"Varsos" pasaulis - bekraštis

"Varsos" pasaulis - bekraštis

Praėjusią savaitę Klaipėdos jaunimo centro dailės studija "Varsa" šventė 30 metų veiklos sukaktį. Klaipėdos koncertų salėje ta proga buvo atidaryta įvairių kartų mokinių kūrybos darbų paroda, išdalytas studijos piešinių katalogas "Varsos pasaulis".

Virš debesų ir vandenynų...

"Varsos" studijos vadovės mokytojos ekspertės Loretos Laurinavičienės paklausėme, kokiu matu galima išmatuoti vaiko talentą? Ką daryti, kad atvertas jis neužsivertų, nesusitrauktų į adatos smaigalį?

"Jeigu vaikas turi kokį nors siekį, jis neužgęsta niekada. Visi vaikai yra savaip talentingi, atranda save šokyje, muzikoje - ir tegu eina savo keliu, tai nėra tik tėvų ir mokytojo sprendimas. Tačiau iš savo patirties žinau, kad mokytojas turi didelę reikšmę; jeigu ne tas žmogus padės vaikui atsiskleisti, gal atsiras kitas", - kalbėjo mokytoja L. Laurinavičienė.

Ji sakė, kad nesigaili tiek metų mokiusi vaikus, ir mokiusis iš jų fantazijos, beatodairiškumo, tik pagalvoja, ar tai išties didelė laimė vienoje darbovietėje dirbti tris dešimtmečius, ar klaida?

AUGIMAS. Jaunoji dailininkė Urtė Vilimaitė sakė, kad jos mama džiaugiasi, jog jos piešiniai gerėja. Mergaitė užaugusi nori būti dailininkė, o šiuo metu jai labiausiai patinka piešti gyvūnus.

"Džiaugiuosi, kad per tiek metų patobulėjau, ir žinau, kaip dirbti su vaikais, kad jie nesijaustų spaudžiami, nejaustų įtampos, ar būtų perdėtai, neargumentuotai giriami vien tam, kad būtų padrąsinti. Gal nėra taisyklės, bet jaučiu, kaip su kuriuo vaiku galima ką nors daryti, ko pasiekti, kad jo nesužlugdyčiau kaip asmenybės. Menininkai yra ypač jautrūs, ypatingai jauniausieji. Netiesa, kad vaikai mažai skaito, mažai kuo domisi. Didesnioji dalis tikrai geri, o išdykusius reikia mokėti nukreipti. Pas mus nėra įžeidinėjimų, žeminimo, stengiamės kalbėti ir drauge ką nuveikti. Ir jeigu visi nebus draugai, tai bent jau ne priešai", - sakė studijos vadovė L. Laurinavičienė, kuriai svarbiausia - išvaduoti mokinius nuo standartinio požiūrio, įkvėpti kūrybos dvasios, išlaisvinti mąstymą ir vaizduotę. Plėsti akiratį taip, jog vaikai juos supančioje kasdienėje aplinkoje atrastų grožį ir perkeltų jį į savo bloknotą ar drobę.

Į jaučio odą sunkiai tilptų surašyti dailės studijos pasiekimus tarptautiniuose konkursuose Kinijoje, Japonijoje, Brazilijoje, Taivane... Gal dėl to, kad "Varsos" vadovei pakako išminties nesprausti vaikų į Prokrusto lovą, leisti jiems patirti metamorfozių sieloje ir drobėje.

PASAULĖJAUTA. Vieno įdomiausių autorių, Juliaus Danupo, darbuose, regis, telpa visos pasaulio šalys, įvairios epochos.

Varsiečiai rengė autorines bei grupines parodas Prano Domšaičio galerijoje, Klaipėdos bibliotekose, Koncertų salėje, netradicinėse erdvėse, ir visada jų kūryba jaudino savita jaunųjų menininkų pasaulėjauta, ieškojimais.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder