Vyriausybės premijomis pagerbta trylika kultūros ir meno kūrėjų

Vyriausybės premijomis pagerbta trylika kultūros ir meno kūrėjų

Trylikai iškilių Lietuvos menininkų ir kultūros veikėjų ketvirtadienį įteiktos Vyriausybės kultūros ir meno premijos.

Laureatus pasveikinęs Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius pažymėjo, kad būtent kūrėjai formuoja žmonių moralę, diegia idealus, iškelia pavyzdžius ir veiksmingiausiai kovoja su negerovėmis.

"Yra negausios tautos, bet nėra "mažos" kultūros. Suomių kompozitorius Sibelijus ar norvegų tapytojas Munchas niekuomet nebus pavadinti "mažos kultūros" atstovais. Ir mes turime asmenybių, kurios savo kūryba ir jos garsu toli praauga Lietuvos sienas. Tačiau jie visi vertinami pirmiausia todėl, kad tie kūrėjai atstovauja mūsų tautai, mūsų istorijai, žadina mūsų žmonių dvasią", - kalbėjo Vyriausybės vadovas.

2012 metų Vyriausybės kultūros ir meno premija įteikta dailininkui monumentalistui, vitražistui profesoriui Kaziui Morkūnui už ypatingus nuopelnus puoselėjant Lietuvos profesionaliosios vitražo mokyklos tradicijas. Nuo savo kūrybinio darbo pradžios dailininkas sukūrė per 20 didelės apimties vitražų, vienas pirmųjų Lietuvoje ėmė naudoti autorinę techniką - lipdyto, skaldyto ir formuoto stiklo blokų jungimą plastbetoniu.

Vyriausybės premija pagerbtas architektas, urbanistikos profesorius Vladas Stauskas. Profesoriaus iniciatyva Lietuvos architektūros ir statybos institute Kaune sukurtas kompleksinis rekreacinės bei landšafto architektūros architektūrinio bei urbanistinio projektavimo ir tyrimo padalinys tapo visos Lietuvos kūrybiniu ir metodiniu centru, kuris tebeveikia iki šiol.

Vyriausybės premijos už reikšmingą kūrybinę veiklą įteiktos muzikologei profesorei Gražinai Daunoravičienei, rašytojui Gintarui Grajauskui, fotomenininkui Aleksandrui Ostašenkovui, dramos aktoriui Povilui Budriui.

Už mažosios metalo plastikos tradicijos formavimą premija įteikta dailininkei juvelyrei Birutai Stulgaitei. Premijomis pagerbti chorvedys Romualdas Gražinis, kultūros ir meno videometraštininkai Juozas Matonis ir Vytautas Damaševičius, Klaipėdos dramos teatro aktorė, pedagogė Valentina Leonavičiūtė-Gustaitienė, choreografė, šokėja Loreta Juodkaitė, teatro režisierius Bernardas Gytis Padegimas.

Vyriausybės kultūros ir meno premijos skiriamos nuo 1997 metų, siekiant skatinti Lietuvos ir Pasaulio lietuvių bendruomenės kultūros ir meno kūrėjų, kultūrai ir menui nusipelniusių asmenų veiklą.

Dėl lėšų trūkumo premijos nebuvo skiriamos 2000 m., 2001 m., ir 2005 m. Vyriausybės kultūros ir meno premijomis jau apdovanota beveik 200 laureatų. Nuo 2008 metų premijos dydis - 44 200 Lt. Kasmet įteikiama 12 premijų, laureatus atrenka Vyriausybės kultūros ir meno premijų komisija.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder