Prancūzų kino komikas Pierre Etaix kviečia dalintis juoku

Prancūzų kino komikas Pierre Etaix kviečia dalintis juoku

Savaitgalį Vilniaus publiką gyvai ir iš ekrano juokinęs garsus prancūzų komikas, režisierius, aktorius, dailininkas, muzikas Pierre Etaix sako, kad labai svarbu dalintis juoku ir bent kartą per dieną nusijuokti.

Pakviestas 7-ojo prancūzų kino festivalio "Žiemos ekranai" ir Vilniuje pristatęs visų savo filmų retrospektyvą, režisierius neslėpė susižavėjimo lietuvių publikos humoro jausmu, nors apie Lietuvą sakė iki šiol beveik nieko nežinojęs.

Nuo jaunystės dirbęs cirko klounu, tapęs, piešęs, muzikavęs, savo kino kūrybos pradžią P. Etaix sieja su legendiniu kino režisieriumi, savo mokytoju Jacques Tati.

"Pasižiūrėjęs mano piešinukus, J. Tati pasakė, kad jie yra humoristiški ir kad aš moku stebėti ir pokštauti. Tada nelabai supratau, ką tai reiškia, tačiau priėmiau jo pasiūlymą bendradarbiauti vaidybiniame filme "Mano dėdė" (1958). Ketverius metus dirbau su J. Tati prie šio filmo, išmokau viso kino amato, dirbau įvairius darbus, piešiau. Išsiskyręs su J. Tati, toliau dirbau cirke ir miuzikluose, tačiau vėliau gimė idėja, kurią įgyvendinti galėjau tik kino kalba. Taip sukūriau savo pirmąjį trumpo metražo filmą "Gražių sukaktuvių", rodytą visame pasaulyje (1963 m. apdovanotą "Oskaru" - ELTA)", - dalijosi savo kūrybos pradžia su Vilniaus žiūrovais P. Etaix.

Pasak režisieriaus, kiekvieną dieną reikia bent kartą nusijuokti. "Jūs per mano filmus juokėtės - medikai sako, kad tai yra į sveikatą. Tačiau prajuokinti kitus žmones yra sunku. Kurdamas filmą, stengiuosi sukurti juokingai, bet ne visada tai pavyksta. Tačiau jei išgirsti bent vieną nusijuokimą, tai jau yra gerai. Iš tiesų, labai svarbu dalintis juoku", - sako P. Etaix, nepraleidęs progos krėsti pokštus ir atsakinėdamas į žiūrovų klausimus.

"Žmogumi-orkestru" vadinamas 84 metų režisierius šiuo metu dalyvauja viename varjetė spektaklyje ir planuoja sukurti dar vieną ilgo metražo filmą, kuriame pats vaidins, tik šįkart - ne pagrindinį vaidmenį.

"Filmas bus dramatiška komedija, joje bus vaizduojamas šis dramatiškas laikmetis. Nors Prancūzijos visuomenė keičiasi, šiandieną aš susiduriu su tomis pačiomis situacijomis, su kuriomis susidurdavau ir prieš 50 metų. Mano filmuose nedaug teksto ir dialogų, į kuriuos reiktų įsiklausyti. Ten, kur juokas pagrįstas netikėtomis juokingomis situacijomis, tokia kino kalba priimtina platesniame pasaulyje. Todėl tokie filmai nepraranda populiarumo ir ilgai nesensta, kaip ir amžinoji klasika", - kalbėjo P. Etaix. "Žiemos ekranuose" sukasi aštuoni P. Etaix filmai - 5 ilgo metražo ir trys trumpos kino juostos, prieš keletą metų kruopščiai restauruotos ir keliaujančios po pasaulį.

Lygiagrečiai festivalis primena ir P. Etaix mokytojo J. Tati kūrybos palikimą, kurį lydi komiškų P. Etekso piešinių paroda, veikianti "Pasakos" kino teatre.

Tradiciniai "Žiemos ekranai" lietuvių publikai pristato rinktinius archyvinius ir naujausius prancūzų ir belgų režisierių vaidybinius ir animacinius kino filmus.

Vilniuje festivalis viešės iki sausio 29 dienos, vėliau prancūzų kino snaigės pabirs ir kituose Lietuvos miestuose - Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, pirmą kartą aplankys ir Nidos žiūrovus.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder