V. A. Mocarto "Requiem" taps išbandymu ir mėgėjų balsams

V. A. Mocarto "Requiem" taps išbandymu ir mėgėjų balsams

Šeštadienį Vilniaus universiteto (VU) Šv. Jonų bažnyčioje paaiškės unikalaus muzikinio eksperimento "Klasika visiems", kuriame dainuos ir muzikos mėgėjai, rezultatas.

Po vos vienos dienos intensyvių repeticijų didingąjį Volfgango Amadėjaus Mocarto (Wolfgang Amadeus Mozart) "Requiem" klausytojams atliks trys Vilniaus universiteto (VU) chorai - "Gaudeamus", "Virgo", "Pro musica" su solistais, VU kameriniu orkestru ir per pustrečio šimto užsiregistravusių projekto "Klasika visiems" dalyvių iš Vilniaus ir įvairių Lietuvos vietovių.

Ganėtinai rizikingo projekto iniciatorės Rasos Gelgotienės žiniomis, tokio pobūdžio projekto dar nėra buvę ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje.

"Projektas "Klasika visiems" suteikė unikalią galimybę muzikos mėgėjams, pažįstantiems natų raštą, patiems įsitraukti į gyvą muzikavimą, pajusti šio įspūdingo muzikos veikalo įtaigą, perteikti jo ekspresiją ir dramatizmą. Ši iniciatyva išties pasiteisino - norinčiųjų dainuoti skaičius viršijo lūkesčius. Susidomėjimas buvo toks didelis, kad net teko stabdyti kai kurių balsų dalyvių registraciją", - sakė chorvedė R. Gelgotienė.

Koncerte solines partijas atliks profesionalūs dainininkai Gunta Davidčuka (sopranas, Latvija), Nora Petročenko (mecosopranas), Mindaugas Zimkus (tenoras) ir Nerijus Masevičius (bosas). Diriguos VU chorų meno vadovė R. Gelgotienė.

V. A. Mocarto "Requiem" - paskutinis kompozitoriaus kūrinys ir vienas labiausiai jaudinančių bei turiningiausių XVIII a. muzikos pavyzdžių. Mocartas kūrė "Requiem" su karštligišku užsidegimu, kankinamas nuojautos, kad kūrinį rašo sau. Jo gyvenimas nutrūko kūrybinio genijaus suklestėjimo viršūnėje, kompozitoriui sulaukus vos 35-erių.

"Requiem" parašytas keturiems solistams, mišriam chorui ir simfoniniam orkestrui pagal tradicinį lotynišką katalikų gedulingų pamaldų tekstą, kuris atsirado dar viduramžiais.

Rengėjai primena, kad įėjimas į šeštadienio koncertą Šv. Jonų bažnyčioje - nemokamas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder