Unikalioje parodoje - pirmieji Lietuvos buriuotojų apdovanojimai

Unikalioje parodoje - pirmieji Lietuvos buriuotojų apdovanojimai

Klaipėdai pradedant gyventi artėjančios Jūrų šventės ritmu, prekybos ir pramogų centre „Akropolis“ atidaryta Lietuvos jūrų muziejaus paroda „Oi jūrės, burės...“, skirta šalies buriuotojų sąjungos 80-mečiui.

Parodoje pristatomi vieni pirmųjų Lietuvos buriavimo entuziastų pelnyti apdovanojimai, taip pat burlaivių ir jachtų maketai. „Akropolio“ lankytojai parodoje galės susipažinti su vienu ryškiausių tarpukario Lietuvos buriuotojų – Valteriu Didžiu ir buriavimo regatose jo laimėtais trofėjais.

„Ši artėjančiai Jūrų šventei skirta paroda leis klaipėdiečiams ir miesto svečiams pažvelgti į pačią buriavimo savo malonumui pradžią Lietuvoje. Kalipėdos jachtklubo ir Lietuvos buriuotojų sąjungos narys V.Didžys buvo vienas pirmųjų lietuvių buriuotojų, dalyvavusių tarptautinėse regatose Baltijos jūroje“, - pasakoja Klaipėdos „Akropolio“ valdytojas Ovidijus Zibalis.

Rytų Prūsijoje gimęs ir medicinos mokslus Vokietijoje baigęs V.Didžys, 1923-1939 metais dirbo gydytoju Klaipėdoje. 1931 m. jis pradėjo buriuoti Kuršių mariose, o 1936 metais su „Hai“ klasės jachta „Rūta“ jau dalyvavo Pernu ir Helsinkio jachtklubų regatose Baltijos jūroje.

1937 m. liepos 15–17 d. kelios lietuvių jachtos, tarp jų ir „Rūta“, dalyvavo Latvijos buriuotojų sąjungos 10-mečio paminėjimo regatoje. I-ame etape Ventspilis–Liepoja „Nijolė“ ir „Rūta“ užėmė trečią bei ketvirtą prizines vietas. II-ame etape „Hai“ klasėje „Rūta“ užėmė antrąją, „Nijolė“ – ketvirtąją vietas. 1938 m., pasibaigus tarptautinei regatai Klaipėdoje, V. Didžys su „Rūta“ dalyvavo Latvijos buriuotojų sąjungos rengiamoje regatoje Ventspilis – Ryga ir Rygos jachtklubo 60-ies metų jubiliejaus minėjimo regatoje. Regatoje Ventspilis–Ryga V.Didžiui buvo įteikta taurė už geriausią startą. 1938 m. Tautinės olimpiados buriavimo regatoje Nidoje „Rūta“ laimėjo aukso medalį.

Po Klaipėdos aneksijos 1939 m. kovą V. Didžys persikėlė į Kauną. 1940 m. pavasarį paskirtas Lietuvos buriuotojų sąjungos pirmininku – paskutiniuoju iki Lietuvos okupacijos. Baigiantis karui, V.Didžys pasitraukė į Vokietiją, vėliau – į Australiją, kur tęsė visuomeninę veiklą. Jachta „Rūta“ po karo atsidūrė Kylyje (Vokietija) pavadinimu „Scwalbe“ (1948–1952 m.). Valteris Didžys mirė 1977 m. Melburne.

Paroda „Oi jūrės, burės“ Klaipėdos „Akropolyje“ veiks iki rugpjūčio 15 dienos.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder