Didingas muzikos skambesys

Didingas muzikos skambesys

"Klaipėdos muzikos pavasaris" - pats seniausias Lietuvos klasikinės muzikos festivalis, vykstantis nuo 1975 metų ir išauginęs ne vieną klausytojų kartą. Jo pradžios akordai šiemet suskambės kovo 31-ąją ir aidės iki gegužės 10-osios.

Klaipėdos koncertų salės organizuojamas renginys vėl suteiks galimybę paklausyti išskirtinių kolektyvų bei solistų pasirodymų. Pirmenybę teikiantis stambios formos projektams, darniai tradicijų ir naujovių sintezei, festivalis Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos sprendimu įtrauktas į miesto reprezentacinių renginių sąrašą.

Klaipėdos koncertų salės pavaduotojos kultūrinei veiklai, kompozitorės Loretos Narvilaitės teigimu, festivalio idėją geriausiai atspindi jo šūkis: "Klaipėdos muzikos pavasaris - didingas klasikos skambesys."

"Festivalis siekia patraukliai pristatyti stambių formų klasikinės muzikos projektus, inicijuoti jų premjerinius atlikimus, ypatingą dėmesį skiriant lietuvių atlikėjų ir autorių kūrybos sklaidai, ryškiausių užsienio solistų, dirigentų ir kolektyvų pasirodymams. Pasisakydami už darnią tradicijų ir naujovių sintezę kasmet pristatome meniškai vertingą festivalio programą, kuri tenkintų klaipėdiečių kultūrinius poreikius, formuotų jų meninius interesus", - sakė Loreta Narvilaitė.

Anot jos, renginio programa dedikuojama Klaipėdos miesto gimtadieniui ir žada didingą klasikinės muzikos šventę. Ją kartu su lietuviais sukurs atlikėjai iš Estijos, Ukrainos, Lenkijos, Austrijos, Šveicarijos, JAV. "Taigi mūsų miestas net septynias kovo-gegužės savaites bus pripildytas muzikos, užburiančios savo grožiu, pakerinčios jėga ir suteikiančios prasmę", - džiaugėsi kompozitorė.

Kovo 31-ąją koncertu "Begalinė platybė. Visi Čaikovskio koncertai" festivalį pradės Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras. Kolektyvui diriguos jo meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Gintaras Rinkevičius. Plačiais užmojais pasižymintis solistas Alexanderis Paley (fortepijonas, JAV) kartu su orkestru atliks visus tris Piotro Čaikovskio koncertus fortepijonui ir orkestrui. Ši monografinė programa ne tik leis atsiskleisti įspūdingam pianisto talentui, stebėtis maestro vedamo orkestro muzikavimo įtaiga, bet ir atvers begalinę rusų muzikos platybę.

Balandžio 5 d. suspindės "Dangiškoji garsų vaivorykštė". Įstabaus baroko šedevro - Johanno Sebastiano Bacho Mišių h-moll atlikimui vadovaus maestro Saulius Sondeckis. Kartu su solistais Asta Krikščiūnaite (sopranas), Nora Petročenko (mecosopranas), Mindaugu Zimkumi (tenoras), Liudu Mikalausku (bosas) kūrinį atliks Klaipėdos kamerinis orkestras, Klaipėdos choras "Aukuras" bei Šiaulių valstybinis kamerinis choras "Polifonija".

Festivalyje pasirodys ir atlikėjai iš užsienio šalių. Balandžio 11 d. gyvybe ir išradingumu trykštančia programa "Ecco la primavera. Pavasario aidai" smuikininko bei dirigento Andreso Mustoneno vadovaujamas kolektyvas sieks ne tik perteikti autentišką muzikos skambesį, bet ir atskleisti pas mus dar negirdėtų kūrinių muzikines idėjas.

"Dar sulauksime kamerinio orkestro "Lom?a Chamber Philharmonic" (Lenkija) ir Chmelnickio apskrities filharmonijos kamerinio orkestro (Ukraina). Malonu, jog svečiai prisistatys ne tik savo šalies, bet ir lietuvių autorių kūriniais, - pasakojo L. Narvilaitė. - Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui diriguos serbų kilmės dirigentas Aleksandaras Markovičius (Austrija). O Klaipėdos kamerinis orkestras muzikuos kartu su dirigentu bei fleitininku Kasparu Zehnderiu (Šveicarija)."

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder