Nuo "Kultūros rakto" nugramdytos pirmosios rūdys

Nuo "Kultūros rakto" nugramdytos pirmosios rūdys

Praėjusių metų žiemą Klaipėdos senamiestyje įkūrusi galeriją - kavinę jaunimo organizacija "Kultūros raktas" tęsi savo pažadus padėti "prasimušti" jauniesiems menininkams ir tapo neatsiejama miesto kultūros dalimi, tačiau jai netrūksta ir iššūkių. Idant išliktų ir gyvuotų kitų jaunimo kavinukių apsuptyje, "raktiečiai" surengė kūrybinę sesiją "Yra ir Gali Būti", į kurią pasikvietė ir marketingo specialistų.

Gerų norų nepakanka

"Savo organizaciją įkūrėme kaip alternatyvą klubams ir barams, kur vartojami svaigalai ir tuščiai leidžiamas laikas. Pristatydami kultūros naujoves ir įpūsdami gyvastį senamiesčiui netradiciniais renginiais norėtume būti labiau matomi miesto visuomenei bei į kultūrinį vyksmą įtraukti daugiau žmonių", - sakė jaunimo reikalų koordinatorius Matas Drukteinis.

Miesto meno galerijose surengti savo darbų parodas jaunieji kūrėjai neturi jokių šansų, nes šios priima tik "patikrintus", profesionalius, jau turinčius vardą dailininkus. Tuo tarpu jaunimo organizacija "Kultūros raktas" savo kavinėje - galerijoje "Kava ir menas" (Tiltų 3) suteikia galimybę be jokio užmokesčio surengti autorines parodas pradedantiesiems menininkams, tuo pačiu pristatydami juos miesto visuomenei. Kaip jokioje kitoje galerijoje čia jauni žmonės gali susitikti, diskutuoti, kurti projektus ar tiesiog būti iki 22 valandos.

Tačiau jaunųjų darbus, kuriems kainas nustato jie patys, mažai kas perka, o kavinės mėnesio apyvarta turėtų būti kur kas didesnė, kad užtektų lėšų užmokėti už patalpų nuomą.

Sesijos dalyvių paklaustas, kokiu traukos centru kavinė-galerija "Kava ir menas" norėtų būti po metų, jaunimo reikalų koordinatorius atsakė, jog norėtų plėsti veiklą, sulaukti kuo daugiau lankytojų. Galerijoje turėtų debiutuoti įvairių žanrų menininkai: grafikai, kino kūrėjai, kompozitoriai, atlikėjai, interjero ir mados dizaineriai, grafitininkai. Verkiant reikėtų įsigyti audiovizualinę įrangą. Būtina pakeisti būsto eksterjerą ir interjerą (pastarasis turėtų nuolat kisti kaip meno kūrinys).

Permainų metas

"Organizacija "Kultūros raktas" mato savo trūkumus, tačiau ne visiškai supranta savo išskirtinumą, nemoka paviešinti savo veiklos. Jų didžiausias privalumas tas, jog turi galeriją ir gali atstovauti jaunuosius menininkus. Tačiau ši buveinė iš gatvės pusės atrodo kaip tamsi vieta, į kurią nežinia ar galima įeiti. Mes ir susirinkome dėl to, kad padėtume jiems tapti labiau žinomiems, pritraukti žmones", - sakė LCC tarptautinio universiteto lektorė ir Inovacijų Dizaino instituto tyrimų grupės vadovė Eglė Songailienė.

Sesijos dalyviai siūlė kavinei galerijai "Kava ir menas" nesistengti būti panašiais į kitus jaunimo traukos centrus, išlikti savitais, todėl teks šiek tiek pakeisti savo paskirtį bei interjerą. Galerijoje turėtų rastis daugiau juvelyrikos, taikomojo meno, mažesnių meno dirbinių, kurie tilptų į turisto lagaminą. Būtų gerai, kad lankytojai galėtų įsigyti puodelį, iš kurio gėrė kavą, sukurtą jaunųjų keramikų.

Diskusijos metu buvo pasiūlyta daugybė racionalių idėjų, ir, jas atsijojus, po savaitės "raktiečiai" vėl susės už stalo aptarti artimiausių planų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder