Meno pardavimų srityje vėl pirmauja JAV, labiausiai domėtasi itin garsiais menininkais

Meno pardavimų srityje vėl pirmauja JAV, labiausiai domėtasi itin garsiais menininkais

Ekonomistė Clare McAndrew Tefaf meno mugėje Mastichte pristatė kasmetinę meno rinkos ataskaitą, kurios vienas svarbiausių akcentų – JAV, kaip meno rinkos lyderės, pozicijų susigrąžinimas iš kurį laiką šioje srityje pirmavusios Kinijos. Išskiriame pagrindines ekonomistėsįžvalgas apie 2012 metus meno pardavimų srityje.

Kaip skelbia theartnewspaper.com, lėtas ekonominis augimas, politiniai neramumai lėmė, jog investuotojų dėmesys vėl nukrypo prie saugesnių ir mažiau rizikingų rinkų. Ne išimtis ir meno sfera, kurioje daugiausiai investuota į pačios aukščiausios kokybės bei garsiausių menininkų darbus.

Ekonomiškai neramiais praėjusiais metais kai kuriuose meno rinkos sektoriuose fiksuotas pardavimų mažėjimas. 2012-aisiais dekoratyvinio bei antikvarinio meno dirbinių pardavimai sumažėjo 7 proc. – iki 43 mlrd. eurų. Beje, pastebima tendencija, kad per pastaruosius dvejus metus meno rinka darosi stabilesnė, mažėja itin reikšmingų šuolių ar, priešingai, dramatiškų kritimų tikimybė.

Vaizduojamojo meno sektorius augo ir tebeauga sparčiausiai, čia fiksuoti ir parduotų meno dirbinių kainų rekordai. Daugiausiai parduota pokario bei šiuolaikinio meno darbų. Šie pardavimai sudaro net 43 proc. visos vaizduojamojo meno rinkos vertės. Akivaizdi „saugių pirkimų“ tendencija: pirkėjai rinkosi gerai žinomų menininkų darbus – čia pasiekti ir aukščiausi kainų rekordai.

Atskirų valstybių rezultatai nevienareikšmiai. 2011 metais išskirtinį aktyvumą demonstravusių Kinijos meno aukcionų pasirodymas po dvejų metų kiek susilpnėjo. Praeitais metais pardavimai čia sumažėjo 24 proc. – iki 10,6 mlrd. eurų. Tuo tarpu JAV pardavimai per pastaruosius metus 5 proc. paaugo ir pasiekė iki 13,3 mlrd. eurų sumą.

2012 metais dauguma Europos meno rinkų pasirodė ne itin įspūdingai. Didžiojoje Britanijoje pardavimai buvo panašūs kaip ir 2011 metais, o Prancūzija su Vokietija patyrė pardavimų nuosmukį. Iš viso Europos Sąjungoje meno pardavimais susitraukė 3 procentais, mat čia daugiausiai parduota būtent vidutinio bei pigesnio meno, kuris praeitais metais meno rinkoje buvo silpniausias. Prie nekokių rezultatų prisidėjo ir ekonominės problemos eurozonoje, kuri po dvejų lėto augimo metų vėl įklimpo į recesiją, lėmusią investuotojų į įvairias sferas, įskaitant ir meno, atsargumą.

Stiprus JAV pasirodymas meno, ypač vaizduojamojo, pardavimų srityje nulėmė, kad ji vėl užėmė lyderės poziciją. JAV užėmė trečdalį visos 2012 metų meno rinkos, Kinija –25 proc., o Didžioji Britanija, turėdama 23 proc, liko trečia.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder