Studentai kūrė drauge su Italijos architektūros korifėjais

Studentai kūrė drauge su Italijos architektūros korifėjais

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre kovo 18-23 dienomis buvo surengtos vizualinės raiškos kūrybinės dirbtuvės "Nuo archyvo iki troškimo", kuriose kartu su žymiausiais šių dienų Italijos architektais, dizaineriais ir žurnalistais dirbo 30 Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos vizualiojo dizaino katedros studentų. [CITATA]

Tikimasi, kad kitąmet savo gyvavimo 40-metį švęsianti katedra taps reikšmingu Vakarų regiono kūrybinės erdvės transformacijos reiškiniu, išaugsiančiu iki svaraus kūrybinių inovacijų centro.

Idėja kilo netikėtai, kai vienas iš kūrybinių dirbtuvių iniciatorių, architektas Luca Diffuse, vienas svarbiausių Italijos architektūros, meno ir dizaino žurnalų "Abitare" kritikų, rezidavo Nidos menininkų kolonijoje ir susipažino su kolegomis Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras suteikė patalpas, nes yra Luca įkurtos vizualiųjų tyrimų laboratorijos "Vokas" partneris.

POŽIŪRIS. "Svečių požiūris yra atidesnis, ne toks skubotas, jie ragino studentus kasdienybėje atrasti gražių, jautrių dalykų. O kai šie fotografavo, paragino pamiršti visa, ko iki šiol buvo išmokę", - sakė Emilio Macchia iš Bolonijos.

"Luca į Klaipėdą prisikvietė savo kolegų, kurių net nepažįsta, o studentai patenkinti, nes svečių yra kitas požiūris ir patirtis, jie daug ko išmoksta. Supranta, kad grafinis ir kitoks dizainas nėra vienodas, kaip galima įsivaizduoti - kiek mokyklų, tiek yra požiūrių. Tie žmonės baigė mokslus Italijoje ir Olandijoje, ir dėsto savo vertingą patirtį, ir visa tai - nemokamai", - sakė VDA Klaipėdos vizualiojo dizaino katedros vadovas, profesorius Alvydas Klimas.

Buvo suformuotos 3 grupės. Fotografai fiksavo miesto peizažus, detales, architektūrą, žmones, ir perdavė grafikų grupei, kuri visa tai klasifikavo ir formavo archyvą. Tas archyvas galėtų būti plečiamas ir kitais metais, su laiku įgaudamas vertybes, nes tie dalykai, kurie čia užfiksuoti, keičiasi, nyksta. Trečioji grupė įrašė miesto, pramonės garsus, pavyzdžiui, kaip traška laivas, pririštas prie krantinės. Ir, naudodami specialias programas, sukurė savotišką muzikinį kūrinį iš ypatingų Klaipėdos garsų, kurių kitame mieste neišgirsi.

A. Klimas neabejoja, kad tas darbas yra indėlis į studentų kūrybinę patirtį bei požiūrį. Atsiranda pagarba ir nuotaika, ieškoma išskirtinių, šiaip jau nepastebimų daiktų, pradedama vertinti tai, kas yra aplinkui. Pasak profesoriaus, mieste yra turtingi vizualiniai klodai.

Italai, kurie yra iš Romos, Venecijos, Bolonijos, negali atsidžiaugti aplinka ir nuotaika, kultūros centru, architektūra. Paul Paper vedė foto- ir video- seminarą, kurio tikslas užfiksuoti Klaipėdos žmones, gamtą, pastatus, miesto formas bei objektus šiandienos ir istorijos tėkmėje. Architektas, kompozitorius ir tyrėjas Nicola Di Croce surengė audioseminarą, kurio metu studentai išmoko įrašyti bei redaguoti garsinę informaciją. Grafikos dizainerio Emilio Macchia tipografijos laboratorijoje visa surinkta informacija buvo susisteminta ir vizualizuota.

"Mums viskas, kas šalia, yra svarbiau ir turi reikšmės. Didžiąją laiko dalį praleidome dirbtuvėse, bet per studentų darbus gan artimai pažinau Klaipėdą. Dirbti su studentais įdomu, jie smalsūs, imlūs ir gabūs", - sakė Emilio Macchia iš Bolonijos, baigęs Olandijos akademiją, kurioje tobulinasi dėstytojai.

Svečias sakė, kad paskutinius 5-6 metus Italijoje vyravo didelė emigracija, jos atspindžius randa ir Klaipėdos architektūroje, ištuštėjusiuose pastatuose ir laukymėse, ir yra nustebintas, kad taip ryškiai gali atsispindėti emigracija.

Kovo 24-28 dienomis laboratorija "Vokas" persikėlė į Nidos meno koloniją, kur studentai, vadovaujami žurnalo "Abitare" redaktorės Valentinos Ciuffi bei jau pažįstamų savo mokytojų iš Italijos, ispano architektūros agentūros DOT direktoriaus ir Malagos universiteto lektoriaus Gonzalo Herrero Delicado bei Fredy Massad, "btbW/Architectute" įkūrėjo ir knygų apie šiuolaikinę architektūrą autoriaus, toliau plėtė sukurto archyvo informacijos generavimą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder