Prisiminimų pasaulį sušildo atvirukai

Prisiminimų pasaulį sušildo atvirukai

"Likimas lėmė nugyventi ilgą, ir, tikiuosi, prasmingą gyvenimą, šalia nuolat buvo artimieji, kurie negailėdami dovanojo man savo dvasios šilumą. Tad per daugelį metų susikaupė nemažai malonių smulkmenėlių, laikas jas įprasmino savaip", - sakė Lietuvos nusipelnęs mokytojas, buvęs Vytauto Didžiojo gimnazijos biologijos mokytojas ekspertas, ilgametis Gamtos apsaugos draugijos pirmininkas Benediktas Gaižauskas, į knygą "Prisiminimų pasaulis" sudėjęs gražiausius atvirukus iš pusės tūkstančio jų kolekcijos.

Knygoje yra mokinių, giminių, įvairių organizacijų sveikinimai ne tik iš Lietuvos, bet ir spalvingi vaizdeliai iš Amerikos, Australijos bei kitų šalių. Jos autorius sakė:

"Vieną vakarą žiūrinėdamas šiuos laiko paženklintus "dokumentus" staiga suvokiau: juk tai ne tik mano gyvenimo dalis, bet ir tam tikras spaudos paminklas, atskleidžiantis to meto estetines, kartais net ekologines žmonių pažiūras, dėmesio raiškos būdus. Neįtikėtina - atvirukas dažnai byloja neblėstančią įtampą tarp laikinųjų ir amžinųjų vertybių", - sakė B. Gaižauskas.

Anot mokytojo, kadaise jo bendraamžiai išgyveno euforiją, sukeltą mokslo ir technikos pažangos: atomo fizikos atradimai, pirmieji žingsniai į kosmosą, drėkinamos dykumos - visa tai atsispindėjo ir atvirukuose. Tradicinius šv. Kalėdų simbolius - žvakes ir varpelius pakeitė kosmosą skrodžiančios raketos. Vis dėlto mieliausi atvirukai jam yra su krikščioniškais simboliais, gimtojo krašto peizažai su sniego pusnimis, miškai...

Atvirukų prototipai atsirado 1872 m. Austrijoje-Vengrijoje. Prūsijoje į pašto apyvartą jie pateko 1870 m., Rusijoje - 1872. Tačiau Londone, Britų muziejuje, saugoma kortelė, kuri gali būti pagaminta X a.

Įdomu, jog Anglijoje siųsti masinės gamybos atviruką laikyta prasto skonio požymiu. Žmonės juos kurdavo patys arba ieškodavo unikalaus kūrinėlio. Atvirukus populiarino ir vienuolynai. Manoma, jog atvirukus su snieguotais peizažais išplatino anglų dailininkas M. Dobsonas.

Lietuvoje pirmieji atvirukai pasirodė XIX a. Spaudos draudimo laikais užrašai būdavo rusiški. 1904 m. atgavus spaudą, pasikeitė ir užrašai. Sovietmečiu visuomenei buvo diegiama ateistinė ideologija, tad šv. Kalėdų, šv. Velykų atvirukai Lietuvos žmones pasiekdavo per bažnyčią, kitiems atsiųsdavo giminės iš užsienio. Gaila, atvirukų laikai baigiasi, juos pakeičia elektroniniai laiškai.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder