Tarptautinis Kauno kino festivalis žada daug geros muzikos ir istorijų apie jos kūrėjus

Tarptautinis Kauno kino festivalis žada daug geros muzikos ir istorijų apie jos kūrėjus

Šeštasis Tarptautinis Kauno kino festivalis šiemet kviečia pasimėgauti ne viena juosta apie garsius ir novatoriškus pasaulio menininkus. Visai tai - festivalio programos dalyse "Visos mūzos" bei "Muzika, keičianti pasaulį".

Festivalio filmai atskleidžia jaudinamus menininkų portretus. Vienas iš jų - dokumentiniame filme "Antonas Corbijnas: skersai išilgai" pristatomas tarptautiniu mastu žinomas olandų fotografas ir kino kūrėjas. Filmas pelnė pripažinimą ikoniškomis muzikos žvaigždžių ("Joy Division", "U2", Mileso Daviso, Bjork) fotografijomis, grupių "Depeche Mode", "Nirvana", "Metallica" ir daugelio kitų atlikėjų muzikiniais vaizdo klipais.

Kitas dėmesio vertas portretas - fotografo Bilo Kanigamo (Bill Cunningham), įamžinančio miesto aukštuomenę, ekscentrikus ir visa tai, kas telpa tarp jų. Filme "Billo Cunninghamo Niujorkas" atskleidžiama subtili ir šmaikšti į devintąją dešimtį įžengusio "New York Times" fotografo ir visuomenės metraštininko asmenybė. Jau kelis dešimtmečius šis dviračiu važinėjantis kultūros antropologas aistringai ir išradingai fiksuoja gatvės mados tendencijas bei aukštuomenės labdaros renginius.

Užburiančios, novatoriškos ir kontroversiškos performansų menininkės Marinos Abramovič gerbėjai neturėtų praleisti progos pamatyti kino juostą "Marina Abramovič: dalyvauja menininkė". Ši viliojanti, bebaimė ir stebinanti kūrėja veik keturiasdešimtmetį plečia meno sąvokos ribas. Filme matome ją, besiruošiančią vienam svarbiausių momentų savo karjeroje - didžiulei retrospektyvai Niujorko moderniojo meno muziejuje.

"Visos mūzos" programos dalyje tiek Kaune, tiek Vilniuje taip pat galima pamatyti šiuos dėmesio vertus filmus: "Ai Wewei niekada nesigaili" apie garsiausią Kinijos šiuolaikinį menininką Ai Veivei ar stebėti, kaip meno kūriniai atspindi ir keičia kasdienes patirtis filme "Muziejaus darbo valandos". Taip pat kartu su architektu Pjeru Luidžiu Nerviu (Piero Luigi Nervi) filme "Parabetonas" paklaidžioti po įspūdingiausius Italijos architektūrinius šedevru ar pasimėgauti menų-literatūros, kino-muzikos sinteze filme "Sebaldo kantrybė".

Festivalio organizatoriai melomanams siūlo nepraleisti progos pamatyti filmą "Turning" su "Anthony and the Johnsons", pristatomą "Muzika, keičianti pasaulį" programos dalyje. Šioje kino juostoje sujungiamos dainininko Entonio jausmingos dainos ir Ch. Atlaso kurti hipnotizuojantys vaizdai. Elektrinės gitaros gerbėjams turėtų patikti istorija apie svajones, meilę ir žmogaus dvasios tvirtumą - "Jasonas Beckeris: vis dar gyvas".

Amerikiečio medijų menininko ir kino kūrėjo Bilo Morisono (Bill Morrison) dokumentinis filmas "Kalnakasių himnai" pasakos apie buvusias angliakasių bendruomenes Šiaurės Rytų Anglijoje. Pasakojimo be žodžių vaizdą sustiprina nepaprastas garso takelis, sukurtas islando kompozitoriaus Johano Johansono (Johann Johannsson).

Po sudėtingų gyvenimiškų istorijų nuotaiką praskaidrins muzikinis filmas "Senelės įrašų studija". Tai juosta apie brandaus 70 metų amžiaus sulaukusią moteriškę, kuri pradėjo įrašinėti ir leisti savo muziką tiesiai iš svetainės. Po 7 metų ji turėjo jau 59 albumus su daugiau nei 600 dainų - tai nesuskaičiuojama daugybė lengvai įsimenančių ekscentriškų kompozicijų, sumiksuotų iš naminių gyvūnų, žaislų, virtuvės rakandų skleidžiamų garsų ir klavišinių instrumentų melodijų.

Žiūrovų dėmesio verti ir kiti programos dalies "Muzika, keičianti pasaulį" filmai: "Balkanų melodija" apie meilę Rytų Europos muzikai. Dainininkės Doli Parton (Dolly Parton) gerbėjai turėtų išvysti filmą "Pati sau Dolly Parton". Intriguojantis yra ir filmas apie muzikos dueto "The Chemical Brothers" pasirodymą Japonijos "Fuji Rock" festivalyje "The Chemical Brothers": negalvok!".

ELTA primena, kad šeštasis Tarptautinis Kauno kino festivalis prasidėjo trečiadienį ir iki ateinančios savaitės pabaigos festivalio filmai bus rodomi Kaune, kino teatre "Romuva", M. Žilinsko dailės galerijoje bei "Žalgirio" arenoje.

Spalio 1-10 dienomis festivalis lankysis Vilniuje, kino centre "Skalvija", Šiuolaikinio meno centre, spalio 9-13 dienomis - Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre, spalio 11-13 dienomis - Šiauliuose, "Polifonijos" salėje, ir spalio 16-20 dienomis - Panevėžyje, kino teatre "Garsas".

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder