Susitikime su menininkais - ir knygos, ir tapyba

Susitikime su menininkais - ir knygos, ir tapyba

Šiandien 17 val. Iievos Simonaitytės bibliotekos galerijoje 13L vyks dailininko Mariaus Jonučio tapybos darbų parodos ir knygų pristatymas bei menininkės Nomedos Marčėnaitės naujausios knygos vaikams sutiktuvės.

Renginyje M. Jonučio kūrybą skaitys Rasmina Genutytė, skambės Lino Švirino improvizacijos (mušamieji), vakarą ves rašytojas Juozas Šikšnelis.

M. Jonučio kūrybos pasaulis - optimistiškas ir įkvepiantis. Kartais naivus, kartais neįtikėtinai painus, bet visuomet pasiūlantis laimingą pabaigą.

Tobulo pasaulio iliuzija, meilė ir tikėjimas dėliojami iš lakoniškų formų ir ryškių spalvų dėmenų. Paveiklsų motyvai, kaip ir personažai, keliauja iš kūrinio į kūrinį, palaipsniui tapdami atpažįstamais, savais. Stiprėjantis artumo ir jaukumo jausmas išlaisvina iš kasdienybės, rutinos, nustumdamas į antrą planą privatumo ir atsiribojimo momentą. Šis pasaulis atviras. Dailininkas į jį įsileidžia visus, kurie sugeba į jį užeiti.

M. Jonutis studijavo grafiką Vilniaus dailės akademijoje, tačiau jis neapsiriboja viena technika - kuria skulptūras, medinius paveikslus, interjero dekorą, tapo, bei rašo knygas.

Žinomas dailininkas, pripažintas knygų iliustracijų kūrėjas, pastaruoju metu įvertintas kaip savitas vaikų ir jaunimo literatūros autorius. 2008 m. išleistas M. Jonučio poezijos rinkinys "Mėlyna žalia" su autorinėmis iliustracijomis. 2009-aisiais - "Kirminas paukštis" - žaismingas eseistikos kūrinys, iliustruotas autoriaus piešiniais ir specialiai šiai knygai sukurtų spalvotų medžio drožinių reprodukcijomis. 2010 m. knyga "Kirminas paukštis" įvertinta Tarptautinės vaikų ir jaunimo knygos tarybos (IBBY) Lietuvos skyriaus specialia premija.

Naujausias M. Jonučio kūrinys "Slibinas Jurgis ir kitos istorijos" - su kultūrologiniais apmąstymais supinti tradiciniai pasakų siužetai. Knyga iliustruota unikaliomis "medinėmis" iliustracijomis: dailininkas pirmiausia specialiai knygai sukūrė spalvotus reljefinius medžio drožinius ir jų reprodukcijomis iliustravo savo tekstus.

Staigmena - renginyje bus sutikta ir naujausia menininkės N. Marčėnaitės knyga vaikams. N. Marčėnaitė Vilniaus dailės akademijoje baigė keramikos specialybę, tačiau ji plačiai žinoma visuomenėje ne tik kaip menininkė, bet ir kaip televizijos laidų vedėja, labdaros akcijų organizatorė.

N. Marčėnaitės kūryboje centrine figūra taip pat išlieka žmogus. Meilė jam, meilė gyvenimui vaikiškai nuoširdžiu tikėjimu ypač atsiskleidžia menininkės keramikos objektuose.

I. Simonaitytės bibliotekos informacija

SVEČIAI. Šiandien uostamiestyje vieši menininkai N. Marčėnaitė ir M. Jonutis.

Sauliaus VENCKAUS ("Respublika") nuotr.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder