Tarptautinėje parodoje - valiūkiškas keramikos juokas

Tarptautinėje parodoje - valiūkiškas keramikos juokas

Praėjusią savaitę Klaipėdos galerijoje atidaryta tarptautinė Baltijos šalių keramikos paroda "Pavasaris 2012". Tai jau šeštoji tokia latvių menininko Jurio Berginio ir jo žmonos, Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus keramikų sekcijos pirmininkės Živilės Bardzilauskaitės-Bergins rengiama paroda.

Pradinis parodos organizatorių siekis - suburti lietuvių keramikus - pranoko lūkesčius ir tarptautiniu virtęs projektas tampa vis solidesnis bei reikšmingesnis. Parodos metu pristatyti kūriniai atspindi naujausias keramikos meno tendencijas, naujas raiškas, techninius ir technologinius atradimus.

Parodoje dalyvavo ne tik tarptautinį pripažinimą pelnę Latvijos, Estijos, Lenkijos, Švedijos, Lietuvos menininkai, bet ir nemažai jaunosios kartos atstovų. Anot parodos kuratoriaus Jurio Berginio, vienas iš parodos tikslų yra padėti jauniems žmonėms būti pastebėtiems: "Juk negali iš karto išmesti paukštelio iš lizdo. Turi jam padėti, kad jis išmoktų skraidyti pats".

Anot meno kritikės Rūtos Marijos Purvinaitės, kartų skirtumo ribos parodoje buvo beveik nepastebimos: "Jaunieji kūrėjai tapo dinamiškesni, dažnai dalyvauja tarptautiniuose projektuose, simpoziumuose, kur įgyja naujų veiklos patirčių."

67 menininkai pagal renginio reglamentą, nustatytą atsižvelgiant į ekspozicinio ploto ribotumą ir sudėtingą kūrinių transportavimą, eksponavo po vieną nedidelės apimties kūrinį. Į Klaipėdos galeriją buvo atgabenti keli įdomiausi ir lengviausiai transportuojami autoriniai menininkų kūriniai. "Tai priklauso nuo erdvės. Svarbiausia, jog paroda vyksta. Jei atvežtumėme visus kūrinius, tai būtų ne paroda, o sandėlis", - atviravo parodos organizatorė Ž. Bardzilauskaitė-Bergins.

Parodoje vyrauja siužetiniai skulptūrinės plastikos objektai, ribos tarp vaizduojamojo ir taikomojo meno sunkiai įžvelgiamos.

Anot parodos organizatorių, šių dienų menininkas apmąsto ir jautriai reaguoja į jį supantį pasaulį. "Autoriai savo išgyvenimus įkūnija medžiagoje, paverčia mintį materija. Ji tampa apčiuopiama, galima jausti įvairias emocijas - džiaugsmą, pyktį", - pasakojo Ž. Bardzilauskaitė-Bergins.

"Menininkai įvairiais aspektais paliečia egzistencines, socialines temas, susijusias tiek su globaliais, tiek su asmeniniais iššūkiais, procesais, vykstančiais šiuolaikiniame pasaulyje ir brėžiančiais naujųjų laikų linijas. Tokios parodos tarsi nutirpdo sniegą nuo socialinės betvarkės ir ironiškai juokiasi iš kasdienybės. Ji nesišaipo, tiesiog valiūkiškai kikena, plevėsuodama dar nematytomis, originaliomis keramikos technikomis bei ryškiomis spalvomis", - pasakojo meno kritikė R. M. Purvinaitė.

Pokalbininkės nuomone, tikėtina, jog parodoje "Pavasaris 2012" atsiskleidusios tendencijos ateityje tik ryškės ir keramikos menui suteiks reikalingo minties svarumo ir formos iškalbingumo.

Paroda veiks iki rugpjūčio 2 d.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder