Klaipėdos muzikuojančiam jaunimui - neeilinė galimybė

Klaipėdos muzikuojančiam jaunimui - neeilinė galimybė

11 metų jaunuosius Klaipėdos muzikantus ugdantis studijos „Grock“ įkūrėjas ir vadovas Linas Švirinas kviečia registruotis į naują projektą – „AGATA Langus“. Jis tęsis net 8 mėnesius, o projekto pabaigoje klaipėdiškiai surengs bendrus koncertus su kitų miestų „Langų“ komandomis. Viskas – vardan kokybiškos lietuviškos muzikos ateities.

Projektą-stovyklą organizuoja per 3 tūkst. Lietuvos atlikėjų vienijanti asociacija AGATA. Anksčiau asociacija visos Lietuvos jaunuosius muzikantus kasmet kviesdavo į muzikinę vasaros stovyklą. Šįkart jų planas ambicingesnis – jau nuo šios liepos Vilniuje, Kaune, Šiauliuose ir Klaipėdoje startuos specialios klasės, kuriose tų regionų mokiniai ir mokytojai kartu kurs koncertinę programą. Prioritetas kuriant bus skiriamas klausytoją ugdančiai šiuolaikinei nacionalinei muzikai. Muzikantams tai bus puiki galimybė ne tik įgyti naujos patirties bet ir susirasti būsimus scenos partnerius bei surengti koncertus visoje Lietuvoje.

Atranką praėjusių mokinių ir jų mokytojų susitikimai vyks kartą per mėnesį, savaitgaliais, tad į projektą registruotis kviečiami ne tik Klaipėdoje, bet ir aplinkiniuose pajūrio miestuose ir miesteliuose gyvenantys jaunieji muzikantai. Ypač svarbu tai, kad dalyvavimas „Languose“ mokiniams nieko nekainuos – tereikia praeiti atranką. Taip siekiama, jog durys į sceną būtų atviros visiems muzikos talentams.

Vilniuje su jaunaisiais muzikantais dirbs vienas labiausiai patyrusių Lietuvos bardų Andrius Kulikauskas, Kaune – džiazo pianistas, Juozo Gruodžio konservatorijos dėstytojas Arnas Mikalkėnas, Šiauliuose – Vilniaus džiazo orkestro įkūrėjas Remigijus Rančys, o Klaipėdoje – pajūrio muzikos bendruomenei gerai pažįstamas pianistas, dainuojamosios poezijos kūrėjas ir pedagogas Linas Švirinas. Mokytojai taip pat lankys vieni kitus, kvies į pamokas savo scenos kolegas.

Išsamiau apie šį, pirmą kartą organizuojamą projektą, „Vakarų ekspresui“ sutiko papasakoti pats L. Švirinas.

Kodėl nusprendėte tapti „AGATA Langų“ Klaipėdos regiono mokytoju?

Esu gyvo muzikavimo vergas. Noriu prisidėti prie tokios muzikos kultūros plėtros. O šis projektas būtent tai ir vysto.

Su jaunaisiais Klaipėdos muzikantais dirbate ir savo įkurtoje studijoje „Grock“. Kuo darbas „AGATA Languose“ bus kitoks?

Neišvengiamas skirtumas yra tas, kad AGATA-os projekte gali dalyvauti ribotas kiekis žmonių. Be to, kad taptum „Lango“ dalyviu, turi praeiti atranką. Muzikantai jau turi turėti daugiau patirties ir ambicijų. Tuo tarpu mūsų studijos veikla dažnai orientuota į pradedančiuosius, jaunesnius muzikantus.

„AGATA Langai“ atveria daugiau galimybių, pavyzdžiui, atsiranda komunikacija su kitais Lietuvos regionais. Tai bus šansas išryškinti jaunų muzikuojančių žmonių vertę, plačiau parodyti jų darbo prasmingumą. Jeigu tu muzikuoji namuose, net jei ir groji labai gerai, muzikavimo reikšmė yra labai asmeniška. O kai groji prieš publiką, dalyvauji meistriškumo pamokose, vyksta mainai su kitais kūrėjais ir žiūrovais iš visos Lietuvos – ta vertė tampa didesnė. Šis projektas, nors ir giminingas studijos „Grock“ veiklai, praplečia atlikėjų girdimumo ribas.

Kokių muzikantų Klaipėdos „Lange“ laukiate?

Nereikia turėti išankstinio nusiteikimo, kad štai – vienokių laukiau, o atėjo kitokie. Dalykas, kuris yra labai svarbus – turėti asmeninę motyvaciją tobulėti. Norisi, kad žmogus, kuris ateis, būtų degančiomis akimis. Man teko lankytis vienoje AGATA vasaros stovykloje, mačiau ten esančius mokinius – jų akys tikrai degė. Jeigu bus tokių muzikantų ir dabar, viskas bus gerai. Vidinė ugnelė yra labai svarbu, kad ją, kaip Olimpinę ugnį, būtų galima nešti iš vieno susitikimo į kitą iki pat pagrindinių koncertų.

Kaip manote, ar Klaipėdos regione pakanka muzikuojančio jaunimo? Ar jauni žmonės čia nori tapti profesionaliais muzikantais?

Negali pasakyti, kad nenori. Bet, pavyzdžiui, gatvės muzikos diena Klaipėdoje yra viena vangesnių Lietuvoje lyginant su kitais miestais. Tai atspindi tam tikrus faktorius. Klaipėda yra džiazuojantis miestas, čia yra daug kitų muzikai tinkamų aplinkybių. Bet jeigu žmogaus ne iš Klaipėdos paklausčiau, kokią žinote jauną klaipėdiečių grupę, tai jiems tikrai būtų sunku pasakyti. Bet jie pasakytų apie kitų miestų – Kauno, Vilniaus – grupes. Suprantu, kad Klaipėdoje yra mažiau žmonių lyginant su šiais miestais, bet vis tiek, mano manymu, grupių nepakanka. Taip yra todėl, kad Klaipėdoje labai įsivyravusi „pokylių muzikavimo“ tradicija. Dauguma jaunų muzikantų orientuojasi į poreikio tenkinimą, o ne į savo kūrybingumo skatinimą.

AGATA Languose“ skatinsite kitokį požiūrį į muziką?

Taip, kūrybiškumas bus iškeltas aukščiausiai. Su visa pagarba muzikantams, grojantiems viešuose ar privačiuose „pokyliuose“, jauni žmonės, mano manymu, turi būti žymiai ambicingesni. Niekas kitas nepakeis pasaulio taip, kaip tai gali padaryti jauna karta.

Kaip jūs pats pradėjote muzikinę karjerą?

Viskas prasidėjo labai standartiškai: muzikos mokykla, berniukų choras. Pereiti prie populiariosios muzikos paskatino noras sudainuoti Vytauto Kernagio dainas. Tada perėjau ir prie savirealizacijos per muziką: kūriau dainas, pradėjau domėtis teksto vaidmeniu muzikoje. Vakarų kultūra, kuri tuo metu buvo ribojama, taip pat davė stiprų postūmį. Nes draudžiamas vaisius visada buvo saldesnis. Mane stipriai veikė tuo metu besiformavusi Roko kultūra, ji turėjo labai stiprų emocinį užtaisą, buvo kaip vedlys, sakantis, kad reikia judėti pirmyn.

Jeigu pats dabar būtumėte 16-metis Klaipėdoje, ar registruotumėtės į „AGATA Langų“ stovyklą?

Net neabejoju.

Nebūtų baisu?

Drąsos tikrai reikėtų – galbūt būčiau per daug kritiškas sau, manyčiau, kad dar ne laikas. Bet aš manau, kad vertinimą lai jaunimas darosi ne patys, o palieka tiems, kurie juos vertins atrankoje. Tiesiog, būkite laisvi, drąsūs ir pasitikintys savimi.

Ką reikia žinoti apie „AGATA Langus“:

  • „AGATA Languose“ kviečiami dalyvauti 15-20 m. muzikantai, gebantys skaityti natas, dainuojantys ar grojantys vienu ar keliais instrumentais ir savo ateitį siejantys su muzika.
  • Dalyvių registracija į stovyklą jau yra prasidėjusi ir truks iki birželio 20 d. Stovyklos registracijos forma yra patalpinta adresu www.agata.lt. Papildoma informacija teikiama elektroniniu paštu [email protected] arba telefonu 8 607 90136.
  • Nuo birželio 20 d. iki liepos 7 d. vyks užsiregistravusių dalyvių perklausos. Į vieno miesto „Langą“ bus atrinkta iki 10 muzikantų.
  • Atrinkti dalyviai „Languose“ dirbti pradės nuo liepos ir savąją programą ruoš iki kitų metų kovo pabaigos.
  • Klaipėdoje dalyvių ir mokytojų susitikimai ir perklausos vyks „Grock“ studijoje.
  • Projektą rengia Lietuvos atlikėjus ir muzikos įrašų leidėjus vienijanti gretutinių teisių asociacija AGATA. Lig šiol šešis kartus iš eilės AGATA rengė vasarines muzikos meistriškumo stovyklas. Šios stovyklos buvo karjeros pradžia prestižiniame JAV Berklio universitete būgnus studijuojančiam Tadui Vinokurui, Karališkojoje Hagos konservatorijoje besimokančiai džiazo vokalistei Eglei Petrošiūtei ir kitiems naujos kartos Lietuvos muzikos atlikėjams.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder