Vilniuje iškilmingai atvertas Vytauto Kasiulio dailės muziejus

Vilniuje iškilmingai atvertas Vytauto Kasiulio dailės muziejus

Skambant paryžietiškai ir lietuviškai muzikai, ketvirtadienį Vilniuje iškilmingai atidaryta nauja kultūrinė erdvė - Vytauto Kasiulio dailės muziejus, pristatantis šio garsiausio lietuvių išeivijos dailininko kūrybą ir gyvenimą.

Muziejui pritaikytame istoriniame pastate sostinės centre įsikūrė dailininko kūrybos ekspozicija, nacionalinių ir tarptautinių parodų centras ir kultūrinių susitikimų centras ir kita šio muziejaus infrastruktūra.

Už atliktus darbus įkuriant muziejų ir įrengiant ekspoziciją muziejininkams ir statybininkams padėkojo V. Kasiulio sūnus, o Lietuvos ambasadorė Prancūzijoje Jolanta Balčiūnienė priminė, kad sugrįžimas į tėvynę visada yra labai prasmingas ir kad niekur V. Kasiulio kūrybinis palikimas nebus taip mylimas ir vertinamas kaip gimtojoje Lietuvoje.

Šalia Lietuvai dovanotą V. Kasiulio kūrinių kolekciją pristatančios nuolatinės ekspozicijos naujajame muziejuje atidaryta ir pirmoji paroda "Vytauto Kasiulio Paryžius" iš parodų ciklo "Europos miestai", skirto Lietuvos pirmininkavimui ES Tarybai.

Lietuvos dailės muziejaus padalinys - Vytauto Kasiulio dailės muziejus įsikūrė neoklasicistiniame pastate A. Goštauto gatvėje 1, judrioje vietoje šalia Žaliojo tilto žiedo. Nors istorinis pastatas iš pagrindų atnaujintas, Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys paprašė iškilmėse dalyvavusio Vilniaus mero Artūro Zuoko "padaryti muziejaus aplinką labiau reprezentacinę".

Pagrindinė Vytauto Kasiulio dailės muziejaus misija - saugoti ir eksponuoti dailininko našlės Bronės Kasiulienės dovanotą ir jo sūnaus V. Kasiulio Lietuvai perduotą 950 kūrinių dailininko kolekciją, asmeninį menininko archyvą bei populiarinti lietuvių dailės meną.

Pasaulyje pripažinto lietuvių menininko V. Kasiulio (1918-1995) darbai šiandien puošia Paryžiaus ir Niujorko moderniojo meno muziejus, Prancūzijos, JAV, Kanados, Didžiosios Britanijos, Švedijos Danijos, Šveicarijos, Vokietijos, Argentinos, Australijos ir kitų šalių dailės galerijas. Lietuvių dailininkas meno kritikų pelnytai buvo laikomas vienu įdomiausių XX a. antrosios pusės Paryžiaus mokyklos tapytojų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder