Požiūrius keičiantis kinas užsuks ir į Klaipėdą

Požiūrius keičiantis kinas užsuks ir į Klaipėdą

Dešimtasis Europos kino forumas "Scanorama", šįmet pasirinkęs moto "Viskas gali apsiversti", teigia, kad Lietuvoje gali netikėtai pasikeisti ne tik oras - kinas irgi gali keisti požiūrius.

Nuo lapkričio 8 dienos prasidedanti Vilnioje, o vėliau ir kitus Lietuvos miestus lankysianti "Scanorama" pristato jubiliejinę rinktinio kino programą, kuria kviečia ne tik į garsiųjų kino meistrų filmus, bet ir atrasti Europos kino ateitį.

"Kiekviena sukaktis yra savotiškas kelio ženklas, skatinantis stabtelti ir atsigręžti bei pagalvoti, kur eini. Pradėję Šiaurės šalių filmais, šio kino buvo atvesti į visos Europos kino lauką. Edukacinės programos gludino ir skatino ieškoti klasikos pateikimo formų festivalyje, veržlus šiuolaikinis kino procesas reikalavo naujų žvilgsnių, naujų rubrikų ir galimybių", - vardijo "Scanoramos" sumanytoja ir direktorė dr. Gražina Arlickaitė.

Pasak jos, forumas pirmasis Lietuvoje pradėjo provokuoti profesionalias diskusijas apie tai, kaip daromas kinas, kviestiniai svečiai pasakojo, kaip kinas kuriamas kitur, o nuo 2003 metų "Scanoramoje" pradėti rengti kino koprodukcijos forumai.

"Šiais metais mes kreipiame žvilgsnį į Jungtinę Karalystę ir klausiame, kas gali būti bendro tarp mūsų (Baltijos šalių) ir jų, ar galimi bendri projektai. Kadangi jauname lietuvių kine keičiasi kartos, pradeda intensyviai reikštis jauni žmonės, "Scanoramoje" natūraliai atsirado ir susiformavo konkursinė programa "Naujasis Baltijos kinas", kurioje pristatomi pirmieji ir antrieji trumpo metražo darbai", - priminė G. Arlickaitė.

Jubiliejinio kino forumo programoje šįmet išskiriami tokie garsiai nuskambėję ir įvertinti kino darbai kaip vokiečio Michaelio Hanekės (Michael Haneke) "Meilė", rumuno Kristiano Mundžiu (Cristian Mungiu) "Už kalvų", taip pat italų Paolo ir Vitorijo Tavianių (Paolo e Vittorio Taviani) filmas "Cezaris turi mirti" bei Leo Karakso (Leos Carax) "Šventieji motorai". Greta šių kino grandų rikiuojasi ryškūs režisūriniai debiutai, išskirtinė Europos kino meistrų ilgametražė dokumentika, gyvoji lietuvių dokumentikos atmintis.

Šiais metais "Scanorama" vėl atsigręžia į didįjį kino meistrą Ingmarą Bergmaną, parodydama ir jo paskutinį filmą "Sarabanda", dar nematytą Lietuvoje. Kita specialia programa festivalis iš arčiau pažvelgs į I. Bergmano mūzą - aktorę ir režisierę Liv Ulman (Ullman).

"Scanorama" pristatys ir kitą iškilią Europos kino figūrą - vengrų režisierių Ištvaną Sabą (Istvan Szabo). Be garsiųjų jo filmų "Mefistas", "Pulkininkas Redlis" ir kt., bus progos pamatyti šįmet sukurtą I. Sabo filmą "Durys" su kino žvaigžde Helen Miren (Helen Mirren).

Forumas tradiciškai pristatys ir lietuviškas kino premjeras, iš jų penkios buvo kruopščiai atrinktos į "Naujojo Baltijos kino" programą ir varžysis dėl geriausio lietuviško ir geriausio Baltijos šalių filmų apdovanojimų.

Lietuviškų premjerinių juostų autoriai - Jurgis Matulevičius, Oksana Buraja, Ričardas Marcinkus, Aistė Žegulytė, Maratas Sargsyanas, Marta Dauliūtė, Lina Lužytė, Jokūbas Vilius Tūras.

"Scanorama" lapkričio 8-18 dienomis suksis sostinės kino centruose "Forum Cinemas Vingis" ir "Skalvija". Lapkričio 15-25 dienomis programos filmus matys Kauno, lapkričio 22-25 dienomis - Klaipėdos, lapkričio 24-25 dienomis - Šiaulių žiūrovai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder