Grupė "Abii": jauna, ambicinga ir kvėpuojanti ateitimi

Grupė "Abii": jauna, ambicinga ir kvėpuojanti ateitimi

Drąsūs ir šiuolaikiški. Dievinantys muziką ir kokybę. Sunkiai dirbantys ir nuoširdžiai kuriantys. Taip būtų galima įvardinti sostinėje griausmingai debiutavusią klaipėdiečių Tautvydo Tomkaus ir Andriaus Šarkos grupę "Abii". Vaikinai "Tamstos" muzikos klubo surengtame septintajame jaunųjų lietuvių grupių konkurse "Garažas" sužavėjo komisiją ir tapo pirmosios vietos nugalėtojais.

Seni muzikos "vilkai" nepaneigtų, kad jaunieji elektronikos, "alternative" ir roko muzikos kūrėjai yra tikri talentai, dviese gebantys vienu metu groti net keletu instrumentų. Tačiau vaikinai įgimtu talentu netiki ir pasiekimus vadina sunkaus darbo ir užsidegimo vaisiais. Apie "startą", ambicijas, tendencijas ir įkvėpimą kalbamės su būgnininku ir dainų tekstų autoriumi Tautvydu.

Kaip galima iššifruoti jūsų grupės pavadinimą (kodą?) "Abii"?

Po juo neslypi pernelyg romantiška ar konkreti reikšmė. Su Andriumi rinkomės iš kelių pavadinimų, vienas jų buvo "Abii". Kiti variantai mums patikdavo tik keletą dienų, tad niekaip negalėjome apsispręsti.

GERIAUSIA jauna Lietuvos grupe "Tamstos" muzikos klubo surengtame konkurse "Garažas" tapo "Abii", susibūrusi vos prieš du mėnesius.

Kai siuntėme pirmąją mūsų paraišką dalyvauti jaunų grupių konkurse "Garažas", Andrius ją išsiuntė, pristatydamas mus kaip "Abii". Manome, kad šis pavadinimas mums "limpa" ir atspindi, kad grupėje esame dviese. Tikrai džiaugiamės tokiu minimalistiniu, subtiliu ir lengvai įsimenančiu vardu.

Įdomu, jog grupėje esate tik dviese, nors čia skamba ir gitara, būgnai, vokalas, naudojamos ir kompiuterinės muzikos kūrimo programos. Turbūt ir sakyt nereikia, kad esat labai talentingi...

Grupėje esame trise. Nereikia pamiršti gyvybe "neapdovanoto", tačiau tiek pat svarbaus grupės nario - kompiuterio, kuris padeda sukurti gyvų instrumentų ir elektronikos sintezę. Tai kuria "Abii" stilių, grupės visumą, perpasakoja mūsų istorijas tokiais garsais ir motyvais, kokiais tik galime viską įsivaizduoti.

Kompiuteris - tobulai tikslus mūsų grupės narys, tačiau potencialas, kūrybiškumas ir muzikalumas priklauso nuo mūsų. Ateityje mes neplanuojame plėsti grupės - tikime, kad mudviejų su Andriumi užteks kurti įdomią muziką, rengti energingus ir galingus pasirodymus. Talentu mes netikime. Viskas, ką žmogus pasiekia, tėra jo darbo ir atsidavimo pasekmė.

Pasidalinkite savo grupės istorija. Kokiomis aplinkybėmis susikūrė "Abii"?

Su Andriumi susipažinome 2012 metų pabaigoje, įkūrę grupę "Fans Of The Sky", kurią sudarė keturi nariai. Tai buvo pirmasis mudviejų draugystės ir partnerystės muzikiniais tikslais etapas, kuriame įsitikinome, jog norime kurti muziką dviese, o sykiu išmėginti naujoviškesnį stilių.

Iširus grupei, kurį laiką buvome atitrūkę. Tačiau žinojome, jog, atsiradus progai, sutelksim visas pastangas ir energiją pasiekti bendrą tikslą. Taigi nuo vasario pradžios mes visiškai atsidavėme šiai naujai idėjai. Ta idėja yra "Abii".

Neseniai į uostamiestį parvežėte labai reikšmingą laimėjimą - jaunų Lietuvos grupių konkurse "Tamsta Garažas" iškovojote pirmąją vietą. Ar tai didžiausias jūsų grupės apdovanojimas?

Dalyvavimas šiame konkurse mums buvo pirmasis koncertas bei konkursas, pirmi įspūdžiai bei pirma pergalė. Taip, lig šiol tai buvo didžiausias grupės apdovanojimas, debiutas, prisistatymas klausytojams. Ši pergalė, kaip ir pasirodymas "Tamstos" klube, mums buvo nuostabi patirtis. Sakau tai visiškai atvirai.

Keletą mėnesių mes šimtu procentų atsidavėme kūrybai ir tik įdirbis lėmė mūsų pergalę. Tačiau šis puslapis jau užverstas. Metas kitiems etapams. Dabar ruošiamės klausytojams pristatyti naujo turinio naujus pasirodymus.

Elektroninės grupės "Golden Parazyth" vokalistas Giedrius Širka sakė, kad šiandien lietuviai mėgsta švelnų lyrišką skambesį, maišomą su "indie" stiliaus garsais ir roko ritmu. Ir tai yra tai, kuo šiandien gyvena tiek Europos, tiek Amerikos muzikos scena. Jūs savo žanrą įvardintumėte kaip...

Mūsų žanras varijuoja tarp "alternative", elektronikos ir roko. Kad ir kaip būtų, dabartis yra praeitis. Teisinga dabartis - tai kvėpavimas ateitimi. Tarp to, kas aktualu Europos, Amerikos rinkoms, matome daugybę gerų atlikėjų. Ypač aktualu tapo eksperimentuoti, ieškoti kažko novatoriško, kas yra tiesiog puiku.

 

Tačiau, manyčiau, vien į aktualijas ir tendencijas nereiktų naiviai taikytis. Svarbiausia - kokybė. Manau, kai kokybė, profesionalumas susijungia su galia ir emocija, nutinka kažkas, kas garantuotai turės klausytojų ratą. Juk šiais laikais turime įvairiausio "plauko" muzikos mėgėjų. Ir nesvarbu, naujoviška tai muzika ar ne.

Ką naujo grupė "Abii" siekia įnešti į lietuviškos muzikos sceną?

Kokybę. Klausytojas neišgirs mūsų dainos iki tol, kol mes patys jausime, kad šiai dainai nėra atiduota viskas. Mes kruopščiai analizuojame kiekvieną garsą, kiekvieną dainos žodį. Manau, kad Lietuvoje entuziazmo ir muzikos įvairovės netrūksta. Tačiau drįstu teigti, kad tik itin maža muzikantų dalis atsižvelgia į tai, kas iš tikrųjų svarbu - daina yra gera ne tada, kai ji užbaigta. Daina yra pabaigta tik tuomet, kai ji yra gera.

Kokios šiandien Lietuvoje ir pasaulyje vyrauja muzikos grupių mados, stereotipai, mitai, legendos?

Viskas, kas nauja, įdomu ir kokybiška, traukia klausytojų akį ir malonina ausį. Taip buvo visuomet ir yra šiandien.

Dauguma žmonių šiomis dienomis labiausiai "velkami" paprasto, judesį skatinančio elektronikos ritmo. Su Andriumi esame žmonės, kurie mėgsta naujoves, nors ir esame dideli gerų, klasikinių grupių fanai, ypač metalo ar progresyvaus roko.

Aktuali tik viena tendencija - muzikinio kūrinio naujumas, kokybiškumas ir išskirtinumas. Tai - kelias į žmonių širdis.

Muziką ir dainų žodžius kuriate patys. Kaip vyksta kūrybinis procesas?

Dainų žodžių kūrimas, manau, yra ir pats lengviausias, ir pats sudėtingiausias procesas. Lengvas jis dėl to, jog gali rašyti niekuo nevaržomas, žodžiu, ką tik nori. Tačiau mūsų iki šiol parašytos dainos yra ne apie tai, ką būtent mes savo viduje išgyvename bei regime. Visos mūsų dainos yra perteikiamos per moters perspektyvą, visi iki šiol kurti tekstai - mūsų sukurto moters personažo išgyvenimai.

Tai yra Jos istorija. Todėl mūsų tekstai koncentruoti ne į tai, kokia, sakykime, "liūdna mano diena", o į minėtą personažą bei jį kankinančius skausmus, emocijas, įžvalgas. Mes tikime tuo asmeniu, įsivaizduojame, ką jis jaučia. Taip mes transliuojame idėją labiau galvoti ne apie save, o apie kitus.

Kokį klausytojų ratą jau subūrėte? Ar jau esate populiarūs?

Tikrai nesame populiari grupė. Smagu tai, kad intereso ir dėmesio susilaukėme iškart, klausytojų ratas platėja su kiekviena diena, ir tai yra tiesiog nuostabu. Tačiau atsižvelgiant į tai, kad gyvuojame tik du mėnesius, o pirmą kartą į viešumą "išlindom" maždaug prieš mėnesį - dėmesio, nuomonių ir paskatinimo tikrai netrūksta.

Kadangi grupėje esate trise (judu su Andriumi bei kompiuteris), jums turbūt gana lengva repetuoti. Kaip dažnai susitinkate?

Repetuoti tikrai nėra sunku. Pastaruoju metu, kai Andrius grįžta iš Kauno, kur šiuo metu studijuoja, repetuojame Klaipėdoje. Mums susitikus, nebelieka nieko kito - tik muzika, repeticijos.

Dažniausiai ir ilgiausiai repetuojame savaitgaliais. Užsidarome studijoje ir repetuojame 10 ir daugiau valandų per dieną. Žodžiu, nuo pat ryto iki vakaro. Toks intensyvus laikas vargina, tačiau kristi vakare į lovą su mintimi, jog šiandien viską absoliučiai skyrei tik muzikai, tobulėjimui ir esi vienu mažu žingsniu arčiau meistriškumo, yra nepakartojamas jausmas. Mudviem su Andriumi yra itin svarbus produktyvumas. Kai pajuntame progresą, esame patenkinti, bet tik iki kitos dienos. Tuomet viskas vėl iš naujo...

Kaip galėtų atrodyti jūsų pirmasis albumo viršelis?

Pirmąjį albumo viršelį ir visai jo koncepcijai idėją jau turime. Ji gimė itin ankstyvoje kūrybos stadijoje. Kad ir kaip būtų, manau, kad dar ne laikas svarstyti albumo klausimą dėl to, jog dabar visas dėmesys sutelktas būtent į gyvus pasirodymus.

Jei jūsų grupė būtų spalva, gyvūnas, automobilio markė, prekės ženklas, kas ji būtų?

"Apple". Mums svarbus minimalizmas, naujovės bei iššūkiai - tam tikra prasme esame tokie kaip Styvas Džobsas (Steve Jobs), galintis įkvėpti net kūrybą, šiuo atveju - muziką. Mes esame dideli jo gerbėjai.

Kas dar yra jūsų įkvėpimo šaltiniai?

Turime tikrai daug įkvėpimo šaltinių, o tarp jų - ne vien muzikantai. Kiekvienas žmogus, kuris savo idėjomis padarė įtakos pasauliui, mus inspiruoja. Tiek aš, tiek Andrius, regime gerą idėją kaip itin stiprią savybę.

Jeigu žmogus turi idėją ar ambiciją, jam tiesiog reikia žengti žingsnį ir atiduoti visą save jos įgyvendinimui. Tikrai daug atlikėjų ir apskritai asmenybių šią drąsą pademonstravo su kaupu.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder