Naujos estetikos pranašai įkvepia rankų raštui

Naujos estetikos pranašai įkvepia rankų raštui

"Smagu, jog menininkai liko ištikimi ranka rašytam raštui ir jo grožį atskleidė pasitelkę šiuolaikines medijas", - sakė parodos kuratorė menotyrininkė Goda Giedraitytė per Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro parodų rūmuose vykusį rašto meno parodos "Kaligrafija ir naujosios medijos" atidarymą. Paroda veiks iki rugsėjo 29 dienos.

Idėja gimė prieš porą metų, rengiant projektą "Kaligrafija ant burių", aktyviai diskutuojant, kiek rašto menas ir apskritai rašymas ranka yra aktualus šiuolaikinei visuomenei. Daugiau maigome mobiliojo telefono arba kompiuterio klavišus, todėl nuspręsta paskatinti menininkus meno kūriniais parodyti, kas yra svarbiau - raštas ranka ar šiuolaikinės technologijos, kurias galima pritaikyti kalbos raiškai ir sklaidai.

"Diskusijos rezultatus matote ekspozicijoje, būta įvairiausių pasiūlymų. Dalyvauja 12 menininkų iš Rumunijos ir Lietuvos. Parodoje kūrėjų idėjos balansuoja, jie vis dėlto lieka ištikimi rašytinei kaligrafijai, kiti bando ieškoti naujų rašto pritaikymo galimybių pasitelkę kitas medijas. Dar viena menininkų grupė išbandė visiškai naują komunikacijos - virtualaus bei skaitmeninio meno estetiką", - sakė menotyrininkė.

Ji pažymėjo Laimono Zako virtualaus meno ieškojimus ir atradimus. Jis "feisbuko" paskyroje ieško klaidų ir iš jų kuria naują estetiką; matysime šio autoriaus videodarbus, kur raiškos būdų variantai labai įvairūs. Donata Porvaneckaitė rašo tradicine kaligrafija, bet kartu fonui panaudoja mobiliojo telefono mygtukų traškesį, ir tokiu būdu sukuria asociatyvią, kitonišką prasmę.

Jūratė Rekevičiūtė sukūrė autoironišką raštą, keliantį asociacijų su banalia, bet neišvengiama buitimi, Santa Čipkutė sukūrė netikėtą prasmę įgavusius paveikslus "Vanduo. Raidžių deformacija", rumunų menininkas Ciprianas Chirileanas pateikė informatyvius darbus "Raidžių genezė".

"Smagu, kad menininkai pabandė visaip pasvarstyti, kiek yra aktuali komunikacija. Mano manymu, kalba yra pamatinis dalykas, ir rašto poreikis yra neišvengiamas. Estetikos kūrėjai turi būti pranašai, kurie atranda naujų išraiškos būdų šiame virtualiame pasaulyje, stengdamiesi išsaugoti unikalaus rašto grožį, ir tai neleidžia mums suvienodėti. Jie siūlo naujas formas", - sakė Goda Giedraitytė.

Į kvietimą dalyvauti kaligrafijos parodoje Klaipėdoje atsiliepė nemažai Europos šalių menininkų, bet ne visi įsiklausė į pasiūlytą koncepciją ir nekalbėjo apie naująsias medijas - dalis jų atsiuntė tradicinės kaligrafijos darbus. O rumunai pateikė ieškojimus, kaip raštas gali atsirasti kitose medijose, panaudojant fotografiją, kompiuterines technologijas. Ir jie pataikė į dešimtuką, buvo atrinkti, neatsižvelgiant į jų amžių.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder