Sveikiname keramiką

Sveikiname keramiką

Prano Domšaičio dailės galerijoje tarp staliūginės dailės ekspozicijų, atskiroje salėje, jaukiai įsikūrė Klaipėdos miesto mokinių keramikos kūrinių paroda.

Šios parodos sumanytoja ir organizatorė yra Klaipėdos moksleivių saviraiškos centro, techninės kūrybos ir estetinio lavinimo skyriaus vedėja Vida Karlovienė.

Keramikos kūrinių parodas organizuoti, eksponuoti nėra lengva. Popieriuje ar drobėje atliktus kūrinius galima sudėti pluoštais ir patogiai pervežti. Projektų, parodų sumanytojai, žinia, prašo piešinių, grafikos, tapybos, nurodydami patogius eksponavimui formatus. Taip jau yra mūsų skubančiame, pragmatiškame gyvenime. Todėl ypač išskirtinė ir džiuginanti yra ši keramikos paroda, tęsianti gerąsias mūsų miesto tradicijas.

O šioji tradicija atkeliavo į dabartinį šimtmetį jau turėdama savo veidą. Pradžioje parodėlės vykdavo mokyklose, vėliau išsiplėtė į Parodų rūmus, Mažosios Lietuvos muziejų ir štai jau dešimtmetį kasmet (išskyrus praėjusius remonto metus) eksponuojamos Prano Domšaičio galerijoje.

Šviesioje, erdvioje salėje eksponuojama apie 200 devyniasdešimties autorių keramikos kūrinių.

Paroda vertinga tuo, kad ne iš kitur, ne iš svetur, o iš lietuviško molio Klaipėdos miesto mokinių rankomis suformuotos, įgyvendintos kompozicijos, atspindinčios jų pačių idėjas ir čia gimusius troškimus. Keramika reikalauja metodiškai sukauptos patirties, daug kantrybės ir ieškojimų bei bandymų proceso. Švelnaus molio ar šamotinis paviršius pasirenkamas irgi neatsitiktinai. Individualios minties, nuotaikos perteikimo tikslumui tarnauja forma, erdvė, paviršiaus faktūros, spalvų įvairovė, jų intensyvumas ir dar daugybė erdvinių ir spalvinių sprendimo būdų.

Stebėdama šių keramikos parodų raidą, džiaugiuosi matydama individualumo siekį ir augančią estetinę kultūrą. Mokinių darbai yra įvertinti diplomais, prizais, išskirtinio dėmesio, kaip ir dėkingumo šios parodos organizatoriams, rėmėjams, ir didžiojo saldaus prizo dovanotojui - Baroti galerijai.

Šiais metais saldus prizas įteiktas Moksleivių saviraiškos centro vaikų keramikos studijai "Žiezdrė" (mokyt. Vida Daukšienė).

Puiku, kad yra skatinama mokinių kūrybinė galia ir suteikiama proga klaipėdiečiams ir svečiams pasidžiaugti šia Klaipėdos miesto mokinių keramikos paroda iki birželio pabaigos.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder