlto, pašnekovo manymu, netrukus ateis diena, kai svarbiausia bus ne technologijos, o žmogaus kūrybiškumas. Tad neretai studijoje "Grock" mokiniai sukuria savo pirmąsias dainas.

Šioje studijoje žmonės taip pat išmoksta naudotis įvairiomis moderniosiomis technologijomis, skatinami paragauti renginio vedėjo duonos bei mokomi viešinti savo veiklą.

Padeda neįgaliesiems

Studijoje "Grock" vyksta ir užsiėmimai nėščiosioms. Anot pašnekovo, dainuojanti mama yra tikras gėris besivystančiam kūdikiui.

"Esu regėjęs tyrimo, kaip neišnešiotus vaikelius veikia mamos balsas, rezultatus. Pamenu, buvo grafiškai pavaizduota, kaip vyksta tų vaikelių fizinis gerėjimas, girdint mamos dainavimą, gyvai grojant instrumentu, paleidžiant to paties kūrinio įrašą ir išvis niekam negrojant. Pasirodo, kad mamos balsas vaikui padarė didžiausią įtaką", - tikino jis.

Anot L. Švirino, mama dažnai galvoja, jog neturi balso ar klausos, tačiau tai jos vaikeliui esą visai nerūpi. Mamos balsas yra fenomenalus ir juo nepasinaudoti nešiojant vaikelį yra klaida.

Užsiėmimai rengiami ir neįgaliesiems. Esą jiems grojant įvairiausiais studijoje esančiais instrumentais, neabejotinai gerėja šių žmonių savijauta.

L. Švirinas prisiminė jauną, cerebrinio paralyžiaus sukaustytą vaikiną. Galbūt jo fizinės būklės muzika kol kas nepakeitė, tačiau ji pagerino jo psichologinę būseną. "Šis vaikinas, žinodamas, jog po keleto mėnesių dalyvaus koncerte, pasirodymui kruopščiai ruošiasi, stengiasi, laukia. Jis suvokia, jog ne tik visi kiti turi stengtis dėl jo, bet ir jis tai turi daryti dėl savęs. Ir tos pastangos jį džiugina", - įsitikinęs muzikos kūrėjas.

Pedagogas dirbo ir su dar sudėtingesnės būklės neįgaliaisiais. Viena jų - mergaitė, kuri nekalba, nevaikšto ir dar yra kurčia. Vos po dviejų apsilankymų studijoje mergaitės mama buvo labai nustebinta teigiamų emocinių pokyčių.

Siekdama surasti daugiau būdų padėti neįgaliesiems, studija "Grock" netrukus pradės bendradarbiauti ir su Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakulteto Reabilitacijos katedra.

Muzikos terapija, anot L. Švirino, pasaulyje yra gana naujas dalykas. O ką jau kalbėti apie Klaipėdą, kurioje šis gydymo metodas žengia dar tik pirmuosius žingsnius. Šiemet Lietuvoje bus paruošti pirmieji diplomuoti muzikos terapijos specialistai.

Pašnekovas skatina dainavimo pamokas lankyti ir vyresnio amžiaus žmones, turinčius kvėpavimo sutrikimų. Juk dainavimas sutvarko kvėpavimą.

Nori suburti "Mamyčių darželį"

Studijoje laukiami įvairaus amžiaus žmonės. L. Švirinas juokauja, kad pamokas gali lankyti žmonės nuo gimimo iki šimto metų. "Kodėl amžiaus riba siekia 100 metų? Negali visi muzikuoti, nes reikia ir publikos", - šmaikštavo jis ir rimčiau pridūrė, jog yra daug savo širdimi nesenstančių žmonių, kuriems dar smalsu išmėginti kažką naujo, išbandyti save. Ir šie žmonės yra laukiami studijoje "Grock".

PLANAI. Studijos "Grock" įkūrėjas, muzikos kūrėjas ir mokytojas Linas Švirinas dirba ir su nėštukėmis bei neįgaliaisiais. Šiemet jis žada suburti ir "Mamyčių darželį". Asmeninio archyvo nuotr.

Šiųmetė naujiena - užsiėmimai mamytėms, auginančioms vaikus iki dvejų metukų. Šioms pamokoms L. Švirinas jau sumąstęs ir šmaikštų pavadinimą - "Mamų darželis". Kodėl? Studijos įkūrėjo vizija yra suburti tas jaunas mamytes į mažytę bendruomenę. Į studiją jos atsivestų ir savo atžalas, kurias, esant reikalui, viena kitai galėtų palikti ir išbėgti pasimatuoti suknelės, nusipirkti pieno ar apsilankyti pas kirpėją.

"Apie šią idėją pradėjome trimituoti jau praėjusiais metais. Mamos balsu pritarė, tačiau vėliau nė viena nepasinaudojo. Tikimės, jog šiemet pagaliau pavyks suburti "Mamų darželį", - šypsojosi muzikos kūrėjas.

Studijoje "Grock" pamokos vyksta kiekvieną darbo dieną nuo ankstyvo ryto iki kone vakaro. Savo grafiką mokiniai gali susidėlioti kaip tik jiems patogiau. Žinoma, kas greičiau suskumba tai padaryti, tuo daugiau laisvės derinimui jis turi.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder