Neregiams - kelionė per Zodiaką

Neregiams - kelionė per Zodiaką

Klaipėdos laikrodžių muziejuje atidaryta edukacinė meno pažinimo paroda "Magiškas M. K. Čiurlionio pasaulis. Zodiakas", skirta menininko mirties šimtmečiui bei Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos 85-mečiui.

Tai jau ketvirtoji programos "Pažinkime meną pojūčiais" paroda, supažindinanti su iškilių Lietuvos dailininkų kūryba. Ankstesniąsias aplankė 3 000 neregių bei silpnaregių.

Šį kartą eksponuojami tapytojo Arvydo Pakalkos ir keramiko bei scenografo Jono Arčikausko taktliniai darbai, sukurti pagal M. K. Čiurlionio dvylikos paveikslų ciklą "Zodiakas": pjaustyti, lipdyti ar lieti objektai, kuriuos galima liesti rankomis. Laikrodžių muziejuje yra ir specialiai akliesiems pagaminti laikrodžiai. Liečiamų meno objektų idėja kilo prancūzams, ir pirmoji iš Prancūzijos parsivežta paroda buvo skulptūrų, antroji - Sezano paveikslų.

"Taktilinės parodos įdomios ir matančiam žmogui, nes jis, pamatęs naują daiktą, pirmiausia nori jį paliesti, pažinti pasaulį visais pojūčiais. Ir vaikas, kai gimsta, viską, ką paima į rankas, kiša į burną, - sakė Lietuvos dailės muziejaus meno pažinimo centro vedėja Nideta Jareckienė. - Šiose parodose galima viską lytėti, girdėti per ausines gamtos stichijų garsus, užuosti. Pasaulis pažįstamas ne tik akimis. Ši paroda 2009 m. buvo Nacionalinėje galerijoje, įdomu, kad regintieji, aplankę šią parodą, užtrukdavo ilgiau, negu Čiurlionio paveikslų parodoje."

Parodoje eksponuojamos dvylikos jo kūrinių fotokopijos, pažangia technika atspaustos ant specialiai grafikai skirto popieriaus. Taktilinės kopijos yra daug didesnės už originalus, jas liečiant girdi muziką, vėjo ūžesį, akmenukų grumėjimą, vandens garsus. Prie kiekvieno objekto yra instaliacijos, statulėlės tų darbų tema - riestus avino ragus, ant kalno stovinčio ožiaragio kailį, žuvų žvynus liesti itin malonu. Paroda veiks iki gruodžio 1 d.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder