Siūloma didinti Kryžių kalno teritorijos ribas

Siūloma didinti Kryžių kalno teritorijos ribas

Kultūros paveldo departamento Vertinimo taryba pradėjo tikslinti Kryžių kalno vertingąsias savybes.

Jos ekspertų posėdyje nuomonę dėl šio objekto išsakė Šiaulių vyskupijos kurijos kancleris, prof. dr. Paulius Subačius, Šiaulių vyskupo kancleris kun. Evaldas Alūza ir Lietuvos vyskupų konferencijos atstovas Vygantas Malinauskas.

Buvo pristatytos kultūros paminklo Kryžių kalno siūlomos vertingosios savybės ir teritorijos ribos. Jas pasiūlyta padidinti nuo 4,5 ha iki 5,3 ha. Ribos didinamos dėl to, kad sutaptų su registro ir kadastro sklypų ribomis.

Taip pat siūlyta suformuoti saugomą kompleksą, kuris susidėtų iš 125 kryžių. Šiuo metu Kultūros vertybių registre yra įrašyta 53 kryžiai kaip atskiri saugomi objektai.

Pasak P. Subačiaus, toks kompleksas būtų klaida, nes ši vieta visada buvo gyva ir nuolat besikeičianti, tad itin griežti apsaugos reikalavimai sugriautų Kryžių kalno sakralinį unikalumą - neleidžiant kabinti rožinių, kalti mažų kryželių būtų pažeista natūrali jo raida.

Oficialiai šis kultūros paminklas vadinamas Jurgaičių, Domantų piliakalniu su gyvenviete. Posėdžio metu kilo diskusija, ar pavadinimas ir toliau turėtų likti akcentuojantis piliakalnį, ar plačiajai visuomenei geriau žinomą Kryžių kalną.

Išklausiusi ekspertų ir posėdžio dalyvių nuomonių Vertinimo taryba nutarė pritarti teritorijos ribų sutapatinimui su Registro ir kadastro įmonės sklypų ribomis bei parengti apskaitos dokumentaciją esamiems pavieniams Kryžių kalno objektams neformuojant komplekso. Kultūros paminklo pavadinimą nuspręsta pakeisti į "Kryžių kalnas - Jurgaičių, Domantų piliakalnis su gyvenviete".

Kaip jau skelbta, šių metų pradžioje Šiaulių rajono savivaldybė siekė, kad Kultūros ministerija keistų Kryžių kalno statusą, nes dabartinis - archeologijos kultūros vertybė - esą neapsaugoja šio unikalaus paminklo nuo niokojimų ir savavališkų statybų. Tačiau Kultūros ministerijos atstovai įsitikinę, kad statuso keisti nėra jokio reikalo.

Dvasininkai, vietos valdžia ir paveldosaugininkai padėtį Kryžių kalne apibūdina kaip netvarką. Čia nuolat tempiami kryžiai iš kapinių, paminkliniai akmenys, juos įtvirtinant naikinamas archeologinis sluoksnis.

Neseniai vyko ir savavališkos statybos - nugriauta keliolika metų kalne stovėjusi Marijos skulptūra, pastatytos akmeninės plokštės, iš raudonų plytų šalia sumūrytas postamentas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder