Žemaitiškos vienybės oazė

Žemaitiškos vienybės oazė

Prieš dešimt metų įsikūrus Žemaitijos dailininkų sąjungai, suošė žilagalvės Kuršių marios, koplytstulpiai pakelėse prabilo. Buvo prisimintos močiučių lopšinės, vėjyje įdiržę žvejų veidai ir negandas įveikęs protėvių tikėjimas - visa tai įamžinta drobėse, skulptūrose. 

"Dabar jau turime 57 narius. Žemaičių tautodailininkų branduolį subūrė dailės studijos "Guboja" vadovas Aleksandras Ilginis. Žmonės nemėgsta to žodžio "mėgėjai", bet šie ne tik nenusileidžia, bet kartais ir pranoksta profesionalius kūrėjus savo žemaitiška dvasia bei įžvalgomis", - sakė sąjungos primininkas Virgilijus Bizauskas, per ketverius savo vadovavimo metus pakėlęs sąjungos veiklos kartelę, pasikvietęs menininkų profesionalų: fotomenininką Remigijų Treigį, dailininką Romą Klimavičių.

"Yra tokių kūrėjų, kurie nedrįsta prašytis priimami į Lietuvos dailininkų sąjungą, nors yra gabūs. Mūsų sąjunga jiems būna tarsi tramplinas į sėkmę. Ir jie itin vertina nuoširdų bendravimą, palaikymą. Mes į savo būrį priimame ir kitų tautybių žmones, prijaučiančius Žemaitijai, besidominčius jos istorija, amatais ir kraštotyra, taip pat žemaičius, gyvenančius sostinėje ar kituose Lietuvos regionuose", - sakė V. Bizauskas.

Bendraminčiai nuolat rengia plenerus Tveruose, Orvidų sodyboje, Salantuose, Plateliuose, kurių metu menininkai bendrauja su miestelių bendruomenėmis. Pasikviečia ir brolius latvius, vieną kitą menininką iš svetur. Tverų miesteliui žemaičiai tautodailininkai padovanojo šešias medžio ir akmens skulptūras, viena jų - "Angelas". Draugiški miestelėnai atsidėkodami kūrėjus vaišino kumpiu, pienu ir medumi.

Per metus Žemaitijos dailininkų sąjungos galerijoje surengiama daugiau tapybos ir skulptūros, keramikos parodų, nei yra metuose mėnesių - autorinių ir grupinių. Galerijos lankytojai mokomi tapybos ant šilko, susipažįsta su pasaulyje Lietuvą garsinančių autorių kūryba. Su Vėžaičių vaikų dailės studija, vadovaujama Nomedos Jakubaitienės, Žemaitijos dailininkus sieja graži bičiulystė: vaikų piešiniams visada atsiranda vietos galerijoje. Neįgaliųjų dienos centro "Klaipėdos lakštutė" ugdytiniai galerijoje taip pat rengia savo kūrybos parodas.

Kiekvieną pirmąjį mėnesio trečiadienį klausytojai netelpa galerijos salėje, kai paskaitas apie Klaipėdos krašto istoriją skaito istorikas, humanitarinių mokslų daktaras Vacys Vaivada. Daugeliui klaipėdiečių tos paskaitos virto būtinybe.

Netrukus žemaičių dailininkų tapybos paroda iškeliaus į Liepoją, kur jiems pažadėta nemaža ekspozicinė erdvė. Rengiamasi naujiems plenerams, ruošiamas kūrybinio bendradarbiavimo projektas su Tverų bendruomene: vietiniai žmonės bus mokomi meninių amatų, vyks dailės pamokėlės vaikams.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder