Viliojantys "Šokiai anapus Čiurlionio"

Viliojantys "Šokiai anapus Čiurlionio"

"Permainų muzika" tęsiasi, į savo garsų orbitą traukdama vis kitus atlikėjus ir kompozitorius. Klaipėdos koncertų salės publiką rugsėjo 28 d., trečiadienį, 18 val. festivalis ruošiasi nustebinti programa "Šokiai anapus Čiurlionio". 17 val. vyks prieškoncertinis susitikimas su atlikėjais.

Ją atliks permainų savo sudėtyje neišvengęs ištikimas šiuolaikinės muzikos propaguotojas styginių kvartetas "Chordos": Ieva Sipaitytė (I smuikas), Vaida Paukštienė (II smuikas), Robertas Bliškevičius (altas) ir Vita Šiugždinienė (violončelė).

Koncerto programa intriguos naujais skambesiais bei plačia stilistine kūrinių amplitude. Pirmiausia klausytojai išgirs gausų netradicinių griežimo būdų arsenalą Vytauto V. Jurgučio opuse "Elipsės". Kūrinio pavadinimas, pasak Lino Paulauskio, "susijęs su matematika ir geometrija: jis nusako tam tikrą teritoriją, kuri atsispindi kūrinio makro ir mikrokonstrukcijose bei paveikia daugumą jo muzikinių parametrų. Tačiau svarbi ir kita šio pavadinimo reikšmė - literatūrinė figūra, lengvai numanomų žodžių praleidimas kalboje".

Vykintas Baltakas jau sėkmingai integravosi į tarptautines šiuolaikinės muzikos terpes kaip dirigentas ir kompozitorius. Šiuo metu Belgijoje gyvenančio autoriaus kūriniai išsiskiria visapusiškai apmąstytomis idėjomis, muzikinių struktūrų estetiniu grynumu. Tai būdinga ir koncerte skambėsiančiai Vykinto kompozicijai styginių kvartetui "b(el) tree".

Prie kvarteto prisijungus Antanui Kučinskui ir Antanui Jasenkai bus atlikta minėtų autorių kompozicija "Anapus Čiurlionio". Jos ištakos - M. K. Čiurlionio, kurio mirties 100-osios metinės minimos šiemet, kvartetas c-moll. Jo medžiaga buvo interpretuota kaip kompiuterinių komandų rinkinys ir konvertuota į visiškai neatpažįstamą skambesį, praturtinant jį gyvai atliekamais elektroniniais efektais. Kvarteto ir elektronikos dialogą dar papildys Džiugo Katino vaizdo projekcija, taip pat kuriama realiuoju laiku.

Antroje koncerto dalyje atlikėjai ir klausytojai pasiners į amerikiečio Johno Adamso minimalistinių "šokių" - perkomponuotų populiarių angliškų šokių melodijų - svaigulį.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder