Pajūryje skambantis gospelas - ne tik jauniems

Pajūryje skambantis gospelas - ne tik jauniems

Lietuvos evangeliškos bažnytinės muzikos sandrauga šiemet organizuoja XVII chorinio giedojimo seminarą "Gospel muzika. Giedokite Viešpačiui naują giesmę". Organizacija pasikvietė Hartmutą Naumanną - Šiaurės Elbės (Vokietija) bažnyčios populiariosios muzikos direktorių vadovauti chorui, surinktam iš įvairaus amžiaus vyrų ir moterų, panorusių dalyvauti seminaruose. Renginio baigiamuoju akcentu taps choro koncertai, akompanuojami gyvos muzikos.

Pirmasis koncertas vyks šiandien Palangos evangelikų liuteronų bažnyčioje, o rytoj choras lankysis Šilutės evangelikų liuteronų bažnyčioje. Jis taip pat pasirodys ir tarptautiniame vargonų festivalyje "Vargonų muzika Vilkyškiuose - 2012".

Skolinta muzika

Pagrindinė renginio idėja, anot H. Naumanno, yra skleisti gospelo muziką: "Mes norime parodyti, ką gospelas gali duoti žmonėms. Man tai yra puikus būdas išreikšti save ir savo jausmus, todėl savo užduotimi laikau siekį parodyti tai kitiems žmonėms."

Paklaustas, kokią funkciją ši muzika vis dėlto atlieka, H. Naumannas šypteli: "Iš tiesų, gospelas gimė afroamerikiečių kultūroje, taigi jis nėra labai artimas europiečiams, tačiau mes galime pasiskolinti gospelą, kuriam įtaką padarė ir daugybė kitų muzikinių stilių, tokių kaip popmuzika, rokas, džiazas ar bliuzas. Na, o pagrindine gospelo muzikos funkcija išlieka Dievo garbinimas."

Laukta didesnio susidomėjimo

Sandraugos valdybos pirmininkė, organizatorė Laura Matuzaitė-Kairienė pasakojo, kad žmonių, kurie susidomėjo projektu, vis dėlto nėra labai daug: "Mes, kaip organizatoriai, tikėjomės didesnio susidomėjimo. Mums labai trūksta vyrų, tačiau tai natūralu tokio tipo renginiuose. Dalyvių turime apie 30, manau, tiek žmonių pakanka, kad būtų galima suformuoti chorą, ypač vasaros metu, kuomet daugelis atostogauja ar keliauja. Džiaugiamės, kad į seminarus žmonės susirinko iš visos Lietuvos, daugiausia iš kitų parapijų ar evangeliškų bažnyčių."

"Šįkart pasirinkome gospelą, nes norėjome pritraukti daugiau jaunų žmonių, pasiekti jų širdis. Paprastai kiekvienais metais panašiu metu organizuojame tokius seminarus", - savo lūkesčius dėstė organizatorė ir džiaugėsi, kad užsibrėžtus tikslus pavyko įgyvendinti.

"Savo bažnyčioje, Vokietijoje, pastebime, kad populiarioji muzika padeda pritraukti ne tik jaunimą, bet ir vyresnio amžiaus žmones. Juk jie yra užaugę su tokiomis grupėmis kaip "The Beatles", todėl, kai atlieki šią muziką, žmonės tikrai tuo mėgaujasi," - patirtimi dalinosi H. Naumannas.

Jau 17 metų organizuojanti šiuos renginius Lietuvos evangeliškos bažnytinės muzikos sandrauga kitų metų seminarus ruošiasi skirti klasikinės muzikos mėgėjams. "Kitąmet planuojame savaitę repetuoti Lietuvoje, o koncertuoti vykti į Vokietiją. Manau, tai būtų puikus būdas pritraukti žmones," - ateities planais dalinosi L. Matuzaitė-Kairienė.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder