Pasmerkta koplyčia Šiauliuose gali tapti vertybe

Pasmerkta koplyčia Šiauliuose gali tapti vertybe

Prie Kryžių kalno esanti koplyčia, kurioje mišias aukojo Palaimintasis popiežius Jonas Paulius II, gali tapti valstybės saugoma nekilnojamąja turto vertybe. Nugriauti pasmerktą koplyčią apžiūrės Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba.

Koplyčios išsaugojimu suinteresuotas jos autorius architektas Algimantas Jukna džiaugiasi, kad į koplyčią atkreiptas dėmesys.

Architektas tiki, kad prasideda koplyčios, kaip kultūros vertybės, įteisinimo procesas. "Tikintys žmonės, taip pat ir aš, siekiame, kad popiežiaus Jono Pauliaus II vizitas į Lietuvą būtų įamžintas. Šioje koplyčioje popiežius aukojo mišias", "Šiaulių kraštui" sakė A. Jukna.

Norint sutvarkyti ir koplyčią, ir aplinką, prireiks pinigų.

"Jeigu valdžia neskirs, paaukos tikintieji, - įsitikinęs A. Jukna. - Koplyčia be priežiūros išstovėjo 18 metų. Jei prižiūrėsime, stovės šimtą ir daugiau."

Kultūros vertybių apsaugos sargai sukruto po to, kai iniciatyvinė grupė su architektu A. Jukna priešakyje raštu kreipėsi į aukščiausius šalies valdžios atstovus, taip pat ir į Kultūros vertybių apsaugos departamentą.

Rašte prašoma įteisinti "popiežiaus koplytėlę", griauti skirtus 15 tūkstančių litų panaudoti koplyčiai renovuoti, skirti lėšų statinio aplinkai sutvarkyti ir taip įamžinti popiežiaus Jono Pauliaus II atminimą.

Kultūros paveldo departamento Šiaulių teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius, laikinai einantis vedėjo pareigas, Zenonas Stundžia patvirtino, kad lapkričio 15 dieną Šiauliuose lankysis Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba.

Kultūros paveldo ekspertai keliaus prie Kryžių kalno koplyčios ir galutinai nuspręs jos likimą. Z. Stundžia akcentavo, kad taryba ne vieną objektą yra pripažinusi nevertingu. Tai dažniausiai būdavo sovietinis palikimas, kuris į saugomų objektų sąrašą buvo įtrauktas dėl ideologinių paskatų.

Z. Stundžia patikslino, kad visi dokumentai, susiję su koplyčia, jau yra ekspertų rankose.

Architektas A. Jukna priminė, kad prieš 18 metų koplyčia buvo statoma su mintimi ateityje čia pastatyti kažką monumentalaus. Todėl palyginti lengvos konstrukcijos koplyčia buvo užkelta ant galingos gelžbetoninės konstrukcijos. Koplyčia tada kainavo per 100 tūkstančių litų.

Gegužės mėnesį, vos Jonas Paulius II buvo paskelbtas palaimintuoju, Lietuvos vyriausybė skyrė lėšų šiai koplyčiai nugriauti, nes teigta, kad koplyčia iš esmės praranda savo praktinę funkciją, be to, netoliese bus statoma Jono Pauliaus II vardo bažnyčia.

Nepaisant skirtingų nuomonių, žmonės pagarbą koplyčiai rodė ją apsodindami gėlėmis ir melsdamiesi šalia jos.

Koplyčiai išsaugoti renkami parašai, jau surinkta apie 2000.

Šiaulių rajono Savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėja Sigita Tauterienė teigia, kad koplyčios griovimo darbai jau buvo suderinti su Šiaulių vyskupija. Procesas sustabdytas, nes ekspertai nustatinės statinio vertę.

Vedėja tikino, jog nėra jokios garantijos, kad griauti skirti 15 tūkstančių litų bus panaudoti koplyčios remontui.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder