Vienas žymiausių tapytojų pirmojo leidinio apie savo kūrybą sulaukė tik dabar

Vienas žymiausių tapytojų pirmojo leidinio apie savo kūrybą sulaukė tik dabar

Modernaus meno centras išleido albumą, skirtą tapytojo Kosto Dereškevičiaus kūrybai. Kandumas, mokėjimas iš gyvenimo realijų išgriebti smagius motyvus ir malonumas geros tapybos išsiilgusioms akims – taip K. Dereškevičiaus kūrybą apibūdina menotyrininkai.

Knygos apie tapytoją K. Dereškevičių autorė menotyrininkė Raminta Jurėnaitė teigia, kad idėja išleisti albumą atsirado gana netikėtai, apsilankius dailininko dirbtuvėje.

„Kai rinkome pas K. Dereškevičių dirbtuvėje kūrinius Modernaus meno centrui, paklaustas apie katalogą kokį nors K. Dereškevičius Viktorui Butkui pasakė, kad jis, matyt, ir mirs nežinomas dailininkas. Ir paaiškėjo, kad nieko nėra. Tai yra vienas žymiausių ir pačių populiariausių mūsų tapytojų, apie kurį rašė visi visų kartų kritikai, bet niekada neatsirado jokio leidinio – nei mažo, nei didelio“, – teigė R. Jurėnaitė.

Menotyrininkė parengė išsamią studiją ir surinko po pasaulį išsibarsčiusius K. Dereškevičiaus darbus. Knygoje pirmą kartą pateikiamas dailininko darbų katalogas – 360 reprodukcijų, kurias vartant matyti, kaip tapyboje groteskišką realybę keitė koliažai, abstrakcijos.

„Pasistengiau toje knygoje panaudoti jo užrašus, kad atsirastų paties autoriaus užuominos įdomios, pastabos apie tai, kaip jis tapo, ir kad kartu atsirastų toks socialinis sovietmečio menininko gyvenimo paveikslas. Ten yra labai linksmų detalių, kam darbai parduodami, už kiek, kokiomis aplinkybėmis. Manau, tai bus įdomu tiems, kurie tuo metu gyveno, ir tiems, kurie tos epochos jau nebepažino“, – kalbėjo knygos autorė.

Paskutinį kartą K. Dereškevičiaus darbų personalinė paroda buvo eksponuojama prieš penkerius metus Radvilų rūmuose, dailininko 70-mečio proga. Tapytojas tada ironizavo net svarstant parodos pavadinimą – siūlė ekspozicijai duoti vieno iš jos darbų pavadinimą.

„Sakiau, kad reikia parodą pavadinti „Kalakutą jau galima nešti“, tai gal būtų daugiau talpinę informacijos. Tiek tų metų, tai didysis balius beveik pasibaigęs“, – tuomet kalbėjo tapytojas.

Retai viešumoje pasirodantis tapytojas šeštadienį ketina atvykti į knygos pristatymą, 15 val. vyksiantį Vilniaus knygų festivalyje.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder