Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Ž. Kempinas: norėjosi ko nors agresyvesnio už tapybą

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Ž. Kempinas: norėjosi ko nors agresyvesnio už tapybą

Nacionalinės kultūros ir meno premijos šiemet bus įteiktos ne Vasario 16-ąją, kaip iki šiol, o išvakarėse. Penktadienį Prezidentė Dalia Grybauskaitė premijas įteiks šešiems menininkams. Tarp jų ir vizualaus meno kūrėjui Žilvinui Kempinui.

Jungtinėse Valstijose gyvenantis ir tik ketvirtadienį namo grįžęs menininkas sako, kad Lietuvos įvertinimas jam – vienas brangiausių.

Žilvinui Kempinui premija skirta už minimalistinės šiuolaikinio meno kalbos įtaigą ir jos tarptautinį rezonansą. Turbūt daugiau užsienyje nei Lietuvoje žinomas menininkas Niujorke gyvena ir kuria 15 metų. Iki išvykimo jis Vilniuje buvo pristatęs kelias tapybos parodas, kūrė scenografiją Oskaro Koršunovo spektakliams.

„Visi pradeda nuo tapybos. Nes tapyba jau vaikui atrodo kaip tas taip vadinamas menas. Bet tapyba iš tikrųjų yra labai senovinė meno rūšis, meno žanras, meno būdas, kaip jį pavadint. Tai jį iki šiol dar tęs ir niekur nedings. Bet vienu momentu man pasirodė, kad tai yra per daug taikus, kontempliatyvus, vos ne buržuazinis, šiek tiek dekoratyvus dalykas. Man norėjosi kažko agresyvesnio, norėjosi trimatės erdvės. Norėjosi šiek tiek sugriebti žiūrovą, šiek tiek daugiau jį veikti“, – kalbėjo Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Žilvinas Kempinas.

2008 m. Jungtinėse Valstijose susidomėjęs trimačiais objektais Žilvinas Kempinas atsisakė spalvos, kaip perdaug dekoratyvaus elemento, ir pradėjo kurti, kaip pats vadina, kinetinius, struktūrinius, architektūrinius darbus. Tiesa, sėkmės reikėjo palaukti.

„Aš dirbau tokius darbus, kokius tik galėjau gaut, tęsiau studijas, pats save išlaikiau ir į viską žiūrėjau, kaip čia pasakius, atsipūtęs. Dėl to, kad į viską žiūrėjau kaip į filmą. Pavyzdžiui, manęs visiškai nejaudino, kad aš dirbu vieną ar kitą darbą, kad nedarau dabar to ar ano, nesu matomas ar panašiai. Kažkodėl man tai nesukėlė jokio diskomforto, nes aš žinojau, kad anksčiau ar vėliau viskas bus gerai.“, – pasakojo Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Ž. Kempinas.

2007 m. žinomas žurnalas „Art review magazine“ Žilviną Kempiną įtraukė į 25 ateities menininkų, kuriuos verta žinoti, sąrašą. Jam skirta prestižinė Calder'io premija. Po jos menininkas ryžosi mesti pašalinius darbus ir imtis tik kūrybos. 2009 m. jis jau atstovavo Lietuvai Venecijos meno bienalėje. 26 metrų ilgio instaliacija „Tūba“ sulaukė didžiulio susidomėjimo.

„Yra tradicinė skulptūra, kurią įsivaizduoji arba iš molio, arba iš akmens, arba iš medžio, iš kokio nors metalo ar panašios medžiagos. O čia yra trimatis elementas, visiškai lankstus, neįprastas, neišnaudotas, bet turi abstrakčių savybių. Tai gali būt tiesė, o tiesė jau yra abstraktus dalykas. Gali būti apskritimas. Žodžiu, turi tokių savybių, kurių negali turėti jokios kitos priemonės. Be to, tai yra visiems labai atpažįstamas objektas. Tą video juostelę visi pažįsta, visi kažkada yra turėję. Bet ji dabar tarsi išnyksta. Žodžiu, yra tam tikro sentimento atminties momentas. Aš viską padarau į tokią kinetinę skulptūrą, kuri dirba čia ir dabar. Ir ji nuolat keičiasi, ją pamatęs žmogus jaučia, kad tai yra esamasis laikas, dabartinis momentas“, – aiškino Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Ž. Kempinas.

Menininkas sako, kad jam šiuo metu labiausiai trūksta laiko. Jau kelerius metus sutinkantis dalyvauti tik žinomų muziejų parodose, Ž. Kempinas atsidūsta, kad iki rugsėjo pasaulyje jų bus surengta dešimt. Tarp jų ir didžiulė personalinė paroda Bazelyje, Šveicarijoje, birželio mėnesį. Joje menininkas pristatys ir naujausius darbus – žvaigždes. Jos, pasak Ž. Kempino, tik apsimeta esančios tapyba, iš tiesų tai trimatės skulptūros.

„Net negaliu tiksliai pasakyti, kiek bus mano parodų. Bus apie 8–10 darbų, bus didelių instaliacijų, bus mažesnių. Bus senų, naujų darbų. Bus toks įvairiausių dalykų mix`as. Ta proga bus mano, kaip menininko, išsamus pristatymas – bus išleista knyga. Taigi su tuo dar yra daug organizacinio darbo, reikia susikaupti. Tuo tarpu dar vyksta visokios parodos. Iki rugsėjo mėnesio turiu 10 parodų, surikiuoti net ir smulkiausius dalykus reikia dėmesio. Faktiškai daugiau nieko sau negaliu leisti. Dabar man tik reikia ant to arklio išsilaikyti kiek įmanoma ilgiau, nes yra labai daug su tuo susijusio darbo“, – savo planus dėstė Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Ž. Kempinas.

Nacionalinė kultūros ir meno premija Žilvinui Kempinui bus įteikta penktadienį Prezidentūroje kaip ir dar penkiems Lietuvos menininkams už įspūdingus pastarųjų septynerių metų pasiekimus ir Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder