Užgavėnių muziejaus Plateliuose kaukės laukia žiūrovų ir vasarą

Užgavėnių muziejaus Plateliuose kaukės laukia žiūrovų ir vasarą

Unikalus Užgavėnių muziejus Plateliuose (Plungės r.) kviečia Muziejų metais susipažinti su geriausiai Žemaitijoje ir visoje Lietuvoje išlikusia Užgavėnių šventimo tradicija ir išradingų meistrų sukurtomis šios šventės kaukėmis.

Restauruotose Platelių dvaro sodybos arklidėse praėjusiais metais įsikūręs muziejus kviečia aplankyti vienintelę Lietuvoje ir, muziejininkų žiniomis, aplinkinėse šalyse Užgavėnių muziejinę ekspoziciją, kurioje surinkta apie 250 įspūdingų kaukių, žemaitiškai vadinamų "ličynų".

Pasak skulptoriaus, kaukių meistro Antano Vaškio, sukurti Užgavėnių kaukę nėra itin sunku, nereikia ypatingų anatomijos žinių, tačiau surinkti kaukes į vieną muziejų buvo nelengvas darbas.

"Užgavėnių kaukė kuriama vienam kartui, o vėliau būdavo sudeginama arba perdažoma, nes po šventės reikėdavo atpažinti, kas slėpėsi po ta kauke. Ilgą laiką kaukės niekas nelaikė meno kūriniu ir tik praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje, kai Užgavėnių kaukės atvaizdas buvo publikuotas medinės skulptūros albume, ji buvo pripažinta kaip tam tikra medinės skulptūros forma", - kaukės renesansą priminė skulptorius.

Pasak meistro, kaukes darydavo iš įvairių medžiagų, bet geriausiai išsilaikė medinės. "Kaukes senovėje gamindavo iš neišdirbto avikailio, vadinamo kuckailio. Šios kaukės buvo labiau paplitusios ir lengviau padaromos negu iš medžio, bet nebuvo tokios išraiškingos, palyginus su medinėmis. Kaukes darė ir iš medžio žievės, įvairių audinių, net iš pintinių, dažydavo natūraliais dažais", - vardijo A. Vaškys.

Pasak meistro, daugelio kaukių prasmių mes jau nežinome, tačiau pagrindinės - išsaugotos.

"Viena pati kaukė yra negyva, ji atgyja tik kartu su personažu, kai žmogus įsigyvena į personažą, juda, pavyzdžiui, itin paplitęs Užgavėnių raitelis ant arklio. O štai velnias būtinai turėdavo būti jaunas vaikinas, fiziškai stiprus, galėdavęs ilgai bėgioti, užlipti ant namo šiaudinio stogo ir prikrėsti ten visokių pokštų - nesvetingiems šeimininkams užkimšti kaminą ir panašiai", - pasakojo A. Vaškys.

Užgavėnių muziejaus ekspozicija 1998 m. buvo įsikūrusi kitame pastate, į ją savo kaukes suvežė ne tik Žemaitijos, bet ir visos Lietuvos meistrai. 2011 m. muziejus perkeltas į restauruotas Platelių dvaro arklides. Seniausioji muziejaus kaukė - devynioliktojo amžiaus meistro Vinco Jockaus iš Užpelkių kaimo daryta.

Užgavėnių muziejus Plateliuose pripažintas viena iš Patraukliausių Europos turizmo vietovių (EDEN) ir įtrauktas į šių metų kelionių projekto "Didysis žygis po Baltijos šalis" maršrutą Lietuvoje, skirtą vietiniam turizmui skatinti. Projekto dalyviai gali laimėti vertingų prizų, jei kiekviename iš 10 lankytinų objektų Lietuvoje nusifotografuos projekto lankstinuke nurodytoje vietoje. Užgavėnių muziejuje prisiminimui liks fotografija su Užgavėnių velniuku.

Gegužės pradžioje startavęs "Didysis žygis po Baltijos šalis 2012" Lietuvoje per keturis mėnesius taip pat siūlo aplankyti Rokiškio dvaro sodyboje įsikūrusį dievdirbio Liongino Šepkos drožinių muziejų, legendinį Vaclovo Into akmenų muziejų Biržų rajone, paslaptingąją Karvės olą Biržų rajone, naujas Neries ir Krekenavos regioninių parkų lankytojų centrų ekspozicijas, atrasti apžvalgos ratą prie Zaraso ežero, 1863 m. sukilimo muziejų Paberžės dvaro sodyboje (Kėdainių r.), prieš 150 metų pastatytą Ventės rago švyturį Kuršių marių pakrantėje.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder