Nidoje - ekspresionistų įkvėpimo paieškos

Nidoje - ekspresionistų įkvėpimo paieškos

Atslūgus vasaros karščiui, išsisklaidžius turistų automobilių virtinėms ir atkeliavus ramiam rudeniui, į Neringą susirinko XVIII tarptautinės kūrybinės stovyklos-plenero "Ekspresija 2012" dalyviai. Kiek ilgiau nei savaitę Nidoje įkvėpimo sėmėsi tapybos bei grafikos atstovai ir videomenininkai. Savo viešnagę Nidoje menininkai baigs jau šį šeštadienį. Tuomet kūrybinė stovykla-pleneras pajudės Juodkrantės link.

Tapytojas Saulius Kruopis - nenuilstantis entuziastas - tarptautinę kūrybinę stovyklą-plenerą "Eskpresija" organizuoja jau aštuonioliktą kartą ir neleidžia tradicijai išnykti. Plenero atidarymas vyko praėjusią savaitę Nidos kultūros ir turizmo informacijos centre "Agila". Renginio metu vyko plenero dalyvių prisistatymo paroda, joje menininkai eksponavo po 2-3 tapybos kūrinius.

Šiemet renginyje dalyvauja bemaž pusšimtis menininkų iš skirtingų pasaulio šalių. Žinoma, daugiausiai jų - iš gimtosios Lietuvos. Šiemet stovykla-pleneras glaudžiai bendradarbiauja su Šiaulių miesto kūrėjais, todėl jų į Kuršių neriją susirinko gana daug. Plenere šiais metais taip pat dalyvavo Radviliškio, Kauno ir Vilniaus tapytojai. Kūrybinės stovyklos-plenero neaplenkė lietuvių menininkai Voldemaras Barakauskas, Gediminas Beržinis, Edmundas Birgėla, Kornelijus Užuotas, Marius Valančius ir kiti. Savo vizitu pradžiugino jų kolegos iš Latvijos, Vokietijos, Lenkijos, Slovakijos, Čekijos, Karaliaučiaus. Sulaukta svečių net iš Indijos, Kalkutos miesto.

 MODELIS. Stovyklos-plenero dalyviai pajūryje tapo modelį.

"Su šia šalimi mus sujungė kultūros tiltas. Neseniai į Indiją, Į Delį, vežėme didžiulę Nidos kolekcijos parodą, todėl pakvietėme ir šios šalies menininkus apsilankyti pas mus. Atvyko tapytojas Babita Das, - pasakojo projekto iniciatorius ir organizatorius S. Kruopis. - Be to, palaikome draugiškus ryšius ir su miestais partneriais. Šiais metais į stovyklą-plenerą "Ekspresija 2012" pakvietėme ir Latvijos miesto Saulkrastės - Neringos miesto partnerio - menininkus."

Anot S. Kruopio, šiemet stovyklos-plenero dalyvių, amžiaus amplitudė išties plati - nuo jauniausios dvidešimtmetės slovakės iki Nacionalinės premijos laureato tapytojo Arvydo Každailio, perkopusio 70.

ORGANIZATORIUS. Kūrybinės stovyklos-plenero organizatorius tapytojas Saulius Kruopis tapo Nidos dailininko Karlo Knaufo namelį, statytą dar 1931 metais. 

Praėjusią savaitę prasidėjusios stovyklos-plenero "Ekspresija 2012" tema - Nidos žmonės. "Peizažai jau yra kiek pabodę. Norėjome, kad mūsų renginys įtrauktų į veiksmą ir vietinius žmones. Net Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro "Agila" darbuotojus įtraukėme. Vieną merginą pavyko įkalbėti pozuoti menininkams, - šypsojosi S. Kruopis. - Tačiau žmonių tapymas nėra labai lengvas žanras. Jaunieji menininkai iš Čekijos, Slovakijos vis pribėgdavo ir klausdavo, ar, pavyzdžiui, tiktų nutapyta žmogaus pėda. Sulaukę neigiamo atsakymo vėl gudraudavo: "O gal tada vandens ratilai, kur ką tik panėrė žmogus?"

Kelerius metus iš eilės tarptautinės kūrybinės stovyklos-plenero "Ekspresija 2012" dalyviai būdavo apdovanojami Neringos premija. Šiemet taisyklės šiek tiek pasikeitė. Ketinama apdovanoti tris menininkus. Jiems bus skirtos skirtingos premijos - grafiko Audriaus Puipos, tapytojo Arūno Vaitkūno ir tapytojo Romualdo Kuncos.

DUETAS. Menininkė iš Saulkrastės Juta Polcija ir kolega lietuvis Gediminas Beržinis. 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder