"Vilnius City Opera" šiuolaikiškai stato V.A.Mocarto operą "Visos jos tokios"

"Vilnius City Opera" šiuolaikiškai stato V.A.Mocarto operą "Visos jos tokios"

Režisierės Dalios Ibelhauptaitės vadovaujama "Vilnius City Opera" (VCO) pristato savo pirmąją premjerą - Volfgango Amadėjaus Mocarto (Wolfgang Amadeus Mozart) operą "Visos jos tokios" ("Cosi fan tutte").

Sukurti vizualiąją šios koncepcijos dalį režisierė ir VCO meno vadovė D. Ibelhauptaitė pirmą kartą subūrė grynai lietuvišką komandą - scenografiją kuria Marijus Jacovskis, kostimus - Juozas Statkevičius.

Nors taip, kaip yra verčiamas pavadinimas, kūrinys gali skambėti šovinistiškai, režisierė teigė, jog, visų pirma, šiuo spektakliu bus norima parodyti tai, kokie žmonės iš tiesų visi yra individualūs ir išsiskiriantys, nors kartais ir elgiasi panašiai.

Operos "Visos jos tokios" siužetas sukasi aplink dvi įsimylėjėlių poras, kurių vyriškosios pusės, suviliotos ciniko Don Alfonso (Tadas Girininkas), padedamo Despinos (Viktorija Miškūnaitė), imasi apsimesti turtingais atvykėliais arabais ir vilioti vienas kito moteris. "Iš pirmo žvilgsnio atrodo, jog ši Mocarto opera yra labai paviršutiniška, komedinė, tačiau tiek kompozitorius, tiek libreto autorius joje paslėpė daug tamsių, dramatiškų ir tuo pačiu tikrų dalykų, kuriuos aš ir stengsiuosi išryškinti, - statyti šį kūrinį, kaip tikrą dramą", - pasakojo režisierė.

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro vadovas maestro Gintaras Rinkevičius neabejoja šios operos pasirinkimu, nes, jo nuomone, tai vienas gražiausių Mocarto parašytų kūrinių. Tiek dirigentas, tiek ir režisierė sutiko, jog operos finalas kol kas lieka sudėtingiausia dalimi. Pasirodo, jog muzikoje viskas grįžta į laimingą pradžią, nors dramaturgiškai atrodytų, jog po ne itin pavykusių ištikimybės išbandymų nėra įmanoma visko taip paprastai nubraukti. "Taip, finalas mums iš tiesų išlieka didžiuliu klaustuku", - komentavo maestro.

Statytojai pažymi operos "Visos jos tokios" spektaklio šiuolaikiškumą. "Siužetas, istorija, pasakojama operoje, iš tiesų yra labai artima šiandienos realijoms. Tai patvirtina ir gausybė užsienio pastatymų, kurie visi vyksta būtent esamuoju laiku", - pasakojo D. Ibelhauptaitė.

Operos premjerai surinkti aukšto lygio jauni solistai. Be T. Girininko ir V. Miškūnaitės, pagrindines partijas ruošia ilgą laiką užsienyje dirbančios Jurgita Adamonytė ir Viktorija Kaminskaitė, jų partneriais taps ne pirmą kartą su bohemiečiais dirbsiantis Kostas Smoriginas ir dar neįvardintas kviestinis tenoras iš užsienio.

V. A. Mocarto operos "Visos jos tokios" premjera Vilniaus kongresų rūmuose numatoma gegužės 8-12 dienomis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder