Prieš premjerą Frank'Einstainas vaikščios po miestą

Prieš premjerą Frank'Einstainas vaikščios po miestą

Artėjant 24-ąjį sezoną Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre pradėsiančiai premjerai - Audronės Žigaitytės-Nekrošienės operai-fantasmagorijai "Frank'Einstainas - XXI amžius", jos kūrėjai ne tik perspėja klausytojus neišsigąsti gniuždančio spektaklio pirmojo veiksmo, bet ir kviečia dalyvauti netradicinėje akcijoje, kurios metu pagrindiniai pastatymo veikėjai skleis gyvastį Klaipėdos senamiestyje.

Kitą savaitę, rugsėjo 17-ąją bei 18-ąją, teatras pristatys jubiliejinį 100-ąjį spektaklį.

Kūrėjai nežada įprasto "teatrinio" skambesio, nereikėtų laukti ir krakmolytų apykaklių, pūstų suknių beigi juos atitinkančio scenovaizdžio - operoje bus maišoma elektroninė bei klasikinės tradicijos muzika, baro, laboratorijos bei diskotekos interjerą scenografijoje papildys 3D vaizdo projekcijos, o ir herojai - "Mc'Chicken" įmonės vairuotojas, Profesorius bei jo sutvertas Frank'Einstainas - neprimena klasikinės operos personažų.

Anot A. Žigaitytės-Nekrošienės, šis pastatymas žiūrovams turėtų priminti, kad opera - tai ne tik Pučinis arba Verdis, ji puikiai tinka kalbėti apie gyvenimo aktualijas ir atskleisti kūrėjui ramybės neduodančius visuomenės skaudulius.

"Frank'Einstaino" muzikos autorė, kuriai tai - jau ketvirtoji opera, libretą rašė kartu su vyru Arvydu Nekrošiumi. Šeimyninis duetas pasakojo operoje analizuojąs terorizmo, totalitarizmo, minios ir individualybės problematiką.

Pasak kūrėjų, buitinių rūpesčių verpetuose dažnas pamirštame pakilti virš kasdienės rutinos ir pažvelgti plačiau, atkreipti dėmesį į visuotinai svarbius dalykus, kurie iš individo pozicijos neretai atrodo per daug tolimi, kad būtų aktualūs.

Operą statanti režisierė Marija Simona Šimulynaitė sakė, kad spektaklyje nemažai spontaniškumo, per improvizacijas iš pasąmonės išnirusių dalykų. "Šios operos veiksmas smarkiai provokuos žiūrovą", - intrigavo ji. Pirmojo veiksmo paveikslai esą tokie tikroviški, kad žiūrovui gali pasidaryti koktu. Operos muzikos grožis, pasak režisierės, atsiskleidžia antrajame veiksme.

Rimtas iššūkis teko Frank'Einstaino partiją dainuosiančiam solistui Tadui Girininkui (kitoje sudėtyje vaidmenį atliks Dmitrijus Afanasjevas). "Frank'Einstainas - iki šiol sudėtingiausias man tekęs vaidmuo. Vidinis jo pasaulis ir vystymasis - visiškai kitoks, nei įprastų personažų", - sakė solistas.

Kitą centrinį - Profesoriaus - vaidmenį operoje atliks garsūs solistai Rafailas Karpis bei Andrejus Kalinovas. Pasak pastarojo, jo iššūkis - pateisinti tiek kompozitorės, tiek savo paties lūkesčius, sukurti intriguojantį, nevienplanį personažą.

Spektaklį anonsuos rytoj 19 val. Teatro aikštėje vyksianti akcija, pavadinta nedviprasmiškai - "Naujos grėsmės žmonijai: globalizmas, terorizmas, frankenšteinizmas". Be operos ištraukų, laukia ir netikėti akcentai: Frank'Einstainas į renginį atvažiuos džipu, o akcijoje, be dainininkų, dalyvaus pagal užsakymą pagamintos didžiulės lėlės - 3,5 metro baro šokėja vardu ledi Jaja ir 5 metrų milžinas Frank'Einstainas, kuris akcijos dalyvių lauks Muzikiniame teatre.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder